Dolar $
32.39
%0.05 0.01
Euro €
34.79
%0.13 0.04
Sterlin £
40.72
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
3913.52
%-0.1 -3.68
SON DAKİKA

Yapay zeka nereye kadar?

Her gün Instagram'da bana en az 10 tane yapay zeka tanıtımı ve reklamı geliyor. Resmi kurumlar da yapay zeka ile ilgili eğitimler vermeye başladı. Ama nereye kadar?

Yapay zeka araçları ekonomi dünyasına piyasalara ne gibi katkıda bulunabilir sorusu kafama takıldı. Biliyorsunuz yapay zeka, insan zekasını taklit eden veya aşan bilgisayar sistemleri anlamına geliyor. Yapay zeka, farklı alanlarda pek çok uygulama ve fayda sağlayabilir. Örneğin, yapay zeka, sağlık, eğitim, ulaşım, güvenlik, sanat, eğlence gibi sektörlerde insanların hayatını kolaylaştırabilir, verimliliği artırabilir ve yeni iş imkanları oluşturabilir. Accenture ve Frontier Economics'in analizine göre, gelişmiş ülkelerdeki işgücü verimliliği yapay zekanın etkisiyle % 40 oranında artabiliyor. 

Eğer iyi ve başarılı kullanılabilirsek yapay zeka araçları, verimliliği artırarak üretim maliyetlerini düşürebilir ve rekabet avantajı sağlayabilir. Örneğin, yapay zeka destekli otomasyon sistemleri, fabrikalarda iş güvenliği ve kalitesini iyileştirebilir.

Yapay zeka araçları, yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, yapay zeka destekli tasarım araçları, müşteri ihtiyaçlarını analiz ederek kişiye özel çözümler sunabilir. Pazarlama ve satış süreçlerini optimize edebilir. Örneğin, sohbet robotları, müşterilerle doğal dilde iletişim kurarak satış yapabilir. Eğitim ve öğrenme süreçlerini de geliştirebilir. Örneğin, yapay zeka destekli öğrenme platformları, öğrencilerin ilgi alanlarını ve seviyelerini belirleyerek kişiye özel içerik sunabilir.

Ekonomi dünyasına piyasalara katkıda bulunmanın bir diğer yolu da gelir eşitsizliğini azaltmaktır. Yapay zeka teknolojileri sayesinde bazı meslek grupları işsiz kalma riskini artırabilirken, bazı meslek grupları için de yeni iş fırsatları oluşturabilir. Bu nedenle yapay zekanın etik ve sosyal sorumluluk bilinciyle kullanılması çok önemlidir.

Yapılan araştırmalar bu yeni yapay arkadaşımızın uluslararası ticaret üzerinde dönüştürücü bir etkisi olduğunu da bize gösteriyor. Veri analitiği ve çeviri hizmetleri gibi alanlardaki spesifik uygulamalar halihazırda ticaretin önündeki engelleri bir nebze olsun azaltıyor. Aynı zamanda yapay zekanın geliştirilmesinde, yazılım sistemlerini eğitmek için verilere küresel erişimin iyileştirilmesi gibi uluslararası ticaret kurallarının konulması vakit geçirilmeden yapılmalı. Bu zekanın çözebileceği bir çok zorluklar da yazılım sırasında bulunuyor ve mevcut sisteme aşı ediliyor. Ticaret için bazı temel yapay zeka fırsatlarının yanı sıra ticaret kurallarının yapay zeka gelişimini desteklemeye yardımcı olabileceği de bekleniyor. 

Yapay zekanın gelişimi uluslararası ticareti çeşitli şekillerde etkileyecektir. Bunlardan biri, yapay zekanın makroekonomik ve buna bağlı ticarete etkileridir. Örneğin yapay zeka üretkenlik artışını artırırsa, bu ekonomik büyümeyi artıracak ve uluslararası ticaret için yeni fırsatlar sağlayacaktır. Küresel çapta verimlilik artışının mevcut oranları düşüktür ve bunun çeşitli nedenleri vardır. Yapay zeka ile potansiyel bağlantının anlaşılması ve çareler bulunması açısından özellikle önemli olan düşük üretkenlik artışının nedenini saptamak gerekiyor. Ekonominin yeni teknolojileri, özellikle de yapay zeka gibi ekonomi çapında dünyanın her yanında etkileri olan karmaşık teknolojileri entegre etmesi ve bunları etkili bir şekilde kullanması çok ilginç. 

Önümüzdeki beş yıl içinde sanıyorum ki, bu uygulamalar tamamen değişecek. Farklı görevler için farklı yazılımlar kullanmanıza gerek kalmayacak. Cihazınıza günlük dilde ne yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli olacak. Yazılım, onunla ne kadar bilgi paylaşmayı seçtiğinize bağlı olarak kişisel olarak yanıt verebilecek. Çünkü, yaşamınıza dair zengin bir anlayışa ve bilgiye sahip olacaktır. Yakın gelecekte çevrimiçi olan herkes, günümüz teknolojisinin çok ötesinde yapay zekayla desteklenen bir kişisel asistana sahip olabilecek.

Bu konuda Bill Gates 1995 yılında bir kitap yazmıştı. Bugünkü yapay zekanın yaptıklarını anlatıyordu o kitapta. Yazmasına yazdı da ancak bu yıl yapay zekadaki gelişmeler yakın zamanda uygulanabilir hale geldi. Artık çocuklar bile yapay zeka ile oyuncak gibi oynayıp yazılımlar yapıyor. E ticaret siteleriyle dalga geçip iki dakikada web sitesi yapıyor. 

Sonuç olarak yapay zeka araçları ekonomi dünyasına piyasalara pek çok katkıda bulunabilir. Ancak bu katkılara göre de bazı riskler ve etik sorunlar vardır. Bu nedenle yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanılması sadece teknolojik değil aynı zamanda politik ve kültürel faktörlere de bağlıdır.