Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Son Yazıları

Çin aşısında son gelişmeler: Kullanan ülke sayısı 80'ni geçti

13 Nis 2021

Çinli şirketlerin ürettiği Covid-19 aşılarının dünyanın farklı ülkelerine sevkiyatı devam ediyor. Şu ana kadar 80'den fazla ülkede kullanılan aşılara Gürcistan, Ürdün ve Lübnan da eklendi.

Gürcistan hükümetinin Sinopharm’dan aldığı aşıların ilk partisi başkent Tiflis’e ulaştı. Gürcistan hükümetinin, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, Çinli Sinopharm şirketi tarafından geliştirilen aşı hakkında bilgi vereceği aktarıldı. Ülkedeki aşılama çalışmalarında sağlık personeline ve 55 yaş üstü vatandaşlara öncelik verilmesinin planlandığı öğrenildi. Sinopharm aşılarının ulaştığı bir diğer ülke ise Ürdün oldu. 13 Ocak’ta başlatılan aşı çalışmaları kapsamında ülkede 325 bin kişi ilk doz aşıyı yaptırdı, 115 bin kişiye de ikinci doz uygulandı.

Lübnan ordusuna aşı bağışı

Çin ordusu tarafından Lübnan ordusuna bağışlanan Covid-19 aşılarının da teslimatı da yapıldı. Çin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Covid-19 aşılarının küresel kamu ürünü olmasına dair talimatı üzerine, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Lübnan ordusuna aşı yardımı sağladığı, bağışlanan aşıların teslim edildiği belirtildi.

Sinopharm aşısına GMP Sertifikası

Öte yandan Sinopharm şirketi tarafından geliştirilen COVID-19 aşısı Macaristan’da İyi Üretim Uygulamaları (GMP) sertifikası aldı. Sinopharm’dan bugün yapılan açıklamada, şirketin geliştirdiği COVID-19 aşısının Macaristan Ulusal Eczacılık ve Gıda Enstitüsü (OGYEI) tarafından verilen GMP sertifikasını aldığı duyuruldu. Açıklamada, Sinopharm aşısının Avrupa Birliği ülkelerinde acil kullanım onayı alan ve OGYEI tarafından onaylanan ilk Çin aşısı olduğu belirtildi.

Aşı konusunda çalışmalarına hız veren Çinli şirketlerden Sinovac da dün açtığı yeni üretim hattıyla yıllık aşı kapasitesini 2 milyar doza çıkardı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü yöneticileri de hafta içinde yaptıkları açıklamalarda, Sinovac ve Sinopharm aşısının örgütün istediği kriterlere sahip olduğunun saptandığını ve yakın zamanda ‘acil kullanım onayı’ alabileceklerini dile getirmişlerdi.

Yıllık kapasite 3 milyar doz

Sinopharm ve Sinovac şirketlerinin bu yıl birlikte yıllık aşı üretimi kapasitesini 3 milyar doza çıkartacağını açıkladı.

Sinovac Life Sciences Marka ve Halkla İlişkiler Müdürü Liu Peicheng, “Yeni aşı üretim hatları inşasını hızlandırıyoruz ve bu yılın ilk yarısında yıllık 2 milyar doz kapasiteye ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi. Sinovac şirketi, yıllık 500 milyon kapasitesi olan ilk Covid-19 aşı üretim hattını ağustos ayında hizmete soktu. Şirketin ikinci üretim hattı şubat ayında faaliyete başladı. Aşıyla ilgili herhangi bir anormallik tespit edilmediğini ifade eden Liu, yaşlılar arasında aşılara olumsuz tepki sıklığının genç yetişkinler arasındakine benzer olduğunu, her iki grupta da nispeten düşük kaldığının altını çizdi.

Önce 1 sonra 3 milyar doz

Sinopharm biyolojik bilim bağlı şirketi China National Biotec Group da yıl içerisinde yıllık kapasiteyi 1 milyar doza ulaştırmayı ve yakın gelecekte 3 milyar doza çıkarmayı taahhüt etti.

China National Biotec Group, aşılar konusunda uluslararası iş birliğine aktif olarak katılım sağladığını ve Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında bütün ülkelere güvenli, etkili, erişilebilir ve uygun maliyetli aşılar sağlamak için çaba göstereceğini açıkladı.

Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanı Xiao Yaqing, aşıda günlük üretimin 1,5 milyon dozdan 1 Şubat’ta 5 milyon doza çıktığını, ülke çapında 100 milyon dozdan fazla aşı sağlandığını söyledi.  Xiao, Covid-19 aşılarının kalite ve güvenliğinin her zaman önce gelmesi ve üretim ve arzın ön saflarda yer alması gerektiğini ifade etti.

