Tüm bu yaşadıklarımız aslında ne anlama geliyor? Etrafımızdaki her şey gerçekten var mı yoksa biz tüm bu olup biteni beynimizin içinde kurgulayıp yaşıyor muyuz?
Charles Darwin bir dahi miydi yoksa ateist bir şarlatan mı? Bilim dünyası 162 yıldır bu soruyu cevaplamaya çalışıyor… Darwin, İngiliz biyolog ve doğa tarihçisidir. Doğal seçilim yoluyla evrim kuramının kurucusudur.
Büyük Prensesim eğer yaşasaydı, bu gün 17 yaşında olacaktı…
Öncelikle asıl merak ettiğim şeyin Avrupa'da halen uygulanan Erasmus öğrenci değişim programına, neden Roterdamlı Erasmus'un isminin konulmasıydı?
Mevlana 2021'de Türkiye'de yaşasaydı, İnsanların umutsuzca verdiği bu tuhaf hayat mücadelesi içinde pandemik bir ortamda yine mesneviden beyitler okuyarak ney eşliğinde nasihat edebilir miydi bilemiyorum?
Aslında kitap; 'Kutadgu Bilig' olmasına rağmen, mutluluk bilgisi anlamına gelir. Yusuf Has Hacip bu kitapta kendi kendine nasihat eder. İyi bir eğitim görmüştür. Çağının geçerli bilimlerinin yanı sıra Arapça ve Farsça da öğrenmiştir. 1077 yılında Kaşgar'da ölmüştür. Türbesi de bu kenttedir.
H.G.Wells, Jules Verne ile birlikte en çok önem verdiğim yazarlardan olmuştur. Bunun nedeni ise gelecekte olabilitesi yüksek olan gelişmeleri sosyolojik olarak değerlendirip, yaklaşık 100 yıl önceden tahmin ederek kurgu haline getirebilme başarısını gösteren ender yazarlardan biri olmasıdır.
Bu hafta, Amerikan edebiyat tarihinin en önemli yazarlarından olan Herman Melville'in bir edebiyat klasiği kabul edilen Moby Dick adlı ünlü romanını analiz etmek istedim.