Dolar $
32.26
%0.24 0.07
Euro €
35.11
%0.28 0.1
Sterlin £
41.14
%0.4 0.16
Çeyrek Altın
4057.18
%0.37 14.82
SON DAKİKA

Başka Türkiye yok

Son yıllarda Türkiye ekonomisi, hem içsel hem de dışsal faktörlerden etkilenerek çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Ancak bu zorluklara rağmen ülkenin potansiyeli ve dinamizmi, gelecekteki fırsatları da beraberinde getiriyor. Türkiye ekonomisi, mevcut zorlukları aşarak daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme yolu çizebilir.

2018 yılındaki Papaz Andrew Brunson olayıyla başlayan süreçte, pandemi, Rusya Ukrayna savaşı, uluslararası gerilimler, ekonomideki kırılganlıklar, fırsatçılık ve göçmenler derken Türkiye ekonomisi 5 yıl öncesine göre çok kötü duruma geldi. 

Mantıkta paradan bir sıfır atınca oluşacak fiyatlara köpük olmayan fiyat denilebilir. Normalde 1 TL olması gereken şey 10 TL olmuş. Maaşlara zam yapmak yerine, enflasyonu dinginleştirmek ve denetimlerle önlem almak gerekirdi. 

Enflasyonun kontrol altına alınması için mali disiplini sağlamak, para politikasını etkin kullanmak, yapısal reformlar yapmak gerekir ve yanı sıra binlerce denetim uzmanı alınarak piyasanın anormal düzeyde artmasını sağlayan faktörler ve şahıslar tespit edilmelidir.  

Türkiye her anlamda muazzam bir potansiyele sahiptir dolayısıyla çözüm bulmak çok zor olmayacaktır. Türkiye'nin jeopolitik konumu, enerji kaynakları ve genç nüfusu, yatırım yapmak isteyen yabancı sermaye için cazip bir ortam yaratıyor. Dünya genelinde hızla artan dijitalleşme trendi, Türkiye'nin teknolojik yeteneklerini kullanarak yeni iş modelleri ve endüstriler yaratma potansiyelini artırıyor. Dolayısıyla da Türkiye'nin eldeki mevcut olanakları ve potansiyelleri kullanarak olumlu yönde reaksiyon göstermesi gerekiyor. Bunların yanı sıra tamamıyla üretime geçecek bir strateji kurulmalıdır. Üretime dayalı politikaya geçersek büyük oranda çözüm sağlamış olabiliriz. Aynı zamanda ülkedeki göçmenler için uluslararası muhataplarla anlaşma sağlanıp sınır ötesinde kapsamlı çalışma yapmak gerekir. Zamanında yapılan kontrolsüz girişler ülkede enflasyonun artmasını sağlayan faktörler arasındadır. Göçmenlerin gitmesi durumunda büyük oranda ülkede arz talep düzelmesi olacağı için hem konut hem de tüketim kısmında fiyatlar doğal olarak çok düşecektir. 

Yurt dışına gittiğimde, Avrupalı arkadaşlarım kendi paralarıyla çok çok daha fazla şeyler alabilmesi gerçekten çok üzücü oluyor. Her şeyi geçtim, yurt dışından gelen bir turistin kendi ülkesinde düşük miktar sayılacak bir parayla burada en iyi şekilde tatil yapmasına rağmen bizim ülkenin vatandaşlarının aynı olanaklara sahip olmaması çok üzücü bir durumdur. 

Sorumlu kişilerin artık bir adım atması ve çözüm odaklı çaba göstermesi gerekiyor. Halk ekonomik sorunların bir an önce çözülmesini bekliyor. Haftalardır birçok çözüm önerisi sundum. Ekonomiyle ilgili herkesin bir araya gelip çözüm odaklı çabalaması gerekiyor. Pandemi döneminde nasıl bir bilim kurulu kurulduysa, ekonomi kurulu da kurulmalı ve bu kurulda muhalif ya da iktidar yanlısı demeden herkesin bir araya gelip çözüm stratejisi yürütmesi toplum için en uygun durumdur. Unutmayalım, hepimiz aynı gemideyiz.