Çin, Covid-19 salgınına karşı koşullu pazarlama için dört aşıyı ve acil kullanım için diğer bir aşıyı onayladı. Beijing’de geçen hafta günü itibarıyla 5,28 milyonu iki doz olmak üzere 8,7 milyon insan aşılandı, böylece başkentte ülke içinde geliştirilen 13,9 milyon doz Covid-19 aşısı uygulanmış oldu. Yetkililere göre, başkentte bir günde 300 bin doz aşı uygulama kapasitesi bulunuyor.

Volkswagen zor günler geçiriyor

Volkswagen’in Çin’deki şirketi ülkede geçerli çevre normlarına uyma zorunluluğu nedeniyle Tesla’dan yeşil kredi satın alacağını açıkladı. Volkswagen ,Çin’deki otomobil üreticileri için elektrikli ve hibrid otomobil üretim kota uygulaması olduğu için bu yola başvurdu.  Bu uygulamaya göre her üretici satışlarının yüzde 14 kadarının bu türden otomobillerden oluşmasını sağlamakla yükümlü. Aksi takdirde para cezası ödemek zorunda kalıyorlar.

Üreticiler bunun önüne geçmek için Avrupa Birliği’nde (AB) olduğu gibi, belirli koşullara uymak şartıyla yeşil kredi satın alabiliyor. Bu uygulama, AB’de şirketlerin birleşmesi yoluyla yapılabiliyor. Çin’de ise sistem negatif veya pozitif (veya "yeşil") krediler aracılığıyla işliyor. Yine AB’de hesaplama yöntemi de farklı, çünkü Çin’de AB’de yapıldığı gibi karbondioksit değil, yakıt tüketimi baz alınıyor.

Çin’de üretim yapan Volkswagen’in SAIC-VW ile ilgili grubun ülkedeki iki eş girişiminden biri olan FAW-Volkswagen fazla negatif krediye sahip olduğu için Tesla’dan pozitif -ya da yeşil- kredi satın alacak. İşlemin tutarı ve kredi miktarı konusunda kesin bilgi bulunmamakla birlikte, Reuters’a göre FAW-VW’nin kredi başına 390 avro (3 bin yuan) ödemesi bekleniyor. Bu, kuşkusuz ki Tesla için iyi bir haber; çünkü 2020 yılı karları da büyük ölçüde Avrupa’da edindiği (1,58 milyar dolar) kredilerden oluşuyor.

Bu finansal manevra Volkswagen için yılı kurtarma bakımından gerekli, ancak uzun süreli olacağı düşünülmüyor. Çünkü Volkswagen’in bu yıl Çin’de çok sayıda elektrikli araç modelini piyasaya sunması bekleniyor. Şirket, ID 4 dışında ID 3 de tıpkı SUV ID 6 ve SUV ID 5 gibi modelleri ürün yelpazesine katacak. 

Dijital yuan kullanılmaya başlandı

Çin Halk Bankası dijital renminbi (RMB) kullanımıyla ilgili pilot çalışmaların devam ettiğini, koşullar olgunlaştığında dijital RMB’nin sınır ötesi işlemlerdeki kullanımının da artacağını açıkladı. Çin Halk Bankası Araştırma Bürosu Başkanı Wang Xin, bugün düzenlenen basın toplantısında, dijital RMB’nin şu an Çin’in birçok bölgesinde kullanıldığına işaret ederek, Çin Halk Bankası’nın dijital RMB ile ilgili Ar-Ge ve deneme çalışmalarını ilerlettiğini kaydetti. Wang, dijital RMB’nin şu an esas olarak yurt içinde perakende ödemelerde kullanıldığını, gelecekte piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda sınır ötesi kullanımının da gerçekleşebileceğini ifade etti.

IMF’den sürpriz büyüme açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birinin bu yıl da Çin olacağı açıklandı. Rapora göre, küresel ekonominin 2021 yılında Ocak ayı tahminine göre yüzde 0,5 puan artarak yüzde 6 büyümesi, Çin ekonomisinin 2021’de Ocak ayı tahminine göre yüzde 0,3 artışla yüzde 8,4 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Gelişmiş ekonomilerin 2021’de yüzde 5,1, gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerin ise yüzde 6,7 büyümesi öngörüldü. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyüme görünümünde halen son derece belirsizlik bulunduğu, görünümün salgın durumundaki gelişmeye, ilgili politikalar ve tedbirlerin sonuçlarına bağlı olacağı savunuldu.

IMF’ye göre ekonomik toparlanma patikalarındaki ayrışma, yaşam standartlarındaki küresel farklılaşmayı da derinleştirebilir. Fon, Çin hariç gelişmekte olan ülkelerde 2020-22 döneminde yaşanan kişi başı gelir kayıplarının 2019 dönemindeki kişi başı gelire göre yüzde 20’yi bulabileceğini öngördü. Aynı oran gelişmiş ülkeler için yüzde 11 seviyesinde tahmin ediliyor.

IMF ayrıca yaklaşık 95 milyon kişinin 2020’de aşırı yoksulluk sınırının altına düştüğünü tahmin ederken yetersiz beslenen kişi sayısının da 80 milyon kadar arttığını hesaplıyor.

TikTok’tan lisanslama atağı

TikTok, Güney Afrika Müzik Hakları Organizasyonu (SAMRO) ve Besteci Söz yazarları Müzik Edisyonları Birliği (CAPASSO) ile lisans anlaşması imzaladı. Anlaşma hak takibi kuruluşlarının temsil ettiği söz yazarları, besteciler ve müzik yayıncılarına ait repertuarın platformda kullanılmasına ilişkin telif bedellerini içeriyor.

TikTok Afrika’da çok popüler

CAPASSO’nun mevcut ortaklıkları düşünüldüğünde anlaşma, Afrika kıtasındaki 58 bölgeyi ve 21 ayrı kolektif hak yönetim organizasyonuna ait repertuarı kapsıyor. CAPASSO, sözleşmeyi binlerce üyesi ve bağlı üyesi adına yönetecek. Musicweek’e göre Afrika repertuarı TikTok’ta oldukça popüler. 290 milyondan fazla video görüntüleme alan elektronik dans türü #Amapiano yeni trend. DJ ve prodüktör Master KG’nin vokalist Nomcebo’nun yer aldığı Güney Afrika şarkısı Jerusalema da TikTok’ta 2020’de global bazda sansasyon oldu.

Devrim yarattı 

TikTok Müzik Edisyon Lisanslama Ve Ortaklıklar Başkanı Jordan Lowy, anlaşmanın sağlanmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek “Heyecan verici bulduğumuz bu inanılmaz yetenek havuzuna sahip bölgeyi global hedef kitlemizle buluşturmayı dört gözle bekliyoruz” dedi. CAPASSO Operasyon Müdürü Wiseman Qinani Ngubo da anlaşmadan mutluluk duyduğunu ifade ederek, bir sosyal müzik platformu olarak TikTok’un müziği kullanma ve tüketme şeklimizde devrim yarattığını belirtti. TikTok’un Afrikalı yetenekleri dünyaya tanıtmada önemli bir rol oynayacağını da sözlerine ekledi.

Yabancı yatırımcıların Çin’e yatırdığı paralar göz kamaştırıyor

Dünyada Çin’in yabancı ülkelere yoğun bir yatırım yapıldığı konuşulsa da dünya da Çin pazarının büyüklüğüne kendisini kaptırıp ülkede çok ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Ulusal Kambiyo İdaresi, yayınladığı son raporda Çin’in, geçtiğimiz yıl içinde toplam 520,6 milyar dolar (468,54 milyar avro) tutarında yabancı yatırım çekerek, bu alanda bir yılda yüzde 81 oranında bir artış sağladığını açıkladı. Söz konusu rapora göre, ekonominin düzenli bir tempoda canlanması ve ülkede geçerli iş ortamının olumlu yönde gelişmesi sayesinde kara Çin’ine yönelen doğrudan yabancı yatırımlar 2020 yılında yüzde 14 oranında arttı.

Borsa değeri 254 milyar dolar

Ulusal Kambiyo İdaresi’nin verilerine göre, Çin’in borsa piyasası 2020 yılında 254,7 milyar dolar (229,23 milyar euro) tutarında net yabancı finansman girişi aldı ki, bu da bir yıl öncesine kıyasla yüzde 73 oranında bir ilerlemeyi gösteriyor. Çin tahvili kaynaklı net girişler bir yıl içinde yüzde 86’lık bir sıçrama kaydederek 190,5 milyar dolara (171,45 milyar euroya) tırmandı; hisse senedi kaynaklı net girişler ise yüzde 43’lük bir artışla 64,1 milyar dolar (57,69 milyar euro) oldu.

Bir ayda 130 milyar euroluk yatırım 

Raporda, yabancıların edindiği Çin menkul değerlerinin miktarında saptanan bu artışın, bu ülkenin ekonomik kalkınmasına ilişkin vadedici perspektiflerden, “dikkatli” olduğu saptanan para politikasından ve finans piyasalarına geniş kapsamlı açılımından kaynaklandığını belirtiliyor. Öte yandan 2021 yılı ocak ayında finans dışı sektörlerde reel olarak kullanılan yabancı yatırım tutarı 130 milyar euro oldu. Bu, geçen yılın ocak ayına kıyasla yüzde 6,2 oranında bir artış ifade ediyor. Çin Yabancı Yatırımlı Girişimler Birliği’nin verilerine göre, bu ülkede her gün ortalama 100 kadar yabancı sermayeli yeni şirket kuruluyor. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları