Dolar $
32.22
%-0.09 -0.03
Euro €
34.67
%-0.03 -0.01
Sterlin £
40.31
%-0.04 -0.01
Çeyrek Altın
3928.64
%0.27 10.61
SON DAKİKA

Sicilya'nın kalbindeki aşk

Elçin Erez 14 Nis 2024

Sicilya'nın güzel şehri Palermo'ya adım attığınızda, şehrin sokaklarını, balkonlarını renklendiren göz kamaştıran seramik figürlerle karşılaşırsınız. Bu figürler, binlerce yıllık zengin bir geçmişin izlerini taşırken, aynı zamanda bir aşk hikayesinin sembolüdür.

Testa di Moro (Arap Kafası) olarak bilinen geleneksel seramik vazolar, Moors’un başını temsil eder. Genellikle bıyıklı, hatta bazen Türk Efelerine benzeyen bir erkek başı ile çok güzel ve zarif bir kadın başı bir araya gelerek seramik setlerini oluşturuyor.

Sicilya'nın tarihi, çok eski zamanlara uzanan zengin bir geçmişe sahip. Özellikle 1000'li yıllarda Arapların hakimiyeti altına giren Sicilya, bu dönemde farklı kültürlerin etkileşimi ve bir araya gelişini gözler önüne serer. İşte bu dönemde Palermo'nun merkezindeki Kalsa bölgesinde geçen bir aşk hikayesi ile Testa di Moro seramik vazoları ortaya çıkar.

Hikaye, güzeller güzeli genç bir kız, adeta cennet bahçesine dönüştürdüğü balkonunda iken sokaktan bir Arap adam geçer. İlk bakışta aşk ateşiyle yanıp tutuşan bu çift, zamanla birbirlerine dillere destan bir şekilde aşık olurlar. Ancak her aşk gibi bu aşkın da sonu gelir. Arap adamın memleketinde bir ailesi olduğunu ve dönmesi gerektiğini öğrenen kadın öfkelenir ve kalbinden yaralanır. Genç adamın sonsuza dek kendisiyle kalması için bir plan yapar. Birlikte geçirdiği son gece, Arap adamı uyuduğu sırada öldürüp kafasını keser. Başıyla bir vazo yapar, içine de kutsallıkla ilişkilendirilen bitkiyi yani fesleğen diker ve balkonunda saklar. Böylece sevdiği adam hep yanında kalır. Fesleğen, zamanla büyür ve güzel kokusu etrafı sarar. Bu vazonun güzelliği ve anlamı, çevredeki insanları da etkiler. Komşular, bu duygusal hikayeden ve göz alıcı vazodan esinlenir ve benzerlerini yapmaya başlarlar. Böylece, Testa di Moro'nun hikayesi, adanın dört bir yanına yayılarak Sicilya'nın zengin kültürel mirasına yeni bir katman ekler.

Büyüleyici Testa di Moro ayrıca sanat, gelenek ve modanın da mükemmel bir kombinasyonunu temsil ediyor. Aslen Sicilyalı olan Dolce & Gabbana da, bu tarihi ve sanatsal motifleri koleksiyonlarına dahil ederek bu mirası günümüze taşıyor ve geniş kitlelere ulaştır