Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Son Yazıları

Türk Lirası artık güvenli liman!

06 Aðu 2019

Ticaret savaşı gerginliğiyle Türkiye hariç gelişen EM ülkelerinden tamı tamına bir hafta içinde 3,4 milyar dolarlık çıkış olmuş… Mayıs'tan bu yana en büyük para çıkışı da buymuş!..

Haberi olan var mı bilmiyorum… ABD, Çin’e karşı kur savaşını daha da şiddetlendirerek parasını değersizleşme politikası izlemeye başlamış… Çin’in de, ABD’nin uyguladığı ek ithalat vergisine karşılık ciddi bir yaptırıma girişeceği yolunda ABD’yi tehdit etmiş…

İşin Türkçesi ortalık “biraz yanacak” galiba!

Demek ki faiz indirimleri bile EM ülkelerinden fon çıkışını önleyememiş… Ya Türkiye… İşte Türkiye başka yere konuşlanmış… Türkiye farklılaşmış, pozitif ayrışmış… Gelişmişler de dahil ülkelerin para birimleri dolar karşısında sapır sapır dökülürken TL dimdik ayakta direnmiş, mücadele etmiş… Hâlâ da milli direnç sürüyor…

Sebebini bilen var mı acaba? Böyle güzel gelişme nereden, nasıl kaynaklanıyor?

Aklıma ünlü yatırımcı geldi… Hem de ABD’li… Adı Mark Mobius…

Mobius sürekli ilgi çekici tahminlerde bulunur… Geçen Haziran ayındaki Türkiye yorumunu hatırlamayanımız yoktur…

Mobius’un iddiası şu: “Türkiye küresel ticaret savaşından en kârlı çıkan ülke olacak…”

Yüzde 40 portföyünü Çin ve Hindistan’da bulunduran Mobius’un iddiası belki ama gerçek olma payı da oldukça yüksek. Söz konusu durum; ABD/Çin ticaret görüşmelerinden barış çıkmayacağı, ABD Başkanı Donald Trump Çin’den gelen ithalata karşı uygulamaya karar verdiği son “korumacı” ek vergiden de anlaşılıyor.

Ancak ticaret savaşları irili ufaklı sürüyor ama neticesi ne olacak, nasıl zarar verecek, küresel ekonomi nasıl etkilenecek, henüz orasını kestirebilen yok.

***

Mobius’un “Bu işten Türkiye kârlı çıkacak” sözü insana hoş geliyor da, bu sözün istinatgâhı ne, işte orası önemli. Mobius’un savı, ABD/Çin ticaret gerginliğinin küresel bir finans krizine dönüşebileceği yolunda. Ünlü yatırımcı, küresel bir kriz durumunda dolarda değerin fazlaca düşeceğini ve özellikle dolarizasyona mahkum olmuş ülkelerin rahat bir nefes alacağını ifade etmeye çalışıyor. Burada da en şanslı ülkenin batıya yakın, lojistik ağların merkezinde, üretime açık ülke olan Türkiye’ye yarayacağını, Türkiye’nin de bu imkanları fırsata çevireceğini açıktan söylüyor.

Mobius söz konusu “Türkiye iddiası”nı yine son açıklamalarıyla destekliyor ve yine ilginç bir ifadeler kullanıyor… “Avrupa ve Japonya ekonomileri iyiye gitmiyor. ABD zaten belli. Büyük gelişmiş piyasalarda çok fazla yatırım fırsatı görmüyorum…” Mobius aynen böyle diyor.

Küresel krize karşı merkez bankalarının faiz indirimlerinin derde derman olmayacağını ve gelişmekte olan piyasalara yatırım yapmanın daha kârlı olabileceğini ileri süren Mobius daha enteresan bir söz daha sarfediyor…

“Oyunun adı getiri arayışı… Gelişen piyasalar sadece faiz indirimi nedeniyle değil, şirketlerinin oldukça yüksek getiri sunması nedeniyle fırsat oluşturuyor…”

Yani adam yatırım için aylardır Türkiye’yi işaret ediyor…

“Türk Lirası ucuz… TL’nin ucuz olması, kötü anlamına gelmiyor… TL varlıklarını atlamayın… Yatırımlarınızı TL’ye yapın… Türkiye’yi seviyoruz… Genç bir nüfusu var… Demografik yapısı insanı heyecanlandırıyor. Bu ciddi bir yatırım fırsatı… Euronuz, dolarınız ne varsa TL’ye çevirin…” diyerek bas bas bağırıyor.

***

Bazı analistler, “TL nasıl güvenli liman olacak? Altın küresel ticaret gerilimiyle aldı başını gidiyor? Yatırımın en sağlıklısı altın yatırımı” demezler mi? İşte ben buna çıldırıyorum. Bugün itibariyle altının onsu 1470 doları test etmiş… 1500 dolar da olabilir… Olsun… Biz ons doların 300’lerde gezdiğini de gördük. Bu sarı metal öyle bir yatırım aracıdır ki, bir anda adamı rezil de eder, vezir de… Cin gibi çarpır, haberiniz olmaz!

“TL artık güvenli liman” diyorsam, devletime, vatanıma ve çalışkan milletime bakarak söylüyorum.  Bakınız, Merkez Bankası (TCMB) dahi bir dokunuşla ne hâle geldi. Öyle bir para politikası uygulamaya başladı ki, önünde ne dolar ne euro ne de diğer yatırım araçları durabiliyor…

Piyasalarda oluşan karmaşayı, fiyat istikrarını kontrolü altına alan “Merkez Bankası artık piyasaların en büyük aktörü…” İşte bu da TL’yi güçlü tutuyor, güvenli liman yapıyor…

Bilmem anlatabildim mi?

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları