Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Göklerdeki gurur

Bugünlerde gökyüzünde gurur dolu bir isim var: KAAN…

Türkiye’nin ilk muharip uçağı KAAN…

Dünya basınının da dikkatini çekti bir anda.

“Türkiye’nin beşinci nesil hayalet avcı uçağı ilk uçuşunu tamamladı” manşetiyle çıktı haberler..

Her türlü hava şartlarında uçabilen KAAN Türk havacılık enstitüsü için bir dönüm noktası ve en önemli teknoloji projelerinden biri.

Rusya ve Ukrayna Kaan AVCI UÇAĞI projesinde Türkiye ile çalışmaya hazır olduklarını açıkladı bile.

Ukrayna alım olarak da KAAN’a talip olduklarını belirtti.

Savunma sanayimiz için bir tarihi dönüm noktası olan bu üretim de Türkiye’nin özellikle modern savaş uçaklarının üretiminde kendi kendine yeterlilik için de giderek daha fazla gösterilen çabası da çok önemli.

Gizlilik özelliğine sahip olan çift motorlu savaş uçağının 5. nesil olarak adlandırılması bu özellikleri ile radar tarafından tespitinin de zor olduğu belirtilmekte.

KAAN 2030 yılında THK’daki ABD F16’ların da tamamen veya kısmen yerini alması hedeflenen proje Türk Savunma sanayinin en büyük projeleri arasında en ön saflara çıktı bile.

TUSAŞ’ın ana yüklenici şirket olduğu KAAN İle dünya devlerinin rekabet sıralamasında ilk basamaklara hızla ilerlemesinde elbette en önemli özellik 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler ile teknolojik altyapısı ve kararlılığı ile karşılarında durması yatıyor.

5. nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN hem hava-hava hem hava-yer savaşlarında ki gereksinimler için üstün kabiliyetler sağlamakta.

Akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçı olarak adlandırılan KAAN, pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmış.

Üstün hava hakimiyetinde kuşkusuz yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muhavere gücü, havadan havaya muhavere menzili, süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleri de sağlamakta.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk “İstikbal Göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar yarınlarından asla emin olamazlar” sözü ile havacılığın ne kadar önemli olduğunun altını da çizmiştir.

Geçtiğimiz günlerde dünyadaki en güçlü hava kuvvetleri sıralaması açıklandığında Türkiye İsrail, Fransa gibi ülkeleri geride bırakarak 9. En güçlü hava savunmasındaki ülke sıralamasına yerleşti.

Bu sıralama başarısında elbette 2023 yılında askeri alandaki yatırımların geliştirilmesi için ayrılan 40 milyar dolarlık bütçe ayıran Türkiye’nin yaklaşık 520 bin asker, 400 bine yakın da yedek askerinin de bulunuyor olmasında.

Savunma sanayinin ekonomiye yansımalarına baktığımızda ekonomik hareketliliğe ve daha da önemlisi sürdürülebilir ekonomik büyüme yaratmasında önemli ölçüde katkıda bulunması, en önemli katma değer başlığı elbette ki.

Küresel ekonomide her türlü gelişme özellikle de jeopolitik gelişmeler ülkelerin savunma bütçelerinin şekillenmesinde ki en önemli etkenlerin başında.

Türk savunma sanayisinde 2024 de ki ihracatta patlama beklendiğini açıklayan Savunma ve Havacılık Sanayi imalatçılar derneği teknolojik kabiliyetlerini çok ciddi ölçüde artmasının ihracattaki gelirinin 2024 de hedeflenenin üzerinde olacağını belirtiyor.

Devamı gelecek bir gurur yaşatan KAAN’nın daha başlangıç olduğunu söylemekte de fayda var.

Emeği geçenlerin eline, yüreğine sağlık…

Gökyüzünün maviliği şimdi daha da gurur verici güzellikte…