Dolar $
32.54
%0.06 0.02
Euro €
34.99
%-0.13 -0.04
Sterlin £
40.75
%-0.26 -0.1
Çeyrek Altın
3996.93
%0.12 4.66
SON DAKİKA
Son Yazıları

15 Temmuz ayağa kalkışın miladı olur!

10 Tem 2020

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Türkiye'yi karantina listesine alsa da Avrupalı öyle düşünmüyor. Düşünmediği gibi, atlayıp uçağa soluğu Türkiye'de alıyor. Antalya, Dalaman, İstanbul, İzmir ve daha nice tatil beldelerine uçaklar turist taşımaya yetişemiyor.

Türk hükümetinin; yabancı ziyaretçilerin sağlık masraflarını karşılaması, kapsamlı bir sigorta paketi hazırlaması ve en önemlisi ülkelerine dönüşte karantinadan muaf tutulabilmeleri için Türkiye havalimanlarında koronavirüs testi imkânı sağlaması başta Almanlar olmak üzere AB vatandaşlarının seyahat tercihlerini Türkiye’ye yönlendirmesinde oldukça etkin.

AB’nin ülke dönüşü vatandaşlarını mecbur tuttuğu 15 günlük karantina uygulaması da böylece resmen bular olup ortadan kalkıyor. Açıkçası nereden bakarsanız bakın, bir AB vatandaşının bugün Türk uçağına binip Türkiye’ye gitmesinde herhangi bir engel bulunmuyor.

AB karantinayı tamamen kaldırmış olsa, ülke yabancı ziyaretçiden geçilmeyecek. Çünkü karantina uygulaması seyahat planları yapanlar ve acenteler üzerinde caydırıcı baskı yapmıyor, desek doğru söylemiş olmayız.

***

AB söz konusu karantina kararından vazgeçerse Türk turizminde bir “V” dönüşü mümkün. Bu söz de benim değil, turizmcilerin…

Mesela, Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere, Türkiye’ye yönelik meseleyi çoktan çözmüş. Türkiye’ye en fazla seyahat eden dördüncü ülke konumundaki İngiltere, tüm hazırlıklarını tamamlamış... Acentecilerden aldığımız bilgiye göre 1 Ağustos’tan itibaren havalimanlarımızda İngiliz yabancı ziyaretçi kaynayacak.

Zira Antalya’ya her gün, Dalaman’a ise haftada 6 gün uçuşlar şimdiden başlamış. Gelecek hafta sonundan itibaren British Air Base, Easyjet ve Jet2 Türkiye uçuşlarını Manchester ve diğer bölgeler üzerinden de devam edecek.

Avrupa Birliği’nin biraz da Alman vatandaşlarını ve İngiltere’yi takip ederek karantina listesinden Türkiye’yi çıkaracağı yönünde bir eğilimi olduğu gözleniyor. Geçen Çarşamba günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile yaptığı görüşmede genel ekonomik durumu da düşünerek Brexit sürecine bağlı kırgınlık ve kırılganlıkların düzeltilmesi noktasında İngiliz ve diğer Avrupalı vatandaşların ortak kararı paralelinde olumlu adımların atıldığına dair izlenimler paylaşıldı. Söz konusu paylaşımlar içinde sınırların seyahat ve ticarete açılması da yer aldı.  

***

Johnson / Merkel müzakeresinin bile Avrupa Birliği’nin 15 Temmuz’daki toplantısında Türkiye’yi hatta Türkiye gibi yine yasaklı listesinde yer alan İspanya ve diğer bazı ülkeleri sıralama dışı tutacağı yani karantina listesinden çıkaracağına dair kanaatler kuvvetleniyor.

Malumunuz İngiltere’nin AB üyeliğine geçiş süreci bu yılın sonunda tamamlanıyor ama ticari noktada süreklilik arayışları hız kesmiyor.

AB, Türkiye’ye seyahat kararına dair kısıtlamayı şimdilik devam ettirme kararını taşısa da İngiliz, Alman ve diğer AB vatandaşlarının hükümetlerine yaptıkları baskılar olayı esnetiyor. Tabii bunda Türkiye’nin salgına karşı aldığı yüksek seviyedeki tedbirler ve çalışmaların da etkisi var.

Avrupa Birliği, bu hafta başında yaptığı toplantıda Avrupa dışından yapılacak seyahatlerle ilgili kısıtlamaların üye ülkeler arasında gerçekleştirilecek bir eşgüdümle kaldırılabileceğine hükmetmişti. Dolayısıyla AB, vatandaşlarına pandemi kriterleri çerçevesinde müspet bulduğu ülkeye gidiş ve gelişi ortak kararla serbest bırakabilecek, hatta bu kararı üçüncü ülkelere de taşıyabilecek.

***

Şu anda karantina sınırlaması kaldırılacak ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Pandemi kriterleri dahilinde AB’ye “ülkenin güvenli olduğuna yönelik salgınla ilgili gelişmeler, sağlık sistemi, ekonomik durum, halkın pandemiye yönelik tavrı” sürekli rapor edilmesi gerekiyor ki, bu çok daha önceden aralıksız yapılıyordu ve halen sürüyor.

Özellikle pandemi ve turizm konularında Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın toplantıları hep ilginç olur. Geçen haftaki toplantıda da bakan Türkiye’nin her alanda önemli bir muhatap olduğunu belirtmiş, pragmatik bir işbirliğini ve yapıcı diyalogu sürdüreceklerini ifade etmişti.

Maas yeni toplantısında da aynı vurguları yaptı ve Türkiye’deki salgın şartlarıyla ilgili sürekli bilgilendirildiklerini ve bilgilerin ortak menfaatler doğrultusunda sıkı bir şekilde değerlendirildiğini dile getirdi. Bakan Maas sanki 15 Temmuz için mesaj verdi…

Zannediyorum bu defa Alman bakanın açıklamaları, sorunun çözümü açısından önemli olacak. Çünkü salgında Avrupa dahil dünyada birçok ülkeden daha iyi durumda olan Türkiye’ye yönelik karantina kararının 15 Temmuz’da AB tarafından kaldırılacağı tahminleri giderek artıyor.

Avrupa Birliği kararında belirleyici görülen 15 Temmuz birleşimi olmasa da “1 Ağustos toplantısı”nın Türkiye’nin tam anlamıyla turizm ve ticaret açısından Avrupa’ya açılmasında önemli bir tarih olacağı rahatlıkla görünüyor.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları