Dolar $
32.38
%-0.29 -0.09
Euro €
34.73
%0.01 0
Sterlin £
40.57
%-0.12 -0.04
Çeyrek Altın
3927.71
%-1.45 -57
SON DAKİKA

Davos bu yıl ne verecek?

Biliyorsunuz 1971 yılından bu yana her yıl Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu yapılıyor.  Aslında Davos kendi halinde İsviçre Alpleri'nin tepesinde popüler bir kayak merkezi olması dışında pek dikkat çekici bir yer değildir. Fakat Küresel düşünce kuruluşları ve ekonomistlerin kayak yapmaktan sıkılıp dünyayı yönetme düşüncesi bu küçük dağ kasabasının da değerini artırdı. Gezegenimizdeki yaşamın gelecekteki yönünü ve günün acil sorunlarını tartışmak için toplanan kişiler ve kurumlar Dünyanın ilgi odağı haline geldi. 

Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanımız da bu toplantıyı 2009 yılında Şimon Peres’i protesto ederek İsrail’in daha o yıllarda “Gazze Orta Doğu'da Barış Modeli'' adı altında zulümlerini görüp, İsrail’e tavır alarak Dünya Ekonomik Forumu'ndaki meşhur "one minute" çıkışını yapmıştı. 

Gelelim bu yıl neler var Davos’ta bakalım. İlk olarak söylemeliyim ki tema: “Güvenin yeniden inşası.” Davos, güvenin yeniden inşasına odaklanan etkinliklerle bu hafta 2024 Dünya Ekonomik Forumu'nda küresel liderleri ağırlıyor. Liderlerin etkili, birleşik çözümler için çabaladığı tartışmalar, küresel güvenlik, istihdam yaratma, iklim girişimleri ve yapay zeka gelişimini hedefliyor. Aslında yapılan vurgu, şeffaflık, tutarlılık ve hesap verebilirliğe odaklanarak sorunları tanımanın ötesine geçerek çözüm bulmaya yönelik. Ancak, diyebilirsiniz ki ekonomi toplantısının konuları katılımcıları niye böyle. Örneğin bu yıl, Sivil toplum liderleri, uzmanlar, gençlik aktivistleri, sosyal girişimciler ve medyanın yanı sıra 100'den fazla hükümet üst düzey yetkilisi, büyük uluslararası kuruluş ve Forum'un 1000 ortak şirketinin de katılması bekleniyor. Daha önce aynı toplantıya katılan Donald Trump, Greta Thunberg ve Elton John'un ortak noktaları neydi? Yüzeysel olarak bakıldığında muhtemelen hiçbir şey yok ama hepsini birleştiren tek şey Davos'a daha önce katılmış olmaları. Ne alakası var dediğinizi duyar gibi oluyorum. Bu önemli toplantıya Resmi davetli olarak genellikle çok özel kişiler ve yaklaşık 3500 katılımcı ve konuşmacı davet edilir. Her katılanın da mutlaka bir görevi vardır. Bu yıl da ABD Dış İşleri Bakanı ve Ukrayna Devlet Başkanı toplantıların star isimleri. Bakalım bu iki isim bu yıla nasıl damga vuracak. Belki de toplantıya katılacak en ağır siyasi figürlerin yanında, özel konuşmalar yapacak olan Çin’in ikinci komutanı Li Qiang ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dur. 

Benim de merak ettiğim, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin ve küresel ticaret kaygılarının keskin bir şekilde artması konusunda neler konuşacaklar. Ya da enflasyon ve ekonomik büyüme, Ukrayna’daki savaş, teknolojik değişim ve küresel parçalanma gündemde kalmaya devam edecek mi? Devlet Başkanı Volodimir Zelenskyy tarafından hazırlanan 10 maddelik barış planının ele alınacağı “Ukrayna Ulusal Güvenlik Danışmanları”nın son toplantısına katılıyor. Plan uluslararası gözlemciler tarafından çokça tartışıldı ancak, Rus liderliği tarafından barış reddedildi. 

Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Kristalina Georgieva’dan Dünya Bankası Başkanı Ajay S. Banga’ya ve Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala’ya kadar küresel ekonominin önde gelen isimleri her zamanki gibi sahneye çıkacak.

Benzer şekilde, aralarında BM’den António Guterres, NATO’dan Jens Stoltenberg, Dünya Sağlık Örgütü‘nden Tedros Adhanom Ghebreyesus ve İnsan Hakları İzleme Örgütü‘nden Tirana Hassan’ın da bulunduğu uluslararası kuruluşların ve sivil toplum gruplarının başkanlarının da Davos Toplantılarında ne söyleyecekleri merakla bekleniyor. . 

Eleştirmenler, zirvenin süper zenginlerin buluşması olduğunu ve artan küresel eşitsizliğin üstesinden gelmede başarısız olduğunu söylüyor. Bu yıl Davos gündemindeki konular, eleştirmenlere göre göz korkutucu görünüyor: Yakın vadede dünyanın birçok yerinde kötüleşen çatışmalar ve Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları; ve potansiyel olarak yıkıcı iklim değişikliği, zayıf bir küresel ekonomi ve yapay zekanın olumsuz etkilerine ilişkin korkular dahil daha geniş tehditler konuşuluyor. Bence, bu demektir ki, önümüzdeki yıl bu konular gündemi çok meşgul edecek. Zirve organizatörleri Küresel Riskler Raporu 2024'te yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonun en büyük kısa vadeli risk olduğunu vurguluyor.

Bu Ekonomik Forum hakkında size birkaç hafta sonra daha geniş bilgi ve yorum ekleyeceğim. Çok kasvetli bir bakış açısıyla geleceğe dair hesaplar yapılıyor. Ama, biz ülke olarak birlik içinde olursak biz bize yeteriz. Teknolojiden geri kalmadan ürettiklerimizle bu alemde biz de varız.