Dolar $
32.54
%0.06 0.02
Euro €
34.97
%-0.22 -0.07
Sterlin £
40.74
%-0.25 -0.1
Çeyrek Altın
3989.46
%-0.07 -2.72
SON DAKİKA
Son Yazıları

Rüzgâr Türk Lirası lehine esiyor

28 Aðu 2020

Para politikası müdahaleleri ve son dönem enerjiye yönelik gelişmelerle dolar/TL kuru zayıflama trendine girdi. Merkez Bankası'nın (TCMB) arka kapı sıkılaştırmaları sürerken, rüzgâr Türk Lirası (TL) lehine döndü. Dün gün içinde dolar/TL kurunda görülen 7,31 seviyesi bir bakıma parametrede geleceğe ışık tutuyor.

Yalnız TL’nin dolara karşı değer kazanmasında; TCMB müdahaleleri ve enerjideki gelişmelerin yanında 92’ye düşen uluslar arası endeksteki zayıflığa rağmen doların, TL’ye yönelik sağladığı doyumluluk ki, TL son dönemde diğer gelişen ülke para birimlerine göre ABD parasına karşı negatif ayrışmıştı…

Bunların yanında ABD’de salgın tehdidi ve düşük faiz ortamında yükselen enflasyon, TL’yi dolara karşı kuvvetlendiren diğer faktörler olarak öne çıkıyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın güvercin-şahin politikalar arasına sıkışması da aslında TL’ye destek veren bir durum.

Yani TL, dolara karşı şu anda 5 cephede avantaj yakalamış durumda. Kazanılan avantajlar yeni ve farklı politikalarla daha da pekiştirilmeli ki kısa ve orta vadede TL’ye dönüş hızlansın.

***

5 avantajdan biri TCMB’nin piyasaya müdahaleleri…

Politika faizi yüzde 8,25’lik bir hafta repo fonlamasını durdurup gecelik vadede yüzde 9,75, geleneksel yöntemli uzun vadede yüzde 11’in üzerinde piyasayı fonlayan TCMB, Türk Lirası’nın maliyetini yükselterek nispeten doların ateşini düşürmeye çalışıyor. Ortalama fonlama maliyeti 26 Ağustos itibariyle yüzde 9,73 sınırına kadar çıktı.

Doların hararetini kesen geleneksel yöntemli uzun vadede repo ihalelerindeki faizler, TL’nin değer kaybına set çekiyor. Nitekim TCMB dünkü 23 Eylül vadeli repo ihalesinde piyasanın 37,1 milyar TL’lik teklifine karşılık 10 milyar TL verdi ve ihalede ortalama bileşik faiz yüzde 11,71’e yükseldi. İhalede ortalama basit faiz ise yüzde 11,13 oldu.

TCMB likidite adımlarında fonlama maliyetlerini yukarı yönlü artırmaya devam edeceğini gösteriyor. Türkiye’de enflasyonun önüne geçmenin yöntemlerinden biri de bu zaten… Para politikasıyla doları tutup enflasyona rahat hareket imkânı vermiyorsunuz.

Dolayısıyla TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde belirttiği üzere; enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekiyor. Bu çerçevede, enflasyondaki düşüşün sürekliliği için eldeki bütün araçlar en etkin şekilde kullanılacak. Böylece ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı çekilmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması sağlanacak.

***

Dolar/TL kurunda TL’yi avantajlı kılan diğer faktör; Karadeniz’de bulunan doğalgaz. 320 milyar metreküp olarak açıklanan gaz, Türkiye’nin yaklaşık 8 yıllık ihtiyacını karşılıyor. Gazın bugünkü ederi 80 milyar doları buluyor.

Türk makamlarının aynı bölgede iki katmanlı alanda keşfedilecek gazla 1 trilyon metreküpe ulaşılacağına ve 2023 yılı itibariyle kullanıma açılacağına dair kesinleşen beyanları var. Hem cari açığı, hem bütçe dengelerini müspet etkileyecek böyle bir gelişme elbette TL’yi dolara karşı değerli kılacak. Dolayısıyla enerjiye dair haberler yurt dışı yatırımcılar tarafından pür dikkat takip ediliyor.

Maamafih, ABD yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi JP Morgan’ın, -dikkat buyurun- “kısa vadede” (Türk Lirası al, dolar sat) tavsiyesi boşuna değil. JP Morgan raporunda sadece tavsiye etmiyor, kendilerinin de satış kanalını 7,3975 TL’den başlattıkları haberini veriyor.

***

JP Morgan kurda 7,1890’ın kırılması durumunda dolarda gelecek hedeflerini 6,7800 TL ve 5,5000 TL şeklinde veriyor. JP Morgan raporunda, “stop loss” (tahmin edilen en üst fiyatta pozisyonun otomatik kapanması) diye ifade ettikleri 7,6500 TL’ye kadar stratejilerini bozmayacağını bildiriyor. JP Morgan  raporun ana senaryosunu da “Dolar, TL’ye karşı yukarı yönlü hareketinde ivme kaybı yaşıyor” üzerine kurgulamış.

Doların röntgenine nazar ettiğimizde; kurun bir yıllık işlem aralığının 5,6328 - 7,4169, bir aylık hareketli ortalamasının 7,1164 ve 50 günlük hareketli ortalamasının 7,0126 ve 100 günlük hareketli ortalamasının da 6,9483 olduğu görülüyor. 

Maamafih, JP Morgan’ın kısa vadeli teknik analiz raporunda “dolar sat, TL al” tavsiyesi dolar üzerinde bir baskı daha oluşturdu ve dolar pozisyonu peşinde olanların içine bir kurt düşürdü.

JP Morgan raporunun üzerine FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole toplantısı öncesi –TCMB Başkanı Murat Uysal’ın da bu toplantıya katıldığını duyduk- dolar/TL kurunda 7,31 liralara kadar düşüş yaşanması da tevekkeli değil.

Salgın ve enflasyon tehdidiyle boğuşan ABD’nin parası, Türk Lirası’nın elde ettiği avantajlı faktörler karşısında bir zahmet artık gerilesin!

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları