Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Son Yazıları

Ekonomi yönetiminde sacayağı tamamlandı

11 Kas 2020

Murat Uysal'ı görevden alarak yerine Maliye eski bakanı Naci Ağbal'ı Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, para politikası hamlesinden sonra istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yerine eski bakanlardan Lütfi Elvan'ı atadı. Konjonktürel ve stratejik yönetim değişikliğiyle piyasa yönetimi de Naci Ağbal ile Elvan'a verilmiş oldu.

Türkiye’de ekonomi yönetimi, dünyada giderek yaygınlaşan koronavirüs salgını, virüste aşı çalışmaları, ABD seçimleri sonuçları, küresel riskler ile global ekonomiye yönelik belirsizliklere karşı yeniden oluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Maliye eski bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na getirilmesiyle para politikaları tarafını tahkim eden Türkiye, maliye politikaları tarafında da önemli bir değişime gitti. İstifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yerine eski bakanlardan Lütfi Elvan getirildi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle para ve maliye politikalarında yönetimi belirleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasa işleyişiyle ilgili düzenlemeyi de yeni ekonomi yönetiminin uhdesine verdi.

Yeni ekonomi yönetimi,  finansal ve makro ekonomik dengeleri korurken belirlenen hedefler doğrultusunda para ve maliye politikalarıyla birlikte siyasi istikrara da destek verecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan başkanlığındaki yeni yönetimin, salgın tehdidi başta ABD seçimleri, jeopolitik risklerle oluşan belirsizlik, yurt içinde fiyat istikrarı, yükselen kur ve enflasyon, reel sektörün finansa erişim imkanlarının fazlalaştırılması konularında çözüm üretici tedbirler alması bekleniyor. İş dünyası temsilcileri de yeni para ve maliye politikalarının yanında ve destekçi olacaklarını bildiriyor.  

Piyasa olumlu karşıladı

Ekonomi yönetimindeki zirve değişikliği Merkez Bankası’ndan başladı. 4 yıllık görev süresini tamamlamadan başkanlıktan ayrılan Murat Uysal’ın yerine Maliye eski bakanı Naci Ağbal getirildi. 16 ay TCMB Başkanlığı yapan Murat Uysal görev süresi bitmeden görevinden alınan ikinci başkan olarak tarihe geçti. Piyasalar Naci Ağbal’ın Merkez Bankası’nın başına gelmesini olumlu karşıladı.

6 Kasım Cuma günü Naci Ağbal’ın TCMB Başkanlığı’na atanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası gündeme geldi. Sosyal medya hesabından istifasını duyuran Albayrak’ın kararı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan 9 Kasım Pazartesi günü yapılan açıklamaya kadar belirsizliğini korudu.

Naci Ağbal’ın TCMB Başkanı olması ve Bakan Albayrak’ın istifası piyasalarda Türk Lirası varlıklarına prim yaptırdı.  Gelişmeyi takip eden haftanın ilk gününde dövizde yüzde 5,5, altında ise yüzde 9’un üzerinde değer kayıpları gözlendi. Borsa ise yüzde 3,3 prim yaptı. Döviz ve altın fiyatlarındaki gerilemeye moral veren küresel bazlı aşı çalışmaları, buna bağlı global borsalardaki risk iştahının artması ve petrol fiyatlarındaki yüzde 9’a yakın yükseliş de destek verdi.

Piyasa analistleri ise Ağbal’ın Merkez Bankası’nın başına geçmesini ve Bakan Albayrak’ın istifasını Türkiye’nin ekonomide yeniden Ortodoks politikalara dönebileceği algısıyla olumlu bulduklarını ve Naci Ağbal başkanlığındaki TCMB’nin 19 Kasım’daki toplantısında yeni bir faiz artırımına gidebileceğini ve atamanın piyasayı tatmin eden bir gelişme olduğunu yorumladılar.

Albayrak’ın yerine Elvan

Albayrak’ın istifasıyla ilgili sosyal medya paylaşımıyla ilgili AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in akşam saatlerindeki açıklaması belirsizliği çözmedi. AK Parti Sözcüsü Çelik, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa paylaşımına ilişkin, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde göreve getirme, görevden alma, istifayı kabul edip etmeme Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir. Sayın Cumhurbaşkanımız kendi takdirini, uygun gördüğü şekilde kamuoyuyla paylaşacaktır. Devletimizde herhangi bir çarkın işlemediğine dair bir durum yok. Devlet gayet güçlü bir şekilde yoluna devam etmektedir” dedi.

