Dolar $
32.45
%-0.1 -0.03
Euro €
34.82
%-0.12 -0.04
Sterlin £
40.74
%0.04 0.01
Çeyrek Altın
3932.32
%0 0
SON DAKİKA

"Oyun oynamayı bırak git ders çalış" mı?

Dün bir çoğunuzun okuduğu bir haberden sonra ben bu başlığı attım. Biz çocuklara deriz ki ; "Oyun oynamayı bırak git ders çalış." Artık bunu derken biraz düşünmek gerekiyor. Türk oyun şirketi Peak'i 1,8 milyar dolara satın alan ABD'li oyun şirketi Zynga'nın hisse değeri iki günde yüzde 22 yükselişle son 8 yılın zirvesine ulaştı. Şirketin değeri 9,4 milyar dolar oldu. Yahu bizim gençlerimizin de kafası çalışıyormuş diye gurur duyuyorum. Ben bu paranın pazarlığını satışını ve nasıl kullanılacağını bu yaşıma geldim hala düşünemiyorum bile. Çok heyecan verici. Bu iş Milli Piyango'dan büyük ikramiyenin çıkması gibi de değil.

Piyasa değeri 28 Mayıs Perşembe günü 7,72 milyar dolar seviyesinde olan Amerikalı şirket  Zynga, dün 9,4 milyar dolarlık değere ulaştı. İki işlem gününde şirketin piyasa değerindeki artış yüzde 22 oldu. Bunun nedeni zımba gibi, zeki bir Türk genci. Türk bilgisayar oyun şirketi  Peak Games şirketinin 40 yaşındaki sahibi Sidar Şahin, İstanbul doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanan Sidar Şahin, okulu ilk senesinde bırakmış. Tahmin ediyorum ki, ailesi bu duruma çok üzülmüştür. Sen git herkesin kazanamadığı bir üniversiteyi kazan ve ilk yıl terk et. Olacak iş değil. Ama olmuş ve o bir oyun şirketi kurmuş. Bilmeyenler için hatırlatayım. Sidar Şahin, Türkiye'de en çok sevilen sanal okey ile piyasada bir numara olurken, izlesene.com sitesi ile de video alanında zirveye oturan kişi. Sidar Şahin'in girişimleri arasında Funpac, Gamegarden, Trendyol.com da bulunuyor. Ülkemize döviz soktuğu için kardeşimizi tebrik ediyorum. Yaklaşık bu oniki buçuk milyar Türk Lirasını da faydalı işlerde kullanmasını diliyorum. Keşke, gurur duyabileceğimiz böyle on onbeş gencimiz daha olsa da biraz yüzümüz gülse.  Yani çocuklara , " git dersine çalış, koçum okul bırakılır mı?" derken dikkat edin. 

Korona zamanında birçok iş durdu. Maddi manevi zarar gören çok kişi oldu. Ama bir de bu pandemi döneminde harıl harıl çalışan bilim adamlarımız başta olmak üzere birçok kişi vardı. Hepsinden Allah razı olsun. Bu çalışmaların sonunda ülkemiz, Uluslararası Uyum Konseyi'ne (The International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use – ICH) kabul edildi. 1990 yılında ABD, Avrupa Birliği ve Japonya ilaç otoriteleri tarafından kurulan, yayınladığı kılavuzlar ile ilaçların etkili, güvenli ve yüksek kalitede olduğunu garanti etmek için dünya çapında regülasyonların uyumlaştırılmasını amaç edinmiş olan bu kuruluşta artık Türkiye de söz sahibi olacak. 

Bu kazanılan tam üyelik sayesinde, Türk ilaç sektörüne uluslararası alanda itibar ve saygınlık katmanın yanı sıra uluslararası ticarete de olumlu şekilde yansımaları görülecek. Ülkemiz, TITCK 2018 yılında da Uluslararası İlaç Denetim Birliğine (PIC-s) tam üye olarak denetim alanındaki standartlarını uluslarası alanda tescil ettirmişti.

İşler böyle iyi giderken ülkemizde yabancılar biraz dertli. Yabancıların varlıklarında 7 yılda 123,9 milyar dolarlık kayıp yaşanmış. 10 Mayıs 2013'te 152,3 milyar dolarla zirveye yükselen yabancıların Türkiye'de ellerinde tuttukları hisse senedi ve tahvillerin toplam değeri, 15 Mayıs 2020'de 28,4 milyar dolara geriledi. Bu kayıp nasıl oldu diye merak ettim bir de baktım ki, kaybın 14,1 milyar doları yabancıların ellerindeki varlıkları satıp çıkış yapmasıyla olmuş. gariplerin 109,8 milyar doları TL'nin dolar karşısındaki değer kaybından kaynaklandı. Bu yaşanan dönemde dolar/TL 1,80'den 6,90'a yükseldi. Sadece son dört buçuk aylık değer kaybı 19,5 milyar dolar oldu. İnsanın "kazanırken iyi de" demek geliyor. Ama tabii ki iyi bir durum değil bu. Allah kimseyi maddi manevi eziyet ile terbiye etmesin. 

Bir de size bir hatırlatmam olacak. Zaman aşımına uğrayan mevduatlar için süre uzatıldı. Covid-19 salgını süreci ve alınan önlemler nedeniyle, 2019 yılı itibarıyla zaman aşımına uğrayan mevduat için son başvuru tarihi 15 Haziran'dan 15 Eylül'e uzatıldı. Bankada 10 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmayan hesaplardaki mevduatlar zaman aşımına uğrayarak unutmayın. Yoksa kalan paranız TMSF'ye aktarılacak.

Hepinize sağlıklı bereketli günler dilerim. Hiç bir zaman alınan önlemler zararınıza olmasın. 

Hoşçakalın.