Dolar $
32.54
%0.08 0.02
Euro €
34.91
%-0.2 -0.07
Sterlin £
40.76
%-0.09 -0.03
Çeyrek Altın
4012.56
%0.51 20.09
SON DAKİKA

İdam Çözüm Olamaz

Son günlerde idam cezası yeniden konuşulmaya başlandı ancak ne olursa olsun yanlış olan bir uygulamanın yeniden geri getirilme ihtimali ürkütücü. Türkiye'de idamın uygulandığı 1984-2004 yılları arasında verilen kararların ne derece doğru olduğu hala tartışılırken yine aynı yanlışa doğru sürüklenmenin mantığı nedir?

Konunun çıkış nedeni kadın cinayetlerinde uygulanan indirimler ve bu indirimler sebebiyle cezaların nerdeyse hiçbir caydırıcılığının kalmamış olması ancak bu indirimlerle ilgili yapılabilecek başka kanun değişiklikleri varken idam konusunun açılması ne kadar doğru? Senelerdir birçok hukukçu uygulanan iyi hal ve haksız tahrik gibi indirimlerin yanlış olduğunu veya doğru uygulanmadığını söylüyor ve kanunun yarattığı boşluk sebebiyle indirimler hakimlerin takdirine bırakılıyor ancak indirimler tamamen kaldırılarak yeni bir düzenleme yapılsa veya hakimin takdirine bırakılmayacak şekilde hareket edilse daha düzgün ve caydırıcı bir sistem oluşturulacağı göz ardı ediliyor. Elbette her olayın kendi özelinde değerlendirilmesi hukuken doğru kararlar verilmesi açısından önemli ancak gitgide artan şiddeti göz ardı etmeyerek indirimlerle ilgili bir düzenleme yapılması belki de bundan sonra birçok ailenin canının yanmamasını sağlayacak. 

İyi hal indiriminin kaldırılması ile ilgili Mart ayında meclise teklif götürülmüş ve caydırıcılığın artırılacağı söylenmişti ancak sonrasında indirimlerle ilgili bir karar gündemde yerini bulmadı. Her hafta belki de her gün bir kadın cinayeti haberi duyduğumuz ve sonrasında çoğu mahkemenin indirimlerle kuşa çevirdiği cezalar verdiği bu sistemde neden hızlı adımlar atılmıyor da kamuoyunu oyalayıcı nitelikte açıklamalar yapılıyor? Bu cinayetlerden canı yanan, biraz olsun vicdanı olan herkes bu düzenlemeye olumlu bakarken ve belli ki kadınları korumak konusunda yetersiz kalınırken artık daha hızlı hareket edilmesi gerekmez mi? Hızlı hareket edilmesinin önünde bir engel varsa da bu engelleri ortadan kaldırmak için ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı. 

Cezaların yetersizliği sebebiyle canı yanan bazı aileler kendi adaletlerini kendileri sağlamaya çalışırken yeni bir idam tartışması yaratılması bana kalırsa son derece yersiz. Hızlı bir şekilde daha caydırıcı bir kanun hazırlanması ve uygulanmasının cinayetlerin büyük kısmını önleyeceği görüşündeyim.