Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Dolandırıcılık yeni trend meslek mi?

Son yıllarda her geçen ay hatta her geçen gün ekonomik olarak kötüye gidiyor ve her gün daha çok pahalılığa maruz kalıyoruz. Özellikle pandemiden sonra bu artışlar bir türlü durmak bilmedi ve ekonomik olarak yaşanan zorluklar herkesin farklı tepkiler vermesine yol açtı. Ancak maalesef bu tepkilerin çoğu hukuksuz ve bencilce…

Son haftalarda sürekli sosyal medya fenomenleri ve özellikle son birkaç senede kazandıkları iddia edilen akıl almaz paralar, bu paraların kaynağının ne olduğu, nasıl bir teşkilat içerisinde ilerledikleri gibi konular gündemden düşmüyor. Dilan ve Engin Polat çiftiyle başlayan incelemeler birçok fenomenin de takibe alınmasıyla büyüyor. İnsanları saçma yaşayış tarzlarına özendirmeden önce keşke bu tarz isimlere müdahale edilseydi ancak soruşturmanın işleyişi açısından belki de böyle olması gerekiyordu. 

Bir yanda Tiktok denen saçma sapan mecrada teşhircilik yaparak para kazananlar var. Netflix gibi platformlarda yayınlanan içerikler eleştirilirken esas yasaklanması veya kısıtlanması gereken platform Tiktok. Bin bir türlü rezil içeriğin bulunduğu, insanların kolay yoldan para kazanmak için yapmadığı saçmalığın kalmadığı ve ortaokul ile lise öğrencilerinin yoğun olarak kullandığı bir mecra olması sebebiyle çocukları etki altına alan ve yanlış hareketlerde bulunmalarına sebebiyet verebilecek bir mecra olmasına rağmen maalesef kullanımı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz gün teşhircilik yapanlardan bir tanesi gözaltına alınmış olsa da daha binlercesi var ve bu hesapların sahiplerine müdahale edilmesi gerekiyor ancak kullanımı çığ gibi büyürken bu müdahale nasıl yapılacak? 

Bir diğer yanda ise futbolcuların daha çok parayı kayıt dışı bir şekilde kazanma amacıyla çok yüksek meblağdaki paralarını kaptırmış olduğu iddiaları… Buradan bir mağduriyet hikâyesi yaratmaya çalışıyor olsalar da ava giderken avlandıklarını düşünmek çok da yanlış olmaz. Sözü edilen tutarlardaki paralarını değerlendirmenin hukuka uygun birçok yolu varken bir banka çalışanına paraları nakden ve elden vermelerinin mantıklı açıklaması nedir? Neden kayıt dışı davranıldı? Paralarını bekledikleri faizlerle geri alsalardı gündeme yansımayacak bu rezalet üzücü değil, aksine maalesef hak edilmiş. 

Esas üzücü olan 79 yaşında geçimini sağlamak için hala çalışan ve çatı tamiri yaptığı sırada kalp krizi geçiren Hacı Bayram Kaymak’ın o yaşta geçinememesi sebebiyle zor şartlar altında çalışmak zorunda kalması ve bu olayın yukarıda bahsi geçen diğer olaylar kadar konuşulmuyor olması…

Son yıllarda ekonomik zorluklar sebebiyle üzücü birçok intihar vakası da yaşandı ancak intihar edenlerle empati kurulması ve bu olaylar tekrar tekrar yaşanmasın diye şartların düzeltilmesi için uğraşılacağı yere yine onlar eleştirilerin hedefi oldu.

Çoğu insanda, “İyi şartlara kavuşmak, refahımızı yükseltmek için illa yasa dışı işlere mi bulaşmamız gerekiyor?” gibi bir algı oluştu ve maalesef bu algının oluşmasını da çok yadırgamamak gerekiyor. Bakalım bu durum nasıl toparlanacak?