SON DAKİKA

Sağlık turizmine atılan imza

Bu iki kelime başlı başına apayrı evet ama yan yana gelince bambaşka bir içerikle çok önemli bir insanı konu başlığına ve de içi sonsuz bilgiye dayalı değil mi?

 Önce ortasından başlayalım konunun. Türkiye sağlık turizminde önemli bir noktada olan ülkelerden. Ve Türkiye de JCI akreditasyonuna uygun birçok hastane, kurum ve kuruluş sağlık turizminde hizmet vermekte. Dünyaya baktığımızda sağlık turizminde en çok dikkat çeken ülkeler arasında Türkiye dışında Hindistan, Güney Kore, Tayland, Meksika, Singapur, Malezya’nın geldiğini söyleyebiliriz. 

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi verilerine göre Türkiye dünyada 3 sıralarda sağlık turizminde. Yaklaşık bir haftadır sağlık turizmi ile ilgili mevcut bilgilerimi yoğun işlerim arasında bile güncellemek istedim. Niye mi derseniz de buyurun anlatayım: Geçtiğimiz hafta yapımcılığını yaptığım Bir Dünya Lezzet programı çekimleri için ekiple Romanya’nın başkenti Bükreş’e gittik. İtiraf ediyorum ön yargım ülke için, Bükreş için çok fazlaydı. Niye gittin derseniz de zamanımız az olduğundan yakın bir yere gidip bir bölüm çekmemiz gerekiyordu. 

Gitmeden yaptığım ön çalışma esnasında çalışmalarıyla ülkede gerçekten çok önemli bir isim haline gelmiş olan Ensar Duman’a denk geldim. Araştırdıkça merakım fazlayla arttı önce bir kısa görüşmem yaptık kendisi ile telefonda. Ensar Duman medyayı hem doğru kullanmaya özen gösteren hem de medyaya karşı temkinli giden bir izlenim bıraktı ilk etapta bende ve neyse ülkeye gittik. Ensar Duman ve ekibi ile çok güzel çekimler yaptık ve gördük ki Ensar Duman Romanya’da sağlık turizminde gerçekten bir numara olmuş bir isim. 

14 yıldır Bükreş’te sağlık turizmi yapıyor ve bununla ilgili Bükreş’te Sektör 1 bölgesindeki gerçekten çok modern, 26 çalışanı ile hizmet verdiği bir kliniği de var. Saç ekimi ile başladığı sağlık turizminde şeker ameliyatları, kanser tedavilerinde aylık 150-200 hastayı Romanya’dan Türkiye’ye götürerek sağlıkta çok önemli bir misyon yükleniyor. Türkiye’de de ekipleri var anlaşmalı hastanelerde 14 yılda ortalama 24 bin hastayı Türkiye’ye getirdiklerini belirtiyor. Ayrıca yine kendi adına kurduğu vakıf var ve bu vakıfta da ki beni çok etkileyen nokta burası aslında kimsesiz, ihtiyaç sahibi hasta çocukları Romen hükümet vergiden yüzde 2’sini yasal ayrılmasını hibe olarak adlandırdığı şekilde vakıf aracılığı ile Romenlerden para toplayarak, bu paralar ile gariban kimsesiz çocukları Türkiye’ye getirerek ameliyatlarını yaptırıyor. Şu ana kadar 50 çocuğun Türkiye’de ameliyatlarını yaptırmış. 

Yazarken bile yüreğim bir başka oluyor nasıl insani bir değer, dokunuş değil mi o çocuk yüreklere... Neden sağlık turizmi ve neden yemek? İnsanların kalbine girmek, Türklerle ilgili insanlara doğru şeyler göstermek için girmiş sağlık sektörüne ama şu anda Türkiye’de sağlık sektöründe yaşanılan ana sorunların düzeltilmesinin çok önemli olduğunu, aksi durumda sağlık turizminde Türkiye’nin ciddi kayıplar yaşayacağını da belirtiyor. Ne bu sorunlar dediğimizde de merdiven altı sağlık kuruluşlarının denetimsizlikleri, hastanelerin kendi elemanlarını, tercümanlarını bile çaldığını, birbirlerine çalışan elemanlardan hasta talep edip, hasta çalıp onlara komisyon verildiğini bu sağlıksız sisteminde Türkiye adına sağlık turizmine ciddi sıkıntıları yaşatmaya başladığını, düzeltilmediği takdirde de 2-3 yıla kalmadan sorunların önlenemez boyutlara geçeceğini belirtiyor.

Bükreş’te 14 yıldır sağlık turizmi dışında restoran işine de girerek önce ardı ardına 2 Osmanlı mutfağı restoranı, ardından da Türkiye ve Avrupa’da gerçekten benzeri olmayan bambaşka, Türk yemeklerinin modern dokunuşlar ile yorumlanıp lezzete dönüştürülüp İmzasını attığı, İmza Restaurant’ı hizmete açmış, 1 milyon Euro yatırımla hizmete giren İmza ülkede gerçekten çok önemli bir marka. Türk mutfağını dünyaya en iyi şekilde tanıttığı lezzetleri hazırlayan ekiplerini de Türkiye’den getirmiş, her ayrıntısı ile de halen bizzat ilgileniyor Ensar Duman. Heyecanı o kadar samimi ki. 

Böylesi sımsıcak, yüreklere dokunan muhteşem bir insanı tanımak çok etkiledi beni. Ve eminim ki o yüreği ile bitmeyen enerjisi ile hem Romanya hem de Türkiye için çok değerli hizmetler yapmaya, o hizmetleri her seferinde artırmaya da devam edecek. Ben imzamı atarım işte bu yaşama imza atmış muhteşem insana ve çalışmalarına… Ne diyelim; bu cesur yürekli insanlar hep olsun, örnek olsun farklı coğrafyalarda olsalar da…