Dolar $
32.4
%0.09 0.03
Euro €
34.75
%0.08 0.02
Sterlin £
40.7
%-0.17 -0.07
Çeyrek Altın
3914.86
%-0.06 -2.36
SON DAKİKA

Yunanistan ve Türkiye ekonomisi aynı kefede olursa...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan seyahatini görünce aklıma takılan bir çok soru oldu. En çok da acaba Türklerle Yunanlılar siyasi olarak da ortak hareket edebilseler bu bölgede nasıl bir ekonomiden söz ederiz.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, komşu devletler arasında tarihsel olarak gergin olan ilişkileri yeniden düzenlemeyi amaçlayan önemli bir diplomatik misyonla Atina'yı ziyaret etti. Bu uzatılan eli iyi değerlendirmeleri lazım Yunanlıların. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile birlikte ortak kabine görüşmelerine başkanlık ederek ticari görüşmelerde bulundu.  

Yunanistan ve Türkiye'nin Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %79,8 artarak 7 trilyon 681 milyar 432 milyon TL oldu; bu da Türk ekonomisini Yunanlılardan neredeyse altı kat daha büyük kılıyor . Yunanistan'ın GSYİH başına askeri harcaması % 3,8 iken Türkiye, NATO'nun önkoşullarına göre GSYİH'sının % 2 sinden biraz daha azını harcıyor. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 295 milyar 815 milyon olarak gerçekleşti. 

İki ülkenin ihracat kredi kuruluşları, yurt dışında faaliyet gösteren Yunan ve Türk firmalarına garanti ve reasürans konularında işbirliği yapılmasına yönelik bir mutabakat zaptı da imzaladı.

Hem Erdoğan, hem de Miçotakis, ekonomik kaygılara çok önem veriyorlar. On yıl süren mali çalkantının ardından hızlı bir büyüme yaşayan Yunanistan ile enflasyonla boğuşan Türkiye, her iki ülkeye de fayda sağlayabilecek ortak ekonomik zemini oluşturabilirler. Halklar zaten birbiriyle çok iyi geçiniyorlar. Yaz aylarında bir çok turist birbirlerinin ülkelerine gidiyorlar. Hatta Türklerle Yunanlılar şehir pazarlarına günlük alış veriş de yapıyorlar. Ama bu ticaretin artık daha büyük seviyelerde olması gerekiyor. Artık adalar için vize kolaylığı da olacak. Bakalım yapılan bu anlaşmaların ülkemize katkısı nasıl olacak. 

Yunanistan'ın ekonomisi, daha çok tarım ve imalat odaklı olan Türkiye'nin ekonomisine göre daha hizmet odaklı durumda.

Türk Dış işleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, Yunanistan’la ilişkilerimizde diyalog ve iş birliği sürecinin en somut yansımaları ticaret, ekonomi, ulaştırma ve turizm alanlarında gözlenmektedir. 

2014 yılında Yunanistan ile ticaret hacmimiz 5,6 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup, bu rakam, YDİK mekanizmasının kurulduğu 2010 yılı ticaret rakamlarının yaklaşık iki katına tekabül etmektedir. 2015 ve 2016 yıllarında, ikili ticaret hacminde bir düşüş meydana gelmiş olmakla birlikte, 2017 yılında ticaret hacmi tekrar yükselişe (3,5 milyar Dolar) geçmiş, 2018 yılında toplam ticaret hacmi yükseliş eğilimini sürdürerek 4,18 milyar Dolara ulaşmıştır. 2019 yılında 3,72 milyar Dolar olarak gerçekleşmiş olan toplam ticaret hacmimiz, COVİD-19 pandemisinin olumsuz etkileri kapsamında 2020 yılında 3,12 milyar Dolar olarak gerçekleşmiş. Şu günlerde ise 4 Milyar Amerikan Doları civarında seyretmektedir. 

İş adamlarımızın son dönemde yat limanı ve liman işletmesi gibi alanlar başta gelmek üzere, Yunanistan’da açılan ihaleler ve özelleştirme programları ile Yunan şirketlerle ortaklıklar ihdas etmeye ilgi gösterdikleri görülmektedir.  

Yunanistan, 2023 yılının 27 Mart ile Ekim ayları arasındaki dönemde bölgedeki adalara ülkemizden giden turist sayısının 2 milyon kişiye ulaştığını açıkladı. Açıklamada, bu dönemde adalara gidiş için  10 binin üzerinde uçuş yapıldığı bildirildi.

Açıklanan detaylara göre, söz konusu rakamın 983 bini Rodos'a, 460 bini Kos'a, 167 bini Santorini'ye, 95 bini Mikanos'a ve 13 bini de Karpatos'a gitti.

Yerel turizm otoriteleri, mayıs ayındaki turist sayısının 2022 yılına göre Santorini'de yüzde 35, Rodos'ta ise yüzde 4,6 arttığını duyurdu.

Anlayacağınız, zaten yılların bu dökümünde ülkemizden Yunan adalarına gidenlerin sayısı çok fazla. Düşünsenize bir de vize kalkarsa ne olacak. Ancak ülkemizin bulunduğu bölgede lider ülke olabilmesi için Atatürk’ün dediği gibi “ Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi ile hareket etmek zorunda. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu düşüncede hareket ederek başarılı bir yol izliyor. 

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile görüşmesinde Erdoğan, "Olaylara bardağın dolu tarafından bakarsak gelecek için çok daha faydalı olacaktır" dedi. Bu da gösteriyor ki, dostluk elimizi uzattık ülke olarak biz bu konularda çok ciddiyiz. Dünya için bölge barışı çok önemli.