Dolar $
32.28
%0.02 0
Euro €
35.03
%-0.32 -0.11
Sterlin £
40.84
%-0.33 -0.13
Çeyrek Altın
4036.74
%0.32 12.56
SON DAKİKA

2023 her açıdan zorlu bir yıl oldu

Ekonomik sıkıntılar, doğal afetler, şiddet olayları ve daha birçok zorlu, üzücü olay… 2023'e dönüp baktığımızda güzel hatırlayacağımız günler maalesef bir elin parmağını geçmeyecek kadar az.

Ekonomik sıkıntılar yılın en başından itibaren hissedildi, asgari ücret zammı iki kere yapılmış olsa da her defasında zam gelmeden maaşlar eridi. Emekliler aldıkları cüzi maaşla geçim sıkıntısını çok şiddetli bir şekilde yaşadı. Kiracılar ve ev sahipleri arasında ciddi sorunlar yaşandı ve hatta bu sorunlar sebebiyle kasten yaralama ve öldürme gibi suçlar bile işlendi. 2024 için asgari ücret görüşmeleri devam ederken yılda sadece bir kez zam yapılacağı belirtildi ancak son iki senedir durdurulamayan enflasyon, faiz artışıyla müdahale edilmeye çalışılması ancak bu artışların kredi kartlarıyla geçinmeye çalışanlara daha fazla yük olması gibi birçok sorun var. Dolayısıyla ekonomik sıkıntılar yeni yılda da bitmeyecek hatta kendisini daha fazla hissettirecek gibi gözüküyor. 

Yılın daha en başında yaşadığımız ve hala bölgede yaraların sarılamadığı bir deprem felaketi yaşandı ancak toplanan yardımlara rağmen bölgede birçok sorun çözülemedi. Bölgede sorunların devam etmesi dışında ülkenin birçok bölgesi deprem riskiyle karşı karşıya ancak maalesef önlem alma konusundaki yetersizliğimiz sebebiyle bir sonraki doğal afette de yine aynı manzaralara şahit olma riskiyle karşı karşıyayız. Birçok doğal afete maruz kalmış bir ülke olmamıza rağmen hem önlem almak konusunda hem de yaraları sarmak konusundaki yetersizliğimizi ne zaman fark edip gerçekten değişimi sağlayacak adımlar atacağımız merak konusu olarak kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.

2023 yılında 286 kadın cinayete kurban giderken, 218 kadının ölümü ise kayıtlara şüpheli olarak geçti. Barınaklarda hayvanlara gösterilen şiddet, fosseptik çukuruna atılan sokak hayvanları gibi şiddet olayları da maalesef yaşanmaya devam etti, ediyor. Şiddetin hiçbir türlüsü bir türlü sona ermedi. Bireysel silahlanmadaki kolaylık, insanların şiddet eğilimini artıracak içeriklerin hem sosyal medyada hem de televizyonlarda gösterilmeye devam edilmesi ve eğitim sistemindeki yanlışlar bizi bu noktaya getirdi ve maalesef önlem alınmaması, düzenleme yapılmaması bu durumun daha da kötü hale geleceğinin sinyallerini bize verse de sadece izliyoruz. 

İnsanların değer gördüğü, geçim sıkıntısının yarattığı bunalımdan kurtulduğu, tüm canlılara değer verilen, insanları doğal afetlerden korumaya yönelik adımların atıldığı, eğitim ve hukuk sisteminin bu ülkenin insanlarının hak ettiği noktalara getirildiği ve şiddet eğiliminin azaldığı bir yıl diliyorum. Umarım 2024 mutlu ve huzurlu bir yıl olur ve gelen sene geçtiğimiz seneleri bize aratmaz.