Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Ne dersiniz?

Geçen hafta program çekimleri için Kuzey Kıbrıs'a gittik. Yıllardan beri defalarca gittiğim yavru vatan seyahatlerinden biriydi. Kuzey Kıbrıs elbette tatil adası ve yılın 12 ayı turizm devam ediyor ülkede.

Birbirinden ihtişamlı otelleri ile özellikle tatilcilerin vazgeçemediği bir yer. Doğa, gastronomi, deniz her şey var Kuzey Kıbrıs’ta. Oteller bu yaz sezonunda inanılmaz dolu durumdaymış Kuzey Kıbrıs’ta. Sevindirici elbette. Bizim kaldığımız Les Ambassador Hotel’de odalar doluydu ve otel bünyesinde ki çok kaliteli restoranlardaki yöneticiler ile görüştüğümüzde her akşam otel misafirleri dışından da misafir aldıklarını söylemeleri mutluluk vericiydi. Kaldığımız sürece gerçekten tüm restoranlar doluydu. Hem kaliteli birbirinden lezzetli yemekler, hem de kaliteli hizmet...

Çok önemli bu işte! Türkiye’deki çok pahalı olan yerlerden insanlar bize geliyor doluluk ondan diyorlar Kuzey Kıbrıs’ta. Öyle yani; ya bizde şu an bakıldığında turizmciler mutlu değiller sebebi elbette kendilerinde aramalılar ama onlar bunun yerine türlü bahaneler peşindeler. Son iki yılı yüzde 90 doluluk oranı içinde geçirmişken bu sezon yaşanılan hayal kırıklığını kendilerindeki yüksek fiyatlara bağlamaları gerekirken komik gelecek bir bahane sürdüler bugünlerde ortaya. Kapıda vize uygulaması ile Türk tatilcileri adalarına çekmek isteyen Yunanistan turizm sezonunun başlaması ile beklediği hedefine kendi alanında yeterince ulaştı. Türk tatilciler Yunan adalarına gitmek için uzun kuyrukları oluşturmaya devam etmekte. Bununla beraber de Türkiye’min gözde tatil yerlerinde ciddi boşluklar yaşanması turizmcilerin mutsuz olmasına neden oldu.

Başta Bodrum, Çeşme, Antalya olmak üzere gözde tatil yerlerindeki sezon hayal kırıklığı sürmekte… Turizmciler bu hayal kırıklığını 3 başlığa bağlıyor: EURO 24 Avrupa Şampiyonası sebebiyle Avrupa’dan gelen turist sayısında düşme, konaklama sektöründeki aşırı pahalılık ve Yunan adalarına kapıda vize uygulaması ve komşunun Türkiye’den ucuz olması. Son başlık bence eksik! Zira sadece komşu Yunanistan değil birçok ülke Türkiye’den ucuz durumda. Bunu sık yurtdışı seyahati yapan ve gittiğimde boş zaman yaratıp ülkede kısa bir piyasa araştırması yapan biri olarak söylüyorum. Ucuz evet gıdası ki en kaliteli ürünler yurtdışında inanılmaz ucuz marketlerde. Ve diğer ürünler ucuz ve de kaliteli hepsi olması gereken standartlarda kalite olarak da. Geçtiğimiz haftalarda Romanya Bükreş’e gitmiştim gitmeden ciddi önyargılarım vardı itiraf etmek gerekirse. Ama Bükreş beni çok yanıltı birçok açıdan. 

Çok ucuz bir şehir olmasıyla beraber kaliteli ürünler gerçekten Türkiye ile mukayese edilmeyecek şekilde boş çeşitli ve ucuz. Bükreş en yakın bir örnek ama diğerleri de öyle. Konaklama, yeme içme sektörler vs… Yunanistan’a dönersek rakamlara bakıldığında hem daha ucuz tatil imkanları hem de kapıda vize uygulamasıyla komşuya giden ülkemizde yerli turist de ciddi bir artış yaşanmakta. Durum böyle olunca da daha fazla yerli turisti Yunanistan’a kaptırmak istemeyen Türk turizmciler kendi uyguladıkları yüksek fiyatları düşürmek yerine Yunanistan’a vizesiz seyahat uygulamasının kaldırılmasını talep etmeye kalkıştılar bugünlerde. Bu durumdan özellikle en büyük endişeyi Ege Bölgesi’ndeki turizmciler yaşamakta. 

Düşük sezon sürecinde kâğıda vize uygulamasının kaldırılması ile kendi turizmlerinde artışın yaşanacağı düşüncesindeler. Ama gelin görün ki hiçbiri de demiyor ki ben yüksek tuttuğum konaklama bedellerini normal kar artışımla yapayım indireyim de yerli turistime kesesine göre bir tatil yaşatayım. Kimse demiyor bunu. Konaklama ve yeme içme sektöründe yaşanılan olağanüstü rakamlar da kararlılık sürdükçe yerli turistin yönünü başka ülkeye gitmesin diye kesmekle olmaz işte bu devran. Tatile fazla zamanım olmaz plansızdır bende tatil. Fırsatı bulunca kaçıp gittiğim yıllardır değişmeyen yerimdir Göcek. Bu sene haziran da 2 farklı tarihlerde gittim Göcek’e. Birkaç gün… Ve öyle mutlu oldum ki, niye mi?

Yıllardır kalitesini koruyan Göