Dolar $
32.47
%-0.12 -0.04
Euro €
34.81
%-0.58 -0.2
Sterlin £
40.69
%-0.39 -0.15
Çeyrek Altın
3986.59
%-0.14 -5.55
SON DAKİKA
Son Yazıları

Adana'dan net mesaj; her tasarım bir yatırım…

02 Kas 2019

Adana Sanayi Odası Başkanı'mız Sayın Zeki Kıvanç'ın, yıllardan beri üzerine basa basa ders niteliğindeki sözlerine bir kulak verelim…

Başkan “tasarım, yenilik, inovasyon, tercihlere göre üretim, tüketici talebi ve memnuniyeti” diyor… “Modada 12 trend var ikincisi kişiye özel tasarım…” diyerek dikkatleri bir noktaya toplamak istiyor.

Kanaatim o ki, Başkan’ın her toplantıda ve özellikle son Tasarım Yarışması’ndaki vurgulamaları; her yıl Ekim ayında gerçekleştirilen Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) liderliğindeki Adana Dokuma Kumaş Tasarım Yarışmalarında anlama üzerine daha farklı manada ve daha geniş kapsama alanıyla yer bulacak.

Belki de Başkan’ın sürekli dikkat çektiği tasarımcılık ve mucitlik; sadece tekstilde değil gerçek değeriyle her sektörde yatırımın merkezine oturacak.

***

Evet, geçen Perşembe günü Başkan Zeki Kıvanç’ın aynı zamanda ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Başkanı olduğu etkinliğe katıldık.

Yarışmaların bu yıl 8’incisi gerçekleştirildi. Kamudan özel sektöre, siyasetten bürokrasiye ve kent protokolüne kadar geniş katılımlı ödül törenli yarışma etkinliği, geçen senelerden çok daha farklı mesajlar veren bir kompozisyon çizdi.

Her şeyden önce finallere kalan tasarımcıların yeni kumaş tasarımları, pamuğun ve tekstilin merkezinden modanın güncel trendlerini çok fazla zorlayacağını tüm dünyaya gösterdi.

Özellikle yarışmada son 10 finalist tasarımcının, ilmeklere kadar geçmişten geleceğe tarz oluşturan yetenek ve sanatını konuşturduğu kumaşlar, uluslararası kreasyonlara yön vermede “Biz de varız” diyerek başarının zirvesine çıktılar.

***

Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın 25 bin liralık birincilik ödülü ‘Unutuş Nehri’ tasarımıyla Sedef Sena Güler, 20 bin liralık ikincilik ödülü ‘Ona Eureka’ tasarımıyla Serdar Akyüz, 15 bin liralık üçüncülük ödülü ‘Ine Nary’ tasarımıyla Maide Özer’e verildi ama diğer finalistler de en az ilk üçe giren tasarımcılarımız kadar başarılıydı.

Tahminim o ki, jüri bu yıl başarı değerlendirmesinde oldukça zorlanmışa benziyor.

Tasarımcılarımızın başarısı kadar, geceye konuşmasıyla damgasını vuran Adana Sanayi Odası Başkanımız Sayın Zeki Kıvanç’ın “tasarımın büyük fabrika yatırımından daha önemli ve değerli olduğunu” söylediği cümleleri oldu.

Bu sözler 2020 yılında yapılacak 9’uncu Adana Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın icra edileceği Adana Müzesi’nin duvarlarına, hatta ekonominin var olduğu her mevkiye, köşe bucağa bir slogan şeklinde yazılmalı…

Hatta tablolaştırılmalı…

***

Zeki Kıvanç Başkan’ın Perşembe akşamında yaptığı o konuşmasındaki üretimle özleşmiş, tasarımla özdeşleşmiş, ekonominin açmazlarına karşı sarfettiği cümleleri arasından seçtiğim mesajları sizlerle paylaşayım…

İşte her bir cümle yoğun yağmur bulutlarına benziyor.

Dolu dolu… Aktı akacak…

Öyle ki bu sloganlarla bir kütüphane dolusu kitap bile telif edilebilir.

Her sözün altında sanayi var… Üretim var… İstihdam var… İhracat var…

İhtiyaçları “ağyarını mani, efradını cami” giderecek, özlü sözlü, atasözü gibi açılımlar var.

Hem de her söz; katma değerli, nitelikli… Yükte hafif, bahada ağır…

Enflasyona, cari açığa, işsizliğe, verimsizliğe derde devâ…

“Tasarım yapmak, fabrika kurmaktan daha önemli…”

“Dev fabrikalar yapmak yetmez… Tüketici tercihine göre üretim şart”

“Her tasarım bir yatırım…”  

“Tasarım tüketicinin önce ruhuna sonra bedenine dokunmalı…”

“Kendi kültürümüzle özgün global değerler oluşturalım…”

“Nitelikli tasarım yetenekten doğar…”

“Mucit yetenekler ancak yetenekleriyle ölçülür…”

Zeki Başkan daha ne desin?

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları