Dolar $
32.45
%-0.19 -0.06
Euro €
34.76
%-0.67 -0.23
Sterlin £
40.54
%-0.65 -0.26
Çeyrek Altın
3982.98
%-0.23 -9.13
SON DAKİKA
Son Yazıları

Savunma bütçeye yük olmuyor katkı veriyor

07 Oca 2020

"Nice yeni ufuklara" diyerek savunma ve havacılık sanayinde üretim ve tanıtım olarak olmazları başarmaya devam ediyoruz. Darısı başta tarım olmak üzere diğer sektörlerimizin başına… Savunma sanayi, ülke güvenliğinin yanı sıra genel olarak endüstriyel iş çevrelerini içine alan bir sektör. Maamafih askeri teknolojilerdeki ilerlemeler, modern savunma sanayiye geçişi de hızlandırıyor.

Savunmada yakalanan başarının altında önce niyet, sonra hedef öne çıkıyor. Son 15 yılda savunma sanayi sistemini kuran Türkiye, kendi ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp sektörde ihracatta dahi yıllık yüzde 10’un üzerinde bir başarıya imza atıyor.

Geçen 6 yılda toplamda yüzde 61,3 ihracatını artıran ülkemiz, son 12 ayda ihracatını yüzde 37,5 büyüterek savunma ve havacılık sanayiindeki gücünü gösterdi. Ülkemiz İHA ve SİHA’ları, Atak helikopteri, yerli savaş uçağı denemeleri, tanklar, zırhlı araçlar ve her sahaya uygun tüfek ve tabancalar, karadan, havaya, havadan havaya, havadan karaya yaptığı yeni füze sistemleriyle kapsama alanını genişletiyor.

Bugün büyük hacmi kamuda olmak üzere 413 firma savunma sanayinde faaliyet gösteriyor. Tecrübelere, yeni deneyimler ekleniyor. Yapılamaz denilen sistemler, her geçen gün daha da basitleşiyor. Savunma sektörü kapsamlı bir dönüşümü yakalamış entegresiyle birlikte vurucu gücünü daha da pekiştirmiş durumda.

Şimdi özel sektörün desteğiyle milli ve yerli savunma sektöründe yeni ufuklara yelken açma zamanı.

***

15 Mayıs 2004 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı gerçeği görme adına savunmada atılan en ciddi adımlardan biri. Tabiri caiz ise bir milat… Bu tarihten itibaren savunma sanayi hamlesi Türk Silahlı Kuvvetleri’ni modernize etme faaliyetleriyle başladı. İşler büyüdükçe teknolojiye ihtiyaç duyuldu. Yerli teknolojiler geliştirildi. Ordu yerli ve milli sistemlerle donatılırken ihracat fikri ortaya çıktı ve hayata geçirilen büyük dönüşümle bugünkü başarılar elde edildi.

Türkiye artık yeni ve etkili ürünleriyle uluslar arası savunma fuarlarına katılıyor. Bugün tüm dünyanın gözü Türk savunma sanayinde. Tabii bundan sonra yapılacak iş, savunma sanayinin gücünü, kabiliyetini ve teknolojisini dünyaya tanıtmak. İşte Türkiye de artan ilgiyi değerlendirerek tanıtımı yaygınlaştırmak adına ilk kez 2018 yılında SAHA Expo projesiyle farklı bir hamleyi gündeme taşıdı.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’in de içinde yer aldığı proje daha ilk organizasyonda büyük takdir topladı. 135 firmanın katıldığı 2018 SAHA Expo’da firmaların birbirlerini yakından tanımaları, yapılan uluslar arası anlaşmalar ve geri dönüşler organizasyonun daha ileri safhalara taşınmasında belirleyici bir rol üstlendi.

SAHA İstanbul, bu yıl 25-28 Mart tarihlerinde ikinci organizasyonunu gerçekleştirecek. Adı 2020 SAHA Expo. Yeri İstanbul Fuar Merkezi. SAHA Expo bir savunma sanayi ihtisas fuarı… Türkiye ile off-set bağlantısı olan Paris Air Show, DSEI ile IDEF gibi köklü fuarlara katılan bütün yabancı firmalar SAHA Expo’ya davetli. Savunma yönünü öne çıkarmak istemeyen birçok firma da hiç çekinmeden sivil yaklaşımlarıyla SAHA etkinliğine katılıyor.

***

SAHA Expo; üretici, sanayici ve tedarikçileri bir araya getirecek bir etkinlik. Uluslar arası fuarlarda ön plana çıkan platform üreticileri SAHA etkinliğinde biraz geri çekilerek yerini sanayicilere bırakacak. Vatandaşın davet edilmediği SAHA organizasyonunda bizzat üreticiler yerli ve yabancı tedarikçileriyle karşı karşıya gelecek.

SAHA İstanbul büyük bir kümelenmenin ürünü. THY Teknik, TAI, Bayrak, Aselsan, Makine Kimya, Kardemir, Roketsan gibi 400’ün üzerinde birçok büyük firma SAHA İstanbul içinde kümelenmiş durumda. Kendilerinde öyle bir aidat duygusu gelişmiş ki, söz ve yazıyla anlatmanın imkânı yok.

Sanayiciler, üreticiler, tedarikçiler, platformcular, sektör temsilcileri bir araya gelirken yerli ve yabancı savunma sanayi firmaları, silahlı kuvvetler ve elçilik mensupları, Ar-Ge uzmanları, mühendisler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve medya SAHA Expo’ya renk katacak.

Bazı klâsik iktisatçılar savunma harcamalarının ekonomik büyümeyi engellediğine dair teoriler üretmelerine karşılık Türk savunma sanayi bilakis teorileri bile tersine çevirerek savunma sanayinin ekonomiye müspet etkisini ortaya koyuyor. Türkiye’de savunmaya ayrılan bütçe ödenekleri ve yapılan harcamalar sektörde ihracat hamlesinin başlamasıyla negatiften pozitife döndü. Bugün Türkiye savunmada kendi ihtiyaçlarını karşılarken ciddi ihracatçı firmalar arasına girmeyi de başardı ve ekonomik büyümeye direkt olarak katkı vermeyi sürdürüyor.

Nitekim uluslar arası fuarlar ve özellikle savunma ve havacılık sanayinin kümelendiği SAHA İstanbul bu önemli gelişmeyi açıkça ortaya koyuyor.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları