Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Turizmde yabancı devri

Dört bir yanı güzelliklerle, tarihi yapılarla çevrili bir ülkeyiz ve hem yaz hem kış turizmine uygun bir coğrafyamız var. Bu nedenle turizm gelirleri, gelirlerimiz kapsamında önemli bir yer kaplıyor ancak maalesef bu gelirlerin önemli bir kısmı yabancı turistlerden sağlanırken, vatandaşlarımız en küçük bir tatilden bile mahrum kalıyor. 

Her geçen sene yabancı turist sayısında artış yaşanırken geçim sıkıntısı her sene daha da artan vatandaşlarımız iki günlük bir tatile bile gidemiyor. Dolar ve Euro kurlarının sürekli artıyor olması, buna paralel olarak özellikle yaz turizminin ağırlıklı olduğu bölgelerde fiyatların da paralel bir şekilde artıyor oluşu ve yüksek enflasyon yabancı turistler için çok büyük bir sorun teşkil etmezken yerli turist için karşılanamaz fiyatları beraberinde getiriyor. Yabancı turistler ise bu fiyatları ödemekte zorluk yaşamıyor olsa da başka ülkelerde aynı fiyatlarla daha iyi bir tatil yapma imkanı bulmaları durumunda yabancı turist sayısında da düşüş yaşanması olası gözüküyor. 

Asgari ücretle çalışan çoğunluğun ve emeklilerin geçim derdi günden güne daha büyük bir sorun haline gelirken ve Dolar ile Euro’nun artışının önüne geçilemezken tatil imkanı bulan vatandaşların büyük çoğunluğunun bu yaz başlayacak kapı vizesi uygulaması ile Yunan Adalarında tatile gitmeyi seçmesi olası gözüküyor. Konaklama fiyatlarına bakıldığında Ege veya Akdeniz Bölgelerinde ortalama veya ortalamanın altında sayılabilecek yerlerde kalmaktansa aynı fiyatlarla daha iyi standartlarda bir yerde konaklamak ve yeme/içme konusunda ise daha düşük fiyatlarla çok daha kaliteli beslenmek yerli turistin seçimini büyük oranda etkileyecek gibi gözüküyor. Hal böyle olunca da daha çok yerli turist ile gelir elde eden bölgeler uyguladıkları yüksek fiyat politikası ile büyük bir kayıp yaşayacak gibi duruyor. Bunun tek nedeni elbette ülkenin ekonomik sorunları da değil, bir sezonda en yüksek karı elde etmek isteyen bazı işletmelerin fiyat politikalarını belirlerken nasıl olsa her şekilde kazanç sağlayacağını bilerek anlamsız rakamlar belirliyor oluşu ancak önümüzdeki sezonda rotanın Yunan Adalarına dönmesi halinde bu kazançlar sağlanabilecek mi büyük bir merak konusu.

Turizm politikaları belirlenirken elbette yüksek kazanç sağlamaya yönelik hareket edilmesi normal ancak yabancı turiste verilen önemin yerli turiste de verilmesi, zor şartlar altında geçim mücadelesi veren insanların da tatili hak ettiği ve düzgün bir tatil yapabilmek için birkaç asgari ücret ödemek durumunda kalmadığı bir düzen oluşturulması gerekiyor. Ülkede vatandaşın birçok sorunu varken tatil yapması önemli bir konu gibi gözükmüyor olsa da ruhsal açıdan bakıldığında aslında önemli bir konu. Önümüzdeki yaz sezonu yerli turist umarım aynı fiyatlarla daha yüksek standartlarda tatil yapmayı tercih eder ki mevcut fiyat politikasında bir nebze olsun bir değişiklik yaşanır.