Dolar $
32.47
%-0.13 -0.04
Euro €
34.84
%-0.59 -0.2
Sterlin £
40.71
%-0.4 -0.16
Çeyrek Altın
3983.3
%-0.22 -8.8
SON DAKİKA

Bu sahneyi bir yerden hatırlıyorum

Ramazan ayında beklediğimiz bir kapanma yaşadık. Güzel ülkem bunu da fırsata çevirip yirmi günlük tatilini kendi köyünde memleketinde geçirmek isteyince yollar mahşer gününe döndü.

Tatilini yapmış mutlu bir şekilde evine dönüşü var tatbikî bununda insanlarla kaynaşmış yeni insanlarla tanışmış olacak bunda ne var diyeceksiniz en doğal hakkıdır. Yeni mutasyonla birlikte gittikleri yerlere taşıma görevi yapacaklar. Alınan kararlar bu sefer en azından heba olmasın. Sağlık çalışanları ailelerinden uzak, yoğun bir şeklide çalışıyorlar. Esnaf ekmek teknesini kapatmak zorunda kaldı. Günlük çalışanlar, işten çıkarılanlar... Bu sahneyi bir yerden hatırlıyorum.

Yine kıtlık yaşayacağımızı düşünen güzel ülkemin güzel insanı marketlerde iç içe samimi pozlar vererek poşet poşet erzak alması ayrı bir sahne oldu. Yirmi günlük eve erzak taşıyan insanlar marketler açık olacak aç kalmayacaksın. Yirmi günün sonrasında depo edilen erzak birçoğu çöpe dökülecek israf edilecektir. Belki çok duyduğumuz, işittiğimiz veya okuduğumuz Araf suresi 31. ayeti mealinde olan “Yiyin için fakat israf etmeyin” cümlesidir. Hükmü kesindir, yani haramdır. 

Devlet hastaneleri salgın yüzünden ağzına kadar doldu. Kamu hastanelerinden yer bulunmadığından pandemi sürecinde zarar eden özel hastaneler korona hastaları ve diğer hastalarına yüzde iki yüz zam yaparak zararını kapatmaya çalışıyor. Günlüğü 10 beş bin TL ye varan ücretler talep ediliyor. Hastaların yapmış olduğu şikâyet üzerine ortaya çıktı. Ödeme gücü olmayan hastalar tedavi edilmiyor. Solunum güçlüğü çeken hastaları bile eve gönderiyorlar.  İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk, özel hastanelerin salgını fırsata çevirdiğini savunarak devleti göreve çağırdı. Kamu kurumlarında yer bulamayıp özel hastaneye gitmek zorunda kalanlar, yüksek ücret talep edilmesinin yasal bir dayanağı yoktur. İlginç olan yönü  özel oda adı altında yahut yoğun bakımda yattığı dönem için özel bakım adı altında yüksek ücret talep ediliyor. 15 bin lira, 30 bin lira ek ücretler talep ediliyor. Ama fatura istenirse bu fiyatlar düşüyor. Vatandaşa önerilen çözüm ise “SGK’ya vereceğim” diyerek ayrıntılı fatura istenilmesi önerildi.

Bir diğeri ise yoğun bakımda yatan hastaların yanında korona geçirmiş olan hasta bakıcıların istenmesi ve bunu fırsat bilenler günlüğü 2 bin ile 5 bin arasında ücret talebinde bulunmasıdır. Kaç gün yatacağı belli olmayan hasta yakınların bunu kabul etmekten başka çaresi kalmıyor. Hasta bakıcı bulamadın bu sefer de hastane kabul etmiyor. Ya kendini koru ya da bunlara katlan…