Piyasa Albayrak’ın istifasını ve Naci Ağbal’ın TCMB Başkanlığı’nı değerlendirirken istifa ile oluşan belirsizlik gece saat 22.00’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamayla ortadan kalktı. Albayrak'ın istifasının kabul edildiği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na eski bakanlardan Lütfi Elvan’ın getirildiği bildirildi.

Aynı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabinede yer verilen bakanların 10 Temmuz 2018'de Meclis'te yemin ederek resmen görevlerine başladıkları, daha önceki hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan İstanbul Milletvekili Berat Albayrak'ın Cumhuriyet'in 66'ncı hükümeti olan bu kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak yer aldığı hatırlatıldı.

1962 Karaman Ermenek doğumlu Lütfi Elvan milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ile Kalkınma Bakanı oldu.

“Benim için sürpriz oldu”

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlamış bulunmaktayım” dedi.

Elvan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Teveccühleriyle şahsıma bu görevi tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Değerli Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a milletimize bugüne kadarki hizmetleri için teşekkür ediyorum. Rabb'im hayırlı hizmetlere vesile kılsın” ifadesini kullandı.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yapan Bakan Elvan atama kararına ilişkin TBMM’de muhabirlerin sorularına karşılık olarak “Benim için de sürpriz oldu” karşılığını verdi.  Lütfi Elvan'ın eski bakan Berat Albayrak ile de görüştüğü ve sağlık sorunları nedeniyle devir teslim olmayacağı belirtildi.

Bakan Elvan, TBMM’de yemin etmeden önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerine katıldı. Komisyon üyeleri Elvan’ı bakanlığı tayin edilmesi dolayısıyla tebrik etti. Elvan da komisyon üyelerinden helallik istedi ve Genel Kurul’a geldi.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar, AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın TBMM üyeliğinin sona erdiğini bildirerek, ant içmesi için Elvan'ı kürsüye davet etti. Lütfi Elvan, TBMM Genel Kurulu’nda yemin etti.

Piyasa dostu bir dönüşüm

TBMM’deki yemin töreninden sonra gelecek dönem ekonomide yapılacak politikalarla ilgili yazılı açıklamada bulunan Lütfi Elvan, küresel salgının azaldığı, yeni fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemine hazırlık yapacaklarını ve bu çerçevede makro ekonomik istikrarı güçlendirirken mikro reformları içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacaklarını bildirdi.

Açıklamasında makro ekonomik istikrarı muhafaza ederek büyüme ve istihdama yeni bir ivme kazandırmayı hedeflediklerini belirten Elvan, enflasyonla mücadeleyi öncelik olarak ele aldıklarını, enflasyonu düşürme konusunda maliye politikaları ve diğer tüm araçları kararlı bir şekilde destekleyeceklerini kaydetti.

İş dünyasına yönelik vergi düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta öngörülebilirliğin artırılması ve bu sayede yatırım ortamının hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından her bakımdan iyileştirilmesi için gerekli adımların başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere ilgili tüm taraflarla işbirliği halinde atılacağını dile getirdi.

Elvan, ekonomi politikalarının esasının, büyüme ve istihdamı artırma amacıyla uluslararası normlara uygun, şeffaf, öngörülebilir, hesap verebilir politikaların tasarımı ve uygulanmasının sağlanması olduğuna dikkati çekti. Elvan yazılı açıklamasında, “Mali disiplini koruyarak gerçekçi bir risk yönetimi ile kamu finansmanının kalitesini artıracağız” ifadelerine yer verdi.

İş dünyasından “hayırlı olsun”

Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanması iş dünyasında da olumlu karşılandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Sahip olduğu bilgi ve tecrübe birikimiyle Hazine ve Maliye Bakanı olarak ülkemize ve milletimize hayırlı hizmetlerde bulunacağına inanıyorum” dedi. Kararın, ülkeye ve Türk milletine hayırlar getirmesini temenni eden Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin oldukça zorlu bir dönemden geçtiği, bir yandan salgının, diğer taraftan da ABD seçimleri sonrasında belirsizliklerinin devam ettiği bir dönemde, Türk özel sektörü olarak ilgili tüm kurumlarla çok yakın çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilen Lütfi Elvan'ı tebrik ettiğini belirterek, “Bu süreçte Berat Albayrak bakanımız döneminde Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ortaya konulan hedeflerin gerçekleştirilebilmesi önem arz etmektedir” açıklamasını yaptı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş ve Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz da Bakan Elvan’a başarı temennisinde bulundular.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları