Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Son Yazıları

Baharı hissettiğimiz ilk haftaya başlarken…

04 Nis 2022

Yoğun, veri akışının ve siyasi gündemin hareketli olduğu bir haftayı tamamladık. Son haftada mart ayını geride bırakırken nisan ayından bir gün aldık.

Küresel gündeme göz attığımızda, Çin’de büyük ölçüde vaka artışlarından kaynaklı ekonomik göstergelerde ciddi zayıflamalar gözüküyor. Asya devinin Cuma sabahı 48,1 olarak açıklanan Caixin İmalat PMI verisine baktığımızda 2020 Mart ayından bu yana en düşük seviyede. Ülkede vaka artışlarından kaynaklı büyük kentler tam kapanmaya giderken, bu pek çok yönden piyasaları etkiledi.

Bu durumun en büyük etkisi de petrol fiyatlarında gözüküyor. Dünya’nın en büyük petrol ihracatçısı olan Çin’de ekonominin yavaşlaması, Rusya-Ukrayna Müzakerelerinden gelen olumlu haber akışı ve son olarak ABD Başkanı Biden’in piyasaya  6 ay boyunca her gün 1 milyon varil stratejik petrol süreceklerini açıklaması sonrası fiyatlarda gerileme yaşandı. ABD’nin Enerji Bilgi İdaresi’nin son açıkladığı stok verilerine göre, stratejik petrol stoklarında son bir yılda 69,50 milyon varil azalma gözlendi. Öte yandan, ülkenin mevcutta 568,3 milyon varil stratejik petrol stoku bulunduğunu hatırlatalım.

ABD 2 Yıllık Devlet Tahvili getirileri, 10 Yıllık Devlet Tahvil getirilerinin üstüne çıkmış durumda. Bu durumun sebebi FED’in politika faizini 50 baz puan yükselteceği beklentisinin gün geçtikçe artması ve kısa dönemde enflasyonun düşmesinin pek mümkün olmadığını piyasanın kabul etmesi diyebiliriz. Ülkede 10 yıllık devlet tahvili faizi %2,43 iken, 2 yıllık devlet tahvili faizi %2,44 seviyesinde.

Ayrıca, ABD’den Cuma günü gelen istihdam verilerine baktığımızda işsizlik oranı yıllık bazda %3,6 olurken, pandemi öncesi %3,5’lik seviyeye yaklaştı. Ortalama kazançlar Mart ayında yıllık bazda %5,6 artarken, tarım dışı istihdam geride bıraktığımız ay içinde 432 bin kişi arttı.

Avrupa’ya baktığımızda ise Cuma günü gelen %7,5’lik tüketici enflasyon oranı Avrupa Merkez Bankası’nın üzerindeki baskıları artırmaya devam ettiriyor. Bu hafta konuşan AMB Başkanı Lagarde savaşın riskleri artırdığına vurgu yaparken, faiz artırımının tahvil alım programını sonlandırdıktan sonra başlayacağını söyledi. Piyasalar bankanın yıl sonuna kadar 20 baz puan faiz artırmasını bekliyor.

Yurt içine geldiğimizde, İstanbul Ticaret Odası’nın Mart ayına ilişkin açıkladığı verilere göre, İstanbul’da perakende fiyatları aylık bazda %6,29, toptan fiyatlar ise %7,65 arttı.

Cuma sabahı gelen Türkiye İmalat PMI verisinin ihracatta talebin yavaşlama eğilimleriyle beraber 49,4 olarak açıklandığını görüyoruz.

Bu hafta takip edeceğimiz gelişmelere şöyle bir göz atalım;

Haftanın ilk gününü önemli bir veri olan TÜİK’in mart ayına ilişkin enflasyon rakamları ile karşılayacağız. Piyasa’nın genel beklentisi tüketici enflasyonunun %60’ı geçmesi yönünde olduğunu görüyoruz. Almanya’da şubat ayına ilişkin dış ticaret verilerini de yakından takip edeceğiz. Çin’de piyasalar Ching Festivali sebebiyle Pazartesi ve Salı günü kapalı olacak.

Salı gününe geldiğimizde, TCMB Mart ayı reel efektif döviz kuru verilerini yayımlayacak. Öğleden sonra ise ABD’den gelecek dış ticaret rakamları ve ISM tarafından açıklanacak Hizmet PMI verisini izleyeceğiz.

Çarşamba sabahı Çin Caixin PMI verilerini karşılarken, İngiltere ve Euro Bölgesi İnşaat PMI verileri ekonomik gösterge açısından takip edilecek önemli veriler olacak. Son olarak da Euro Bölgesi Üretici Enflasyonu ile günü tamamlayacağız.

Perşembe TCMB haftalık para ve banka istatistikleri, menkul kıymet istatistikleri ve mevcut rezerv verilerini yayımlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mart ayı Hazine Nakit Dengesini açıklayacak. Yurtdışında ise en önemli veri Almanya Şubat ayı sanayi üretimi rakamları olacak.

Haftanın son gününe geldiğimizde, Ticaret Bakanlığı, 2022 yılı 2. Çeyrek dış ticaret beklenti anketini açıklayacak. Onun dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor. 

Beklentilerin sürekli değiştiği, her sabah uyandığımızda bambaşka bir gelişmenin gündem olduğu yeni bir haftaya başlıyoruz.

Herkese aydın bir gün diliyorum!


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları