Dolar $
32.56
%0.12 0.04
Euro €
34.92
%-0.21 -0.07
Sterlin £
40.76
%-0.15 -0.06
Çeyrek Altın
3995.7
%0.09 3.44
SON DAKİKA
Son Yazıları

Havada giden tren: Maglev

02 Þub 2021

Maglev adı verilen manyetik güçle yerden kaldırılarak havada giden tren Çin'de test edildi. Saatte 620 kilometre hız yapmak üzere tasarlanan tren, çok düşük sıcaklıklarda ortaya çıkan aşırı iletkenlik prensibine göre çalışıyor. Bazı uzmanlar bu türden trenlerin vakumlu tüpler içinde saatte bin kilometreyi aşan hızlara ulaşabileceğini düşünüyorlar.

Maglev hattında "Shanghai Transrapid" treni çalışıyor ve saatte en çok 430 kilometre hıza ulaşıyor. Çin'in bu alandaki en büyük rakibi Japonya. Ancak tanıtılan trenin tasarlayıcıları Çin teknolojisinin Japon teknolojisinden çok daha ekonomik olduğunu belirtiyorlar. Maglev hattının inşa maliyeti kilometre başına 250 ila 300 milyon yuan arası bir maliyete sahip. Ancak bu maliyet, Maglev’in kitlesel kullanımında daha da düşebilecek.

Maglev adı verilen trenler teknik olarak aynı kutba sahip birer mıknatısın birbirini itme gücünden yararlanarak raylara temas etmeden havada gitme olanağı sağlıyor. Bu teknolojik inovasyon sayesinde raylarla tekerlekler arasındaki sürtünme ortadan kaldırılarak enerji kaybı yok ediliyor.

5G destekli telefon satışları uçuyor

Havada uçan tren bir yana Çin’de 5G teknolojisine olan merak gitgide artıyor. Biz daha göremedik, neye benzediğine dair bir fikrimiz yok ama 5G destekli telefonlardaki satış oranları her geçen gün artıyor.

Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi’nin (CAICT) tarafından açıklanan verilerine göre, 2020 yılında  5G telefonların sevkiyatı 163 milyon adede ulaştı. Bu rakam, 2020 yılında ülkenin toplam cep telefonu sevkiyatının yüzde 52,9’unu oluşturuyor. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'na bağlı bir araştırma enstitüsü olan CAICT’e göre toplam 218 yeni 5G modeli piyasaya sürüldü.

Yalnızca aralık ayında, 5G telefon sevkiyatları 18,2 milyon birime veya ülkenin toplam telefon gönderilerinin yüzde 68,4’üne ulaştı. Çin, 2021’de 600 bin den fazla 5G baz istasyonu inşa edecek ve bakanlık, 5G ağlarının düzenli bir şekilde inşa edilmesini ve uygulanmasını teşvik edecek, büyük şehirlerde 5G kapsamını hızlandıracak ve ortak inşaat ve paylaşımı ilerletecek

Dünyanın en büyük uçak gemisi

Bir diğer teknoloji haberimizde uçak gemisi ile ilgili. Asya’nımn en büyük İngilizce gazetelerinden biri olan Global Times gazetesi, Çin’in üçüncü uçak gemisinin 2021 yılı içinde hazır olacağını haberini yayımladı. Yeni bir Çin uçak gemisinin Jiangnan Changxing tersanelerinde uydudan çekilmiş fotoğrafları “Ordnance Industry Science Technology” dergisinin WeChat hesabından yayınlandı.

Fransız ve Amerikan gemisinden daha büyük

 

Global Times gazetesine göre, bu konuda hiçbir resmi yorum yapılmamış olmasına karşın, Tip 003 üçüncü uçak gemisinin birkaç ay içinde tamamlanacağı  belirtildi. Yetkililer montaj aşamasında olan gemi hakkında sessiz kalmayı tercih ederken bazı kaynaklar, Tip 003 gemisinin, Çin’in ikinci uçak gemisi Shandong’dan daha büyük olacağını söylüyor. Uzmanlar, geminin su altında 100 bin tonluk suya yer değiştirecek bir hacme sahip olacağını belirtiyor. Bu ölçü, Kitty Hawk sınıfı Amerikan gemileri için 80 bin ton kadar olup Fransız Charles de Gaulle uçak gemisi için ise 42 bin 500 ton düzeyinde bulunuyor.

+++++

Sinovac aşı üretim kapasitesini arttırıyor

Türkiye’nin kullandığı tek Covid-19 aşısı olan Çin menşeili aşı şirketi Sinovac’ın geliştirdiği inaktif Covid-19 aşısının üretimini artıracağı bildirildi. Sinovac Biotech Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yin Weidong, Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’ya verdiği röportajda, “Sinovac, Brezilya, Endonezya, Türkiye, Şili ve diğer bazı ülkelerden aşı siparişleri aldı. Üretim kapasitemizi artırmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Şirketin ikinci bir üretim hattı kurduğuna işaret eden Yin, hattın şubat ayı itibarıyla işleyişe geçmesiyle şirketin yıllık aşı üretim kapasitesinin 1 milyar doza ulaşacağı bilgisini verdi. Yin, bazı ülkelere ‘yarı mamul’ aşılar ihraç edip, bu ülkelerde yerel dolum ve paketleme hatları inşa edilmesine yardımcı olarak, üretim kapasitesinin artmasına katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Hangi ülkede yüzde kaç etkili oldu?

Sinovac Biotech CEO’su Yin, klinik deneylerden elde edilen neticelere göre, CoronaVac’ın etkinlik oranının yüksek olduğunu ve koronavirüsün farklı türlerine karşı geniş ölçekli koruma sağladığını ifade etti. Aşının üçüncü aşama klinik deneylerinin ağırlıklı olarak Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de yapıldığını hatırlatan Yin, “Üç ülkedeki klinik deneylerin verilerine dayanarak, aşının güvenli ve etkili olduğuna güvenimiz tam” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki klinik deneylerin aşının yüzde 91,25, Endonezya’daki klinik deneylerin ise aşının yüzde 65,3 etkili olduğunu gösterdiğine işaret eden Yin, Brezilya’daki deneylere göre de aşının ağır vakalarda yüzde 100, orta vakalarda yüzde 78 etkili olduğunu, genel etkinlik oranının ise yüzde 50,38 olarak açıklandığını söyledi.

Yin, “Farklı ülkelerden muhtelif sonuçlar almak normal. Klinik deneyler, birçok faktörden etkileniyor” dedi. Yin, Brezilya’daki üçüncü aşama klinik deneylerin katılımcılarının tamamının yüksek riskli ortamlarda çalışan sağlık personeli olduğunu, bu kişilerin defalarca virüsün saldırısına uğramış olabileceğini de kaydetti.

++++++

İpek Yolun’un en önemli havalimanı

 

Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu'nun Tianfu Uluslararası Havalimanı 22 Ocak Cuma günü çok sayıda yolcu uçağının inişinden oluşan bir test gerçekleştirdi. Bu test, havalimanının hizmete girişinden önce yapılan belirleyici bir aşama olması açısından önem taşıyor. Güneybatı Çin’in en büyük havalimanı olacak olan Tianfu, aynı zamanda Chengdu’nun da ikinci havalimanı olacak.

Yeni havalimanı, Chengdu kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunacak ve 2021 yılında hizmete girecek. Sichuan Airport Group Co., Ltd.’den bildirildiğine göre, yılda 90 milyon yolcu ve 700 bin ton posta ve kargo kapasitesine sahip olan yeni havalimanı, 1,26 milyon metrekarelik alana yayılan bir terminale sahip olacak.  Bu havalimanı ile beraber, Chengdu kentini Çin’i Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Güneydoğu Asya’ya bağlayan bir ulaşım merkezi olma niteliğine de kavuşturarak İpek Yolu Ekonomik Kuşağı güzergâhındaki en önemli yolcu taşımacılığı merkezleri arasına girecek.

++++

Dünyanın ve Avrupa’nın en çok yolcu taşıyan havayolları hangisi?

