Dolar $
32.56
%0.13 0.04
Euro €
34.91
%-0.21 -0.07
Sterlin £
40.7
%-0.25 -0.1
Çeyrek Altın
3992.89
%0.02 0.66
SON DAKİKA
Son Yazıları

Kripto para piyasasına ilgi her geçen gün artıyor

12 Nis 2022

Türkiye'de kripto para piyasasındaki yatırımcı sayısı her geçen gün artıyor. Thodex, Vebitcoin, Sistemcoin gibi borsaların batması bile yatırım yapan kişi sayısını etkilememiş gözüküyor. Türk yatırımcıların bir süre mesafeli yaklaştığı kripto paraya ilgi devam ediyor. Bitcoin en çok ilgi gören para birimi olmayı sürdürüyor.

Türkiye'de piyasanın büyüklüğü 900 milyon dolar civarında. Tahminlere göre şu anda kripto para yatırımı yapan kişi sayısı ülkemizde 5 milyon kişiye yaklaşmış durumda. 

Peki neden bu kadar volatil yani oynaklığı yüksek aynı zamanda riskli olan bu piyasada, yatırımcı sayısı bu kadar hızlı bir şekilde büyüme gösteriyor…

İnsanlar altınlarını, arabalarını satarak bu piyasaya giriyorlar. Hem de hiçbir finansal okuryazarlıkları olmadan. Hiçbir bilgiye sahip olmadan. Çoğu da kulaktan duyma, arkadaş ortamındaki tavsiyeler veya sosyal platformdaki kripto fenomenlerinin yönlendirmeleri ile maalesef. 

Etrafıma baktığımda pazarcısından tut duvar ustasına, polisinden doktoruna varana kadar her sektörden insan bu piyasanın içerisinde. Yatırılan miktarın az veya çok olması önemli değil burada. Önemli olan yatırım yapan kişilerin sektör dağılımı ve sayısı. 

Ülkemizde 5 milyona yakın kişinin bu sektörde olmasının nedeni çok belli. Bir an önce finansal özgürlüğe sahip olmak….

Çünkü bu piyasa 2020 yılında yatırımını yapmış kişilere 6 ay içerisinde yatırdıkları paranın 100 katını 200 katını verdi. Bazı altcoin’ler 2020 yılında yaklaşık 100 katı arttı. Bitcoin 6-7 bin dolardan 60 bin dolara kadar yükseldi.  Yani 10 bin TL yatırım yapan bir kişi altı ay içerisinde milyonluk bir insan oldu. Bu durum Türk yatırımcılarına çok cazip geldi ve 2020 yılından itibaren yatırımcısı sayısı çok hızlı bir şekilde artmaya başladı.

Türkiye'nin son yıllardaki ekonomi yönetimi de maalesef çok iyi bir performans gösteremedi. Haklı olduğu bazı gerekçeleri de yok değil. Bir anda ortaya çıkan Kovid-19 salgını işleri kötüleştirdi. Sonrasında son günlerde yaşadığımız Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan tüketim mallarındaki enflasyonist bir baskı neticesinde %61’lere varan enflasyon rakamları ile karşı karşıya kaldı.  Üzerine son bir yıl içerisinde Türk lirası, ABD doları karşısında değer kaybetti. Alım gücünde ciddi bir düşüş yaşandı. İşsiz sayısı 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 21 bin kişi artarak 3 milyon 859 bin kişi ile %11,4 seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyonun yüzde 60'larda olması, işsizlik oranının yüzde 11 olması ve döviz kurundaki yükselişler istihdam ve fiyat istikrarı üzerine olumsuz yansımaları oldu. 

Aslında, kripto paralar değeri korumanın bir yolu olarak değil, büyük spekülatif kazançlar olarak görülmeye başlandı.

Bu nedenle Türk gençleri, enflasyondan korunmak, alım gücünde düşüş yaşamamak ve işsiz kalan gençler alternatif yatırım araçlarına yönelmeyi seçtiler. 

Türk yatırımcıları geleneksel yatırım araçlarını tercih etmiyorlar. Alternatif kazanç ve kayıp oranın daha yüksek olduğu riskli kripto para piyasası bu durumda olan kişiler için sığınacak liman olarak karşılarına çıkıyor. 

Bazıları büyük kazanç sağlarken, bazıları ise dolandırıcılığa maruz kalıyor veya büyük kayıplar yaşıyor. Blockchain veri şirketi Chainalysis'e göre, Türk kripto para yatırımcıları 2020'de 300 milyon ABD dolarına eşdeğer kazanç elde etti.

Türk yatırımcılarının şu anda kripto para piyasasından kaçınması zor gibi gözüküyor. Risk almayı seven bir toplum olarak bu piyasa cazip hale de geliyor. Aynı zamanda saymış olduğumuz nedenlerde bu piyasaya yatırımları artırıyor. Fakat riskli ve volatil olan bu piyasada Türk yatırımcıları daha dikkatli olmak zorundalar. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları