Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Sanayisizleşme…

Uzun süredir insan gücü sıkıntısı çeken Almanya sendikalar, işveren dernekleri vs ile yaptığı görüşmeler sonucunda çözümü Amerika'nın yeşil kart uygulaması benzeri bir uygulama yapmakta buldu ve hemen kolladı sıvanıp hayata geçirecek sürece odaklandı.

Hükümet bir yandan çalışma başkanlığının iş gücü eksikliği nedeniyle ekonomide ki yavaşlamamın sektörleri sekteye uyardığı baskısı bir yandan da yaklaşan kış mevsimi ile beraber olası yaşanacak enerji de ki olumsuzluklara çare aramakla uğraşıyor.

‘Fırsat kartı’ uygulaması olarak açıklanan uygulama detayları geçtiğimiz günlerde duyuruldu ve her yıl iş piyasasının eksik bildireceği İnsan sayısına göre de kartların verileceği belirtildi.

Almanya’da özellikle sanayileşme sürecinde en büyük insan gücü desteğini aldığı Türkiye den giden binlerce gurbetçi vatandaşlarımız yıllardır özverileriyle Sanayi devi Almanya’nın en büyük istihdamların basında gelmekte.

Gurbet özlemimi farklı bir coğrafyada yaşayan Türk vatandaşları için Almanya her açıdan ayrı bir anlam taşımakta ve emekleriyle sanayileşmenin…

Dünya Ekonomisinin en büyük 4. ekonomisine sahip Almanya’ya bakarsınız değer ülkeler için de bu uygulamayı örnek hale getirebilir.

Ülkemize baktığımızda açıklanan işsizlik rakamlarının, sanayinin en önemli mihenk taşları ilk 250 de olan dev sanayi şirketlerinin sürekli artan üretimleri, Ar-Ge yatırımları rakamlarının çok gerisinde kaldığını görüyoruz.

Nitelikli insan gücü öneminin çok fazla arttığı günümüzde dünyada ve Türkiye’de ana sorunu haline gelen işsizlik, yapısal sorunlar ve istihdam en çok baş ağrıtacak konuşların temel başlıkları…

1700’lerde İngiltere’de yaşanan sanayi devrimi ile insan iş gücünün başlaması günümüzde otomasyon ve artan teknolojiye karşı insan gücünü hala geçerli tutmakta kararlı olması paralellikle gidişatın sağlam olduğunu da göstermekte.

Dünya yeniden ekonomisinde güçlendirmeye sanayi ile geri dönmüşken Türkiye de ekonomik anlamda sanayinin, kuvvetlendirilmesi için formüllerini fazla alternatifli halde üretim sektörünün alternatiflerle birleştirdi.

Başka bir deyişle yeniden sanayileşme taleplerinin arttığı günümüz de ülkelerin sanayi politikaların büyüme hedefleriyle paralel hale getirilecek sürdürülebilir bir büyümeye yönlendirilmesi öncelikle gözlemlendirilmekte.

Almanya sanayisizleşme yaşamamak adına iş gücü artırmak için ‘fırsat kartı ‘uygulamasıyla büyük bir hamle başlattı.

Tüm bunlar olurken ve dünyada sanayisizleşme süreci sorgulanırken, geçmişte küresel sermaye bolluğunun yol açtığı hızlı büyüme dönemin artık kapanması gelişmiş ülkeler de yavaş büyümeye sebep olacağı da ayrı bir gerçek aslında.

Geleceğin sanayileşme ile yadsınamaz büyümesi için ortak akılda ilerlemek Sanayi devleri ülkelerin çoktan ana mottosu…