 

2020 yılında dünyanın en çok yolcu karşılayan havalimanı, Guangzhou Havalimanı oldu. Yaklaşık 43,8 milyon yolcu 2020 yılında bu havalimanından uçağa iniş ve biniş yaptı.  Geçmiş yıllarda birinci sırada, ABD’deki Atlanta Havalimanı vardı. Ancak bu ülkedeki pandemi etkilerinin yıl boyu artarak sürmesi; buna karşılık Çin’in, geçen yılı yaz başından bu yana salgını kontrol altına alarak sağladığı ekonomik toparlanmanın hava trafiğine yansıması sonucunda Guangzhou Havalimanı dünyanın en işlek havalimanı olma unvanını Atlanta’nın elinden aldı.

Peki ya Avrupa?

   

Guangzhou Havalimanı, aralarında China Southern und Hainan Airlines’ın da bulunduğu çok sayıda Çin havayolu şirketinin bir tür turnikesi niteliğinde. Kentte 15 milyon nüfus yaşıyor ancak Guangzhou’nun etki havzası olarak nitelenebilecek bölgede yaşayan nüfus 100 milyondan fazla. Avrupa’ya bakıldığında ise daha önce Londra Heathrow Havalimanı’nın bulunduğu liderliği 2020 yılında, İstanbul Havalimanı aldı. Böylece İstanbul Havalimanı 2020 yılında Avrupa’da en çok yolcuyu misafir olarak ağırlayan havalimanı oldu.

+++++++

48 Milyon Dolarlık Oyuncak

Çin’de ‘sürpriz kutusu’ olarak adlandırılan oyuncakların piyasa değerinin 2024 yılı itibarıyla 4 milyar 590 milyon dolara ulaşması bekleniyor. MobTech isimli veri teknoloji şirketi tarafından kısa süre önce yayımlanan bir rapora göre, ‘sürpriz kutusu’ üreticilerinin şiddetli rekabetle karşı karşıya bulunduklarına ve sektörün önde gelen üreticilerinden Pop Mart’ın pazardaki payının sadece yüzde 8,5 olduğu belirtildi.

Raporda açıklanan veriler, Pop Mart’ın gelirinin 2017 yılında 24 milyon dolar iken, 2020 yılında 255 milyon dolara çıktığını ve şirketin net karının 2020 yılında 48 milyon dolara ulaştığını gösterdi. Rapora göre, sürpriz kutusunun tüketicilerini esas olarak büyük şehirlerdeki beyaz yakalı çalışanlar ve üniversite öğrencileri oluşturuyor. İçinden rastgele bir eşyanın çıktığı sürpriz kutusu, Çin’de son aylarda yediden yetmişe büyük ilgi görüyor. Söz konusu oyuncaklar son dönemin en popüler trendleri arasında yer alıyor.

+++++

1.3 milyar euroluk e-Spor tesisi

Son dönemlerde dünyayı kasıp kavuran bir fırtına var. Adı e-spor. Çok ciddi bir ekonomik bir değeri var. Adeta para akıtıyor ve gençlerin gözdesi bir pazar. Hal böyle olunca tüm dünya bu alana yatırım yapma ve pazardan pay kapmayı planlıyor. Bunlardan biri de Çin. Hükümet bu konudaki talepleri karşılamak için Shanghai’de dev bir e-spor kompleksinin inşaat çalışmalarına başladı. 2023 yılında bitirilmesi planlanan dev kompleksin toplam maliyeti 1,3 milyar Euro olacak.

Kentin Minhang bölgesi temsilcileri, inşa edilecek tesisler arasında 6 bin kişilik bir e-spor arenasında beş yıldızlı bir otel ve bir müzenin de yer alacağını söyledi. 500 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alacak tesis, yüzlerce yerli ve yabancı e-spor girişimine ev sahipliği yapacak.

Beş yıldızlı otelli e-Spor arenası

Organizasyon için bürolar, ekipler için antrenman alanları, 6 bin seyirci alacak bir e-spor arenası, bir alışveriş merkezi, bir beş yıldızlı otel, 40 metrelik bir havuz, kapalı yüksekten atlayış tesisi, bir park alanı gibi bölümlerin olacağı tesis tamamlandığında Çin, e-spor piyasasının öncüsü konumuna gelmeyi hedefliyor. Son olarak strateji oyunu League of Legends dünya şampiyonası 2020’de Shanghai'de yapılmıştı. Çin, bu yıl da önemli turnuvaların düzenleyicisi olmak adına çalışmalarda bulunuyor.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları