Dolar $
32.31
%0.05 0.01
Euro €
35.01
%0.13 0.04
Sterlin £
40.77
%0.07 0.03
Çeyrek Altın
3980.94
%-0.06 -2.55
SON DAKİKA

Gelecek nasıl gelecek?

Son zamanlarda benim yaşımdaki insanların konuştuğu konulardan biri de "Bizden sonraki nesiller nasıl bir gelecekle karşı karşıya kalacak? Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, insanlık tarihinde ilk kez, genç insanlar artık gelişmiş ekonomilerde ebeveynlerinden daha düşük bir yaşam standardına sahipler. Bunun da ötesinde, iş beklentileri önemli ölçüde değişiyor.

Bilgisayarların ve internetin kullanıma girmesiyle birlikte, özellikle bilgiye dayalı beyaz yakalı işler olmak üzere, etrafta giderek daha az çalışma alanı ve kariyer pozisyonu var. Bilgi teknolojileri kişilerin çalıştıkları işleri ortadan kaldırmak için hızlı bir şekilde yol kat ediyor. İnanıyorum ki gelecek yıllarda Robotların ve yapay zekanın (AI) yükselişi ve yükselişi muhtemelen iş piyasaları için acımasız olacaktır.

Temelde yaşam standardını iki şekilde yükseltebiliriz. Birincisi, teknolojilerin çok iyi olduğu insanlara katkısı olan üretkenliği artırmak. Bir diğeri, daha fazla iş fırsatı yaratmaktır. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, büyümek için işe eleman alınması gereken çok sayıda yeni şirketin kurulmasını desteklemektir.

Bu nedenle, girişimci bir Dünya inşa etmek her zamankinden daha önemlidir.

Elbette, genel eğilimin bizi götürdüğü yerin burası olduğunu iddia etmek mümkün olabilir. Örneğin ABD ve Çin'de giderek daha fazla yeni şirket sahneye çıkıyor. Yine de durum böyle olmayabilir. Başlamak için ülkedeki girişimcilik son yıllarda istikrarlı bir düşüş gösterdiğinden, ABD'deki iş dinamizmi aslında azalıyor . Çin'de, en son teknolojilerin çoğu, hükümetle yakın bağları olan büyük şirketler tarafından geliştirilmektedir. Zaten günümüzde artık dijital ekonomi ile birlikte chip savaşı başladı bile. 

Sermayeye erişim başka bir konudur. İlk bakışta, Dünya'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) ABD'dekinden daha fazla parası var: 2013'te Avrupa'nın KOBİ'lere 926 milyar Euro sağladığı tahmin ediliyor, bu ABD'nin sağladığı 571 Euro'nun neredeyse iki katı. Yine de mevcut daha büyük miktarda paraya rağmen, Avrupa'daki bu işletmeler hala sermayeye erişim elde etmek için mücadele ediyor. Nedeni: Avrupa çoğunlukla borç finansmanına dayanırken, risk sermayesi finansmanı ABD'de çok daha yaygın olmasıdır.

Yenilenen eğitim

Girişimci bir Avrupa inşa etmek, eğitim sistemlerimizi de yeniden düşünmemizi gerektiriyor. Yapay zekanın öğrenme hızı her yıl yüz kat artıyor. Yine de 250 yıl önce kurulan fabrika modeline dayalı formatı temel alan okullarımız var. Yenilikçilerden oluşan bir ulusu değil, yöneticilerden oluşan bir ordu yetiştirmek için tasarlanmıştır. Silolar halinde düzenlenen konulara göre sınavlara dayalı yüksek öğretim, gençleri mutlaka daha girişimci hale getirmez. Giderek daha fazla otomatikleşen bir dünyada ihtiyaç duyulan şey, işbirliği içinde çalışabilmek, karmaşık sorunları çözebilmek ve hem insanları hem de robotları yönetebilmektir.

Dünya'yı daha girişimci hale getirmenin başka bir faydası daha var: muhtemelen eşitsizliğin azaltılmasına ve katılımın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Şu anda, birçok iyi iş genellikle daha ayrıcalıklı olanlara gidiyor. Örneğin Britanya'da yakın zamanda yapılan bir araştırma, en iyi işverenlerin ülkedeki 115'ten fazla üniversiteden yalnızca yaklaşık 20'sini - etkin bir şekilde ilk 20'yi - işe aldığını gösteriyor. Rapor ayrıca, ankete katılanların yüzde 65'inin " kimi tanıdığınızın " "ne bildiğinizden" daha önemli olduğunu düşündüğüne dikkat çekiyor.

Destansı sloganı "liberté, égalité, fraternité"ye rağmen kurumsal Fransa, "Grandes Ecoles" ve "Polytechniques" mezunları tarafından yönetiliyor . Önceki iş deneyimine ve eğitime yapılan vurgu, prestijli işverenlerle güçlü bağları olan ve özel eğitim almaya gücü yeten kişilerin lehine olma eğilimindedir. İyi iş fırsatları nadiren toplumlarımızın alt kademelerine iner. Doğru koşullar sağlandığında, yerli ve göçmen tüm kökenlerden insanlar kendi işlerini kurabilir ve böylece ekonomik ve sosyal basamaklarda yükselmelerini sağlayabilir.

Bize ve gelecek nesillere ne önerebiliriz?

Daha girişimci olmaktan alıkoyan büyük engelleri ortadan kaldırmak için yeni düşünce ve politikalara ihtiyaç vardır. İş kanunlarını gevşetmek, finansman çeşitliliğini ve risk sermayesi kullanımını iyileştirmek ve doğru becerileri sağlamak için eğitimi elden geçirmek ileriye doğru atılan doğru adımlardır. Artan sayıda faaliyet otomatikleştirildiğinden, toplumlarımızı daha girişimci hale getirmek, gelecek nesillerimizi - ve kendimizi - cesur yeni dünyaya hazırlamanın en etkili yollarından biri olabilir.

Yani yine başlığımıza dönersek aslında gelecek bizimle gelecek. Buna göre çalışmak lazım.