Dolar $
32.29
%0.04 0.01
Euro €
35.01
%-0.39 -0.13
Sterlin £
40.85
%-0.32 -0.13
Çeyrek Altın
4047.89
%0.59 23.58
SON DAKİKA

Baro tarifeleri neden ciddiye alınmıyor?

Her sene yılbaşında Türkiye Baroları tarafından öneri niteliğinde ücret tarifeleri yayınlanıyor. Bu tarifeler öneri niteliğinde olsa da ve çoğu insan bu tarifelerde belirtilen ücretleri yüksek bulsa da aslında senelerce hukuk öğrenimi gören ve çalıştığı sürece bilgilerini güncellemesi gereken, bu nedenle de ömür boyu öğrenciliği devam eden bir meslek grubu için aslında az bile denilebilir ancak maalesef bu ücretler dahi kazanılamıyor. 

Sözlü danışmanlık ücretinin ilk bir saati için İstanbul Barosu 7.800 TL, Ankara Barosu 7.400 TL, İzmir Barosu ise 8.018 TL tutarında ücret önerisinde bulunsa da avukatların çoğu meslek hayatı boyunca herhangi bir sözlü danışma ücreti alamıyor. Aslında vatandaşın bu tutumu avukatlara saygısızlık olarak değerlendirilmeli ancak aksine bir avukat danışmanlık ücretinden bahsettiğinde avukatı ukala olarak nitelendiren, aldığı eğitime kesinlikle saygı duymayan bir kesim var ve bu kesim maalesef nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. 

Davalar için ücret dava konusuna göre değişse de liste incelendiğinde üç büyük şehir barosunun da olması gereken meblağlarda yaklaşık ücretler belirlediği görünüyor ancak maalesef çoğu avukatın anlaştığı ücretler bu tutarlardan çok uzakta kalıyor. Özellikle mesleğe yeni başlayıp kendi bürosunu açan avukatlar müvekkil bulabilmek için maalesef düşük ücretlerle çalışmak durumunda kalıyor.

Mesleğe yeni başlayan avukatları kendi bürolarını açmaya mahkûm edense maalesef mesleği gereği adalete önem vermesi gereken kıdemli avukatlar… Tabi ki tüm kıdemli avukatlar aynı şekilde davranmıyor ancak çoğu büroda bağlı çalışan avukat komik rakamlarla çalışıp, iş yükünün çoğunluğunu üstlenmek durumunda kalıyor. İstanbul Barosuna göre bağlı çalışan bir avukat 35.000 TL, Ankara Barosuna göre 22.200 TL ve İzmir Barosuna göre 35.562 TL almalıyken maalesef gerçek rakamlar bu rakamlardan çok uzakta kalıyor. Üç şehirde bağlı çalışan avukatların maaşlarına bakıldığında ortalama 20.000 TL civarında olduğu görülüyor. Bu rakamın eleştirilmemesi gerektiğini, mesleğe yeni başlayanlar için iyi bir rakam olduğunu savunacaklar olsa da asgari ücretin 17.000 TL olduğu ve vasıfsız elemanların dahi 17.000 TL kazandığı bir ülkede senelerce emek verip en önemli ve zorlu meslek dallarından birini ifa eden kesime bu maaşların uygun görülmesi ne kadar adil? Adaletin savunucusu olması gereken avukatların bir kısmının yanında çalışanlara dahi adil davranmaması ne kadar doğru? 

Adil bir toplum olmak için önce adaleti savunanlar adil olmalı ki diğer insanlara örnek olunsun ancak maalesef mevcut tablo bundan çok uzak.