Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Dezenformasyon yasası şart

Sosyal medya son senelerde gücünü gitgide artırmaya başladı. Tüm dünyada klasik medya araçlarının etkisi gözle görülür şekilde azalırken insanlar gündemi genellikle sosyal medyadan takip ediyor artık.

Bunun iyi tarafları olduğu gibi tehlikeli yönleri de var. En tehlikeli olan tarafı ise dezenformasyon yani yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgiler. Bu bilgiler çığ gibi büyüdüğünde ise aksini kanıtlamak çok zor oluyor. 

Geçtiğimiz hafta Twitter’da Ecem Güçlük isimli bir hesap 4 kişi tarafından tecavüze uğradığına dair bir dizi tweet attı ve anlattığı dehşet verici olay üzerine çok takipçili hesaplar da olmak üzere binlerce kişi destek tweetleri attı, yalnız değilsin paylaşımları yapıldı. Sonrasında İletişim Başkanlığı atılan tweetlerin gerçek olmadığına ve hesabın sahibinin erkek olduğuna dair bir açıklama yapınca herkes şaşkına döndü. Böyle bir olayın uydurulup paylaşılması gerçekten bunları yaşayıp, güç bela anlatıp destek isteyenlere büyük haksızlık. 

Son günlerde ülkenin her yerinde yaşanan ve bir türlü söndürülemeyen yangınlarla ilgili de bu tarz haberler yapılmaması sosyal medyada birçok kişi tarafından isteniyor ancak önüne geçilemiyor. Haliyle insanlar neye inanacağını şaşırıyor. 

Bu nedenle bu tarz haberleri engellemek için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu aslında çok uzun zamandır yapılması gereken bir düzenleme olsa da AB’nin konuyla ilgili yasal düzenlemelerinin incelendiği ve konuyla ilgili çalışmalar yapıldığı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu tarz paylaşımların cezası olarak ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu düzenlemenin getirilmesi yerinde ve doğru olacaktır. Özellikle Twitter’da her kesimin ayrı ayrı çok fazla troll hesabı var. Tabi bu hesapları yönetenler kimin onlara inanacağını, kimlerin destek olacağını bilerek paylaşım yapıyor yani amaç halkı galeyana getirmek.

Tabii şöyle de bir durum var ki eğer düzenleme getirilirse cezaların caydırıcı olması gerekir. Örneğin hayvan haklarıyla ilgili getirilen düzenleme birçok hukukçunun da belirttiği gibi caydırıcılıktan uzak. Cezaların ertelenmesi veya adli para cezasına çevrilmesi insanları hiçbir suçu işlemekten alıkoymuyor. 

Böyle bir sistemin getirilmesi halinde objektif bir şekilde bu tarz paylaşımları yapan herkes cezalandırılmalı ki adil bir sistem olsun ve vatandaşın son yıllarda alınan rezalet bazı mahkeme kararlarıyla sarsılan güveni daha da sarsılmasın. 

Umuyorum bu düzenleme en doğru şekilde yapılır ve sosyal medya daha güvenilir bilgilere ulaşılabilecek bir yer haline getirilir.