Dolar $
32.25
%-0.04 -0.01
Euro €
34.72
%0.01 0
Sterlin £
40.32
%-0.17 -0.07
Çeyrek Altın
3935.37
%0.23 8.87
SON DAKİKA

Devletler, dijital dönüşüme hız verdi

Dünya Hükümet Zirvesi Dijital yönetim konusunda Dubai'de yapıldı. Dijital yönetim, dünya genelindeki devletlerin öncelikli politikaları arasında yer almaktadır.

140'tan fazla ülkeden üst düzey hükümet yetkililerinin katıldığı Dubai'deki dünya hükümet zirvesinin gündemi, düşündüğününüz gibi daha iyi bir gelecek inşa etmek. Bu konuda acaba kim bu kurulum işini kaça yapacak? Kendini bu dijital yönetime hazırlayamayan gariban ülkeler yine kapı dışında mı kalacak? Bu zirve, yalnızca devlet için değil, aynı zamanda vatandaşların daha yalın ve daha etkili hizmetlere erişimi için dijitalleşmenin gerekli olduğunu bize anlatıyor.

Artık kızınızı, oğlunuzu ya da torunlardan birini kandırıp “bana şunu ayarlar mısın” dediğinizde onların da çok işi olduğu mazereti ortaya çıkıyor. Demem o ki, siz siz olun bu dijital dünyaya hazır olun. Bizim ülkeden bu toplantıya kim katıldı diye merak ettim. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne sordum ama daha haber alamadım. Ben bu yazıyı yazarken inanın dijital dünyada olmamıza rağmen haber alamadım. Ülkemiz için çok önemli. Metaverse dünyasını çok yakından izleyen bir Cumhurbaşkanımız var. Bir  buçuk milyon yazılımcı projesi de var. Ama ben işine sadık, başarılı bir yazılımcı bulamıyorum. İşe alırken kartallar. İş başlayınca kaçak kırlangıç oluveriyorlar. Bu şartlarda dijitalleşmeyi hızlandırıp dijital ülke olmayı hedefliyoruz. Ama kafa değişmedikçe nafile. Çok da içinizi karartmayım. Yeni yetişen gençler “ zımba !” gibiler diye düşünüp bu işin ekonomisine biraz kafa yoralım. 

1.200 orta ve büyük ölçekli ABD şirketiyle yapılan bir ankete göre, 2018'de ortalama dijital dönüşüm bütçesi 14 milyon dolardı ve dünya çapında dijital dönüşüme yapılan harcamaların 2022'de 1,78 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Keşke ülkemde de böyle bir istatistiğe ulaşabilseydim ve de size biraz ülkemizi anlatabilseydim.  Eğer sizin de dijitalleşme ekonomisi konusunda  bilginiz varsa, bu konuda bana yazabilirsiniz. 

Dijital dönüşümün etkisini ölçmenin iki yolu vardır: metrikler aracılığıyla ve işletmenizin niteliksel analiziyle . Bu metrikler, müşteri memnuniyeti puanlarını, gelir artışını ve elde tutmayı ve çalışan üretkenliğini içerebilir. Küresel dijital dönüşüm pazar büyüklüğünün 2021'de 608,72 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyor ve 2022'de 723,77 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor.  Yani dünya hala bu devirde bulaşıcı hastalıklarla ve de savaşlarla, yetmezmiş gibi bir de Göç’lerle ilgilenirken Dijital dönüşüm konusuna da çalışmak oldukça zor. 

Aslında Dijital dönüşüm konusunda gurur verici bir ülke olarak dünyada yerimizi alıyoruz.  Hepimizin e-Devleti var. Yoksa da sizin yüzünüzden. Bu hizmet takır takır çalışıyor. Yüz tanıma ve Mobese konusu da bizde çok iyi durumda. Ne kadar özgürlüğümüzün içine limon sıksa da kullanıyoruz. 

Dijital dönüşümüne doğru giden yolda  4 ana konu başlığından geçiyoruz.  Şirketler genellikle tamamen kurumsal dönüşüme odaklanıyor ve size söylediğim bu dört tür dijital dönüşüm konusunu biraz savsaklıyor. Ama bu dörtlü önemli. 

Süreç Dönüşümü. ...

İş Modeli Dönüşümü...

Etki Alanı Dönüşümü...

Kültürel/Örgütsel Dönüşüm…

Geçiş zorlu olacak ama bu alandaki ekonomik rakamlar büyümenin boyutunu anlatıyor. Dijital ekonomi, son 15 yılda küresel GSYİH'den iki buçuk kat daha hızlı büyüyen, küresel GSYİH'nın %15,5'ine eşdeğer olmuş. Daha da artacak. 

IDC'de 2023'te dijital dönüşüme yapılacak yatırımı şöyle belirlemiş. 2022-2024 yatırım seviyelerinin 6,3 trilyon dolar ve 2024'ün sonunda tüm BİT yatırımlarının % 55'i olması bekleniyor. Bu, doğrudan yatırımı 5,4 trilyon dolar olarak tahmin ettiğimiz 2020-2023 zaman dilimine göre 0,9 trilyon dolarlık bir artış.

Yani pandemi döneminde artış gösteren dijital dünya enstrumanları önümüzdeki yıllar katlanarak artacak. İnanıyorum ki, biz de bu alanda önder olan devletlerden olacağız ve dünyanın bu yeni düzeninde yerimizi sağlam şekilde alacağız. 

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Ferid Belhaj, "Daha dijital bir ekonomiye geçişten elde edilecek kazanımlar katlanarak artıyor ve hükümetler böyle bir geçişi zorlaştıran engelleri kaldırmak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. İtme ne kadar erken ve hızlı olursa, kazanımlar o kadar büyük olur" dedi. 

Bu koltukta oturan kişiler böyle diyorsa vardır bir planları diye düşünüp duruma göre konumlanmalıyız. Bundan sonraki savaş dijital olacak. Bereketli günler dilerim.