Dolar $
32.37
%-0.31 -0.1
Euro €
34.73
%-0.03 -0.01
Sterlin £
40.78
%0.32 0.13
Çeyrek Altın
3949.89
%-0.89 -35.08
SON DAKİKA

Tarihin izinde bir hac merkezi: Fatima Köyü

Elçin Erez 17 Mar 2024

Fatima, Portekiz’in kalbinde, Lizbon ile Porto arasında, Atlantik Okyanusu'nun dalgalarından yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta gizlenmiş küçük bir köy. Ancak bu görünüşte sade ve sakin köyün derinliklerinde yatan büyük bir hikaye ve engin bir inanç mirası var. Fatima'nın dokunaklı öyküsü, üç genç çobanın 1917 yılında yaşadığı olağanüstü deneyimlerle başlar.

10 yaşındaki Lucia dos Santos ile 9 yaşındaki kuzenleri Francisco Marto ve 7 yaşındaki Jacinta Marto, Mayıs ile Ekim arasında her ayın 13. günü Meryem Ana'yı gördüklerini ifade ettiler. Bu görüşmeler sırasında Meryem Ana, çocuklara önemli mesajlar iletmekle kalmayıp aynı zamanda mucizeler gerçekleştirdi ve geleceğe dair kehanetlerde bulundu.

13 Ekim 1917'de Meryem Ana'nın son kez görüneceği kehanetini duyan binlerce insan, bu önemli olayın yaşanacağı yere akın etti. O tarihte gökyüzünde gerçekleşen olağanüstü olaylar arasında güneşin alışılmadık hareketleri dikkat çeker ve "Güneş Mucizesi" olarak anılır. Bu mucizevi olayın yaşandığı alana bir kilise inşa edilir.

Günümüzde Fatima Köyü, yıl boyunca milyonlarca ziyaretçiyi kendine çeken dünya çapında bir hac merkezi haline geldi.

13 Mayıs -13 Ekim arası bu özel dönemde duaların yükseldiği, ayinlerin düzenlendiği ve dini törenlerin gerçekleştirildiği görülür. 

Fatima içerisinde biri eski diğeri yeni olmak üzere iki kilise bulunmakta ve bu iki kilise arasında ise dikkat çekici büyüklükte ahşap bir haç işareti yer almakta. Üç çoban çocuğun mezarları da bu eski kilise içinde bulunuyor.

Katolikler hac ibadetlerini, uzun beyaz bir çizgi üzerinden eski kiliseye doğru yaklaşık 300 metre dizlerinin üstünde sürünerek gerçekleştiriyor. Bu ritüelde, günahların affedileceğine olan inançları büyük rol oynuyor. Eski kilisiye ulaştıklarında ise dua ederek, dilek tutup mumlarını ateşe atıyorlar.

Ancak Fatima'yı ziyaret edenler, sadece dini deneyimlerle kalmaz, aynı zamanda köyün etkileyici doğası ve tarihi zenginlikleriyle de karşılaşır. Fatima Bazilikası, modern mimarisi ve devasa altın tacı ile muazzam bir meydana hakim. Fatima Çocuklar Anıtı ise üç çocuğun heykelleriyle ziyaretçilerin hayranlığını kazanıyor.

Her dinin kendine özgü kutsal mekanları mevcuttur. Bu, insanları derinden etkileyen benzersiz yerlerde inananlar, manevi ihtiyaçlarını karşılamak ve inançlarını pekiştirmek amacıyla bir araya gelir. Bu mistik mekanların çevresinde de doğal olarak hareketli bir ticaret düzeni oluşmuş: Konaklama tesisleri, restoranlar, kutsal eşyaların ve hediyelik eşyaların satıldığı dükkânlar, rehberli turlar gibi hizmetler sunulmaktadır. Hangi inanca mensup olursanız olun, bu tür kutsal mekanlar, eğer fırsatınız varsa mutlaka ziyaret edilmesi gereken, iz bırakan yerler…