Dolar $
32.56
%0.12 0.04
Euro €
34.92
%-0.2 -0.07
Sterlin £
40.72
%-0.23 -0.09
Çeyrek Altın
3997.18
%0.12 4.9
SON DAKİKA
Son Yazıları

Elon Muks başına çip takacak mı?

31 Aðu 2020

Bugün teknolojinin zirvesinde Elon Musk oturuyor. Güney Afrika asıllı ABD'li mucit ve girişimci Elon Musk Kanadalı anne Haldeman ve Güney Afrikalı baba Errol'un oğlu. G. Afrika, Kanada ve ABD vatandaşı…

Daha 12 yaşında yazdığı Blastar isimli oyunu tasarladı. Bu oyunu 500 dolara satarak bilişim sektörüne adımını attı.

1992'de Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de ve University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için yaşadığı Kanada’dan ayrıldı. Henüz 20 yaşındaydı. Eğitimleri neticesinde ekonomide lisans, fizik alanında ise yan dal diplomasını aldı.

Kardeşi Kimbal Musk ile Zip2 projesini hayata geçiren Musk, bu girişimi 1999’da 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığı AltaVista’ya sattı.

Muks, 1999 yılında X.com’u kurdu. Ardından Confinity’yi satın alarak büyüttü ve ödeme sistemlerini içeren PayPal şirketini oluşturdu. Markayı kendinde yüzde 11,7’lik hisse bırakarak 2002 yılında 1,5 milyar dolara Ebay’e devretti.

***

Elon Musk, aldığı parayla uzay, internet ve temiz enerji alanlarına yoğunlaştı.

Musk kendine uzayda öyle bir büyük hedef belirledi ki şaşmamak elde değil. Zira devletler dahi bu işe cesaret edemiyordu…

“Mars’ı kolonileştirmek…”

İşte bu hedef doğrultusunda roket teknolojisini geliştirmek isteyen Musk, 2002 yazında SpaceX şirketini tesis etti. Falcon 1 ve Falcon 9 roketleri şirketin ilk ürünleri. Hemen ardından Dragon adlı ilk uzay aracını üreten Musk’ın şirketi SpaceX, Falcon 9 raketi ve Dragon uzay İstasyonuyla uçuşlar gerçekleştirmek için 2008’de 1,6 milyar dolara NASA ile anlaştı.

Elon Musk’ın hedef alanlarından biri de temiz enerjiydi. “Elektrikli araba iş yapmaz” denildiği yıllarda Tesla’yı kuran ve temiz enerjiye adım atan Musk, Tesla Roadster’i üretti ve 2 bin 500 adet aracı 31 ülkede kısa sürede sattı.

***

Elon Musk’ın adı aslında Türkiye’de 2017 Kasım’ında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra daha fazla iz bıraktı. Elektrikli otomobil pazarının ünlü ismi Tesla Motor’un sahibi Musk’ın, Erdoğan ile görüşmesinde bugün hayata geçirilen yerli otomobil ile Türksat 5A ve 5B uydularının fırlatılmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu biliniyor.

Elon Musk hakikaten çılgın fikirli bir mucit.  Ev, işyeri ve devletlere güneş enerjisi sistemini kuran SolarCity, yapay zekanın zararlarını bertaraf edebilecek OpenAl şirketini hayata geçiren Musk, trafik sorununa da el attı. Musk’ın kurduğu Boring Company, Las Vegas tünelinin kazısını bitirdi.

Boring Company’nin inşa ettiği tünellerde ulaşım Tesla modelli araçlarla sağlanıyor. Tünelden saatte 4 bin 400 araç geçebiliyor. Elektrikli taşıyıcılar ile 250 kilometre hızda yeraltında tekerlekleri dönmeden ve benzin tüketmeden gidebilen otomobiller sayesinde gerçekleştiriliyor.

Boring Company bu tünele ek olarak, Washington DC ve New York arasındaki bir tünel üzerinde çalışıyor. Musk’ın hedefi tünellerdeki hızı 600 kilometreye yükseltmek.

***

Dedim ya, bugün 48 yaşında olan Elon Musk gözü kara bir mucit ve girişimci… Geçen 29 Ağustos cumartesi günü yeni bir çılgın projesine daha imza attı.

Musk sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink tarafından geliştirilen beyin-bilgisayar arayüzünü tanıttı. Dakikalar içinde ve anestezi gerektirmeden takılabilen cihazın kısa zamanda tüketiciye sunulması hedefleniyor.

2016’dan bu yana konuşulan mikroçip ile beyin kontrolü sağlayacak teknolojiyle ilgili deneme bir domuz üzerinde yapıldı. Musk’ın “sinirsel dantel” veya “sihirbaz şapkası” olarak tanımladığı teknolojiyle beyin yeni bir telepati yöntemi kazanıyor ve bilgisayarlar ile gibi hızlı bir iletişim içine girebiliyor.

Musk, 2017’de söz konusu teknolojiyi ilk ağzına aldığında çip sayesinde kronik hastalıkların semptomlarından insanlığı kurtarmaktan bahsediyordu ve şöyle diyordu:

“Bu teknoloji insanların Tesla’sını (otomobilini) çağırması, video oyunu oynaması veya omurilik felçli birinin tekrar yürümesini sağlayabilir… Teknoloji hafıza kaybı, işitme eksikliği, uykusuzluk sorunu, depresyon, anksiyete, görme bozukluğu, felç, ağrı ve nöbetlere çare olabilir…”

Fakat şu anda dünyada ürüne karşı tartışmanın odağında “düşüncenin ortadan kaldırılması, iradenin kaybedilmesi ve insanların başkaları tarafından istemsiz kontrol edilmesi” riskleri konuşuluyor.

Mademki bu teknoloji insan düşüncelerini bir çip yoluyla bilgisayara aktarabiliyor… O halde Elon Musk’a bu çip takılsın ve geçen hafta sonu tanıttığı teknolojiyle ne yapmak istediği anlaşılsın ki, insanların zihinlerindeki kuşkular ortadan kalksın!

Gerçekten Elon Musk bu çipi kafasına takabilecek mi?

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları