Dolar $
32.31
%0.1 0.03
Euro €
34.97
%0.36 0.12
Sterlin £
40.69
%0.25 0.1
Çeyrek Altın
3984.44
%0.65 25.44
SON DAKİKA

Ekonomide 2023

Bir yıl daha geçti hayatımızdan. Siz belki gelecek planlarınızı çok önceden yaptınız. Belki de hala bu ekonomi nasıl olacak diye düşünüp planları ertelediniz. Asgari ücretin en asgarisinden belirlendiği ülkemizin gelecek beklentisi nasıl olacak derseniz umut dolu diyebilirim. Zaten umut olmasa nasıl yaşanır bu dünyada. Önümüzdeki yılın bir beklentilerine bakalım bu yazımda.

Küresel dünyada görülen değişimler ekonomide yaşanan mutsuzluklar ve neredeyse son 100 yıldır görülmeyen gelişmeler nedeniyle 2023 yılına ilişkin birçok belirsizlik ortaya çıkmış durumda. Ancak son dönemdeki ekonomik eğilimler ile 2023 yılına ilişkin öngörüler giderek şekillenmeye başladı.  Bu çerçevede dünyadaki 2023 yılına ilişkin öngörülere şöyle bir bakalım. 

Ama son birkaç yıl şoklar içinde yaşadık. ABD, İngiltere, Almanya, Euro Bölgesi, Çin ve Japonya başta olmak üzere hemen tüm ülkelerde uzun yıllardır görülmeyen yüksek enflasyon dertlendirdi yaşayanları. Pandemi ile hareketlenen, Rusya-Ukrayna Savaşı ile hızlanan enflasyonlar hem katılaşmış hem de yaygınlaşmıştır. Başlayan parasal sıkılaşmalara rağmen Eylül ayı enflasyonları da artışa devam etmiştir. Enflasyon, merkez bankalarının ötresinde katılık sergilemektedir. Enerji, gıda ve diğer tüm mallar fiyatlarında artışlar sürmektedir. Enflasyonlarda katılığın sona ermesi için daha kuvvetli para politikalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı boyunca sıkı para politikaları göreceğiz.  2023 yılında dünya ekonomisinde de yüzde 2,1 büyüme öngörülüyor.

Uygulanacak olan sıkı para politikaları nedeniyle ekonomik büyümeler olumsuz etkilenecektir. Etkilerin sonunda resesyon mu, yavaşlama mı yoksa durgunluk mu yaşanacağı da giderek belirginleşmektedir. Uluslararası para fonu Ekim ayında 2023 yılı dünya ekonomisi için büyüme beklentisini yüzde 2,1 olarak açıklamıştır. Gelişmiş ülkelerde yüzde 1,1 ve gelişen ülkelerde ise yüzde 3,7 büyüme beklenmektedir. ABD'de büyüme yüzde 1,0 olacaktır. Euro Bölgesi büyümesi yüzde 0,5 olarak öngörülmektedir. Almanya 2023 yılında yüzde 0,4 daralacaktır. İngiltere için beklenti yüzde 0,3 büyümedir. Bu beklentiler çerçevesinde Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere'de birkaç çeyrek sınırlı küçülmeler görülecektir. 2023 yılında gelişmiş ülkeler kısmen resesyon, kısmen durağanlık içinde kalacaktır. Gelişen ülkeler içinde Çin'in 2023 büyümesi yüzde 4,4 olarak öngörülmektedir. 

2023 yılında Orta Asya, Körfez-Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde ise yüzde 3-4 arası büyümeler bekleniyor.

Bu yazıda kendimi falcı gibi görmeye başladım. Yaptığım araştırmalarda şöyle dünya haritasına bakıp beklentileri anlatayım size. 

2023'te enerji piyasası dinamikleri, Avrupa için 2022'deki kadar zorlayıcı olacak ve girdi maliyetleri yıllarca yüksek kalacaktır. Bu, bazı endüstrileri rekabet edemez hale getirecek ve küresel pazar payı kaybına yol açacaktır.

Orta Doğu’ya bakarsak 2023 ekonomik görünümü de öyle pek iç açıcı değil. 2023'te karışık beklentilerle karşı karşıya. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, uluslararası enerji piyasasındaki gelişmelerden yararlanmaya devam edecek olsa da, fiyat baskıları, başka yerlerde ekonomik büyüme ve istikrar üzerinde ağır bir baskı oluşturacak.

Hadi şimdi de hop uçalım Latin Amerika’ya. Latin Amerika'nın karşı karşıya olduğu önemli ekonomik ters rüzgarlara rağmen, gelecek yıl izlenmesi gereken en acil gelişme, seçmen taleplerini karşılamaya çalışan yeni hükümetlerin performansı olacak. O bölge zaten her sene neredeyse seçimlerle uğraşıyor.

2023 Afrika’da ekonomik görünüm ne olacak derseniz, Tabii ki  Önlerindeki Zorluklardan söz etmeden geçemeyeceğiz.

Afrika'nın, kıtanın kuzeyinde ve Sahra-altı'nda %3,2'lik bir büyüme ile gelecek yıl büyük bir ekonomik gerilemeden kaçınması bekleniyor. Bununla birlikte, gerçek GSYİH büyüme oranları bölge genelinde önemli ölçüde değişiklik gösterecek ve bazı eyaletler durgunlaşacak. Ancak, başta Çin olmak üzere dünya ülkelerinin gözleri Afrika’da olacak. Bence 2023 onlar için çok da kötü olmayacak. 

Gelişmiş ekonomilerin yüzde 14 nüfusa sahip oldukları halde dünya gelirinin yüzde 42’sini aldıklarını, toplam dünya ihracatının yüzde 61,4’ünü yaptıklarını, buna karşılık yüzde 86 nüfusa sahip olan gelişmekte olan ekonomilerin aldığı gelir payının yüzde 58’de kaldığını unutmayın. 

Gelişmiş dünya ile gelişmekte olan dünya arasında 3,5 kat fark var. Ama bu farkın 1999 yılından bu yana gelir dağılımının düzelmekte olduğunu görebiliriz. 

Yani kıssası, küresel sistemde 2023 yılının 2022 yılından daha kötü bir tablo çizebileceğini bilip, bu duruma göre kendimizi konumlandırmamız hayrımıza olacaktır. Hepinize mutlu bir yıl diliyorum.