Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Son Yazıları

Merkez'den süper dokunuşlar!

07 Aðu 2019

Merkez Bankası'nın (TCMB) kamuoyu ile olan iletişime verdiği önem sebebiyle gerçek manada piyasalara bir otokontrol hakim oldu. Özellikle bugünlerde daha fazla hissettiğimiz hisse senetleri, döviz ve tahvil piyasalarında Türk Lirası'na (TL) olan güven iyice belirginleşti. Hatta TL yurt dışı piyasalardan bile müspet ayrıştı…

TL varlıklarının yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışmasının en büyük nedenlerinden biri TCMB’nin proaktif, günlük ve her meseleye anında müdahale etme kabiliyeti ve isteği.

Malûmunuz küresel ticaret savaşları yeniden tansiyonunu yükseltti. ABD’nin ek olarak Çin’e uygulamaya karar verdiği ilave ithalat vergisinin hemen ardından Çin’i kur manipülatörü olarak ilan etmesinin akabinde Çin’in ne tür karşı müdahalede bulunacağı merak ediliyordu. Nihayet Çin’den karşı atak geldi, ABD tarım ürünlerinin ithalatını yasakladı. Hamleler burada kalır mı? Zannetmiyorum… Belki ABD’den yeni bir atak veya Çin’den farklı bir cephede ticaret gerilimini artıracak hamleler gelebilir…

Yurt dışı piyasalar söz konusu gelişmeyle tam bir cadı kazanına, ABD/Çin arasındaki gerginlik de cadı avına dönüştü. ABD, Asya ve Avrupa piyasaları yanıyor!..

***

Şu anda küresel yangından kendini kurtarabilen tek piyasa Türkiye… Özellikle gelişmiş ve gelişen ülke piyasalarından pozitif ayrışarak güçlülüğünü gösteren TL, en güvenli limanın Türkiye olduğunu haykırıyor.

TL varlıklarındaki güçlülüğün sebebi olarak Merkez Bankası’nı tekrar işaret ediyorum. Biliyorsunuz, dünkü yazımda yurt dışı fonların dâhi yatırım için Türkiye’yi gösterdiğini vurgulayan ünlü ABD’li yatırımcı Mark Mobius’un önerilerinden örnekler sergilemiştim…

Diğer taraftan ABD yatırım bankası Goldman Sachs da yatırımcıları TL varlıklarına çağırıyor…  En az ABD seçimlerinin yapılacağı 2020 sonuna kadar küresel ticaret savaşlarının bitmeyeceği ve bir anlaşmanın söz konusu olmayacağı yolundaki Goldman Sachs müşteri notunda;  250 milyar dolarlık Çin ithal ürününden sonra 300 milyar dolarlık yeni Çin ürününe yüzde 10 ithalat vergisi koyan Trump’ın Çin’e yönelik manevralarının süreceği öngörülüyor.

Bu not özellikle; ekonomilerin giderek daraldığı bir ortamda küresel hisse senedi piyasalarının satıcılı, doların da zayıf seyredeceğini açıklıyor ve yatırımcıyı bugünden uyarıyor.

***

İşte bu noktada dün Deutsche Bank piyasa notunda delillerini de ortaya koyarak “TL al, Ruble sat”, “TL al, Rand sat” tavsiyelerinde bulunması ve TL’nin uzun dönemli “boğa piyasası”na girdiğini haber vermesi, boşuna yazılmış bir rapor olmasa gerek.

Notta Türkiye’nin turizm gelirleri ve ihracatının artmasıyla cari işlemler dengesinde fazlaya geçtiği ve kırılganlığını üzerinden attığı, TL’nin EM ülkeleri para birimleri arasından pozisyon ve performans olarak ayrıştığı, Türkiye’nin bölgesinde bir istikrar adası olarak her gün daha parladığı ifade ediliyor.

Diğer fonlar ve yatırımcılar gibi Deutsche Bank’ın notundaki Türkiye’ye müspet yaklaşımın tamamen para ve sermaye piyasalarında otokontrolü sağlamış ve ileriki dönemde tam bir bağımsızlık içinde fiyat istikrarını oturtmuş küresel rüzgârı da arkasına almış Merkez Bankası’dan kaynaklandığını ifade etmek istiyorum. TCMB hakikaten kamuoyu ile iletişim, siyaset erkiyle koordinasyon çerçevesinde bu zamana kadar olmayan sağlıklı bir yola girdi ve bu yolu da daha stabilize edeceği gözleniyor.

***

TCMB’nin başarısıyla ilgili Temmuz ayı enflasyonundaki üretici fiyatlarından da bir misâl vereyim… Temmuz ayı enflasyonu Haziran’a göre biraz yüksek çıksa da üretici fiyatlarındaki olumlu görünümün TL’deki müspet seyirden kaynaklandığını hatırlatayım ve bu başarıda Merkez Bankası’nın olumlu etkisinin yüksek olduğunu söyleyeyim…

Yİ-ÜFE Temmuz’da aylık yüzde 0,99 geriledi. Yıllık ÜFE de 3,38 puan düşüşle yüzde 21,6’ya indi. Çekirdek de dahil söz konusu yüksek oranlı düşüşte TL’nin yabancı paraya karşı güçlenmesinin büyük payı var.

Özetleyeyim… Temmuz’da petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi belirgin olarak geriledi. Sonuç olarak, bu dönemde tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları da azaldı.

Merkez Bankası’nın kısa vadede müdahil olduğu fotoğrafı yurt içi ve yurt dışı örneklerle anlatmaya çalıştım. Şimdi herkes gibi benim de beklentim; söz konusu proaktif, süper, akıllı ve istikrarlı para politikalarının sürdürülebilir olması… Fazla bir şey istemiyorum herhalde!

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları