Dolar $
32.54
%0.06 0.02
Euro €
34.97
%-0.2 -0.07
Sterlin £
40.77
%-0.24 -0.1
Çeyrek Altın
3987.13
%-0.13 -5.03
SON DAKİKA
Son Yazıları

İş dünyasının Ankara'ya yansıyan beklentileri

03 May 2019

Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 75'inci Mali Genel Kurulu'ndaydık. Yaklaşık 4 bin 800 katılımcının TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde biraraya geldiği genel kurul, ekonomi adına da önemli mesajlar verdi.

Türkiye’nin tüm ticaret ve sanayi odaları başkanları, başkan temsilcileri yeni hükümet sisteminden ekonomiye katkı sunmak üzere adeta görev beklediklerini gösterdiler. Özellikle bu iştiyâkle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından alabilecekleri tavsiyeleri, hatta bir bakıma açılımları not defterlerine hararetle kaydeden başkanlara, delegelere ve iş dünyası temsilcilerine TOBB manzarasından bakıp tebrik etmemek mümkün değil.

Ankara’daki bu nadide genel kurulu biraz daha açayım…

Mesele vatansa gerisi teferruat derler ya, işte bu fikir birliği, düşünce bütünlüğü, birlik ve beraberlik içinde planlı ve programlı iş yapabilme isteği ve heyecanı; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi salonunun duvarlarını yıkarcasına zorladı.

***

Zâhiren belli etmeseler de “Konuşmalar bitsin bir an önce odalarımıza, borsalarımıza, iş yerlerimize dönelim hemen işe koyulalım” iştiyâkini yüzleri ve gözlerinden okuduğumuz katılımcılar, yerel seçimden sonraki bu büyük toplantıdan itibaren 2019 için geriye kalan 3 çeyrekte yapılabilecek olanın en iyisini gerçekleştirmek üzere bilendiler.

Genel kurulda görüştüğümüz İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanımız sayın Şekip Avdagiç başta olmak üzere ticaret, sanayi ve borsa başkanlarıyla delegelerinin ekonomiye yönelik beklentileri, talepleri ve iş yapmadaki gayretleri bu saatten sonra herhalde boşa çıkarılmaz. Elbirliği ile en azından 2019 yılı verimli şekilde kapatılır ve 2020’den başlayarak önümüzdeki 3 yıl; 2023 yılı hedeflerine açılan pencere değil büyükçe bir kapı olur.

Demem o ki, Ankara’daki TOBB Genel Kurulu mali ve maliyet vasfından çok vatan sevdasına, milli birlik, kenetlenme ve birlikteliğe dönüşmüş. Buradan çıkacak sonuçların kısa süre sonra gerek üretim, gerek istihdam ve gerekse ihracata daha da büyük ivme katarak tüm memleket sathına yayılacağından hiç kuşkum yok!

***

TOBB Genel Kurulu’ndan önce Mayıs ayının ilk günü Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) da Ankara’daydı. Açıkçası Başkent TÜSİAD ve TOBB’un arka arkaya iki etkinliğine sahne olurken siyaset makamından beklentiler de o derece büyük oldu tabiî ki...

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski başkanlığındaki TÜSİAD heyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. Ziyarette Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ekonomi Politikaları Kurulu üyeleri de hazır bulundu.

TÜSİAD tarafında ise Başkan Kaslowski’nin yanında başkan yardımcıları Murat Özyeğin ve Bahadır Balkır, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Serra Akçaoğlu, Nüket Küçükel, Batu Aksoy, Fatih Ebiçlioğlu, Barış Oran, Serkan Sevim, Önder Sezgi ve TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası yer aldı.

TÜSİAD dedim de işi hemen ziyaret babından geçiştirmeyelim…

TÜSİAD’ın bir misyonu var… Türk iş dünyası adına, görüş ve önerileri Cumhurbaşkanlığı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ve hükümete iletiyor. Hatta daha da ileri giderek öneriler diğer devletlere, uluslararası kuruluşlara ve her şeyden önemlisi kamuoyuna da ulaştırılıyor... Bu iletişim sadece basın ve yayın araçlarıyla değil doğrudan da sağlanmaya çalışılıyor.

***

Dolayısıyla TÜSİAD heyetinin 1 Mayıs Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesi tesadüf değil. Öncelikle TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’nin her zaman üzerinde durduğu ve bunu “Bir ekonominin kalkınması ancak ve ancak reformlarla gerçekleşebilir. Artık ekonomide sadece iki konu olmalı: İstikrar ve verimlilik” sözüyle açıkladığı malûm durumun ortaya konduğu gerçeği yadsınamaz.

Diğer taraftan TÜSİAD’ın son raporlarında yeni bir çözüm paradigması ihtiyacı vurgusunu ve iş dünyasının birikmiş döviz borçlarını da unutmamak gerekiyor. Ziyarette 1 Mayıs’ın da anlam ve önemine binâen kıdem tazminatı, istihdam, iş dünyasının üzerindeki yükler gibi konular da gündeme gelmiş de olabilir, diye düşünüyorum.

Çözülmesi gereken mesele çok. Ama meseleleri çözecek güçlü irade ve idarelerin de mevcut olduğu vurgusunu yapayım…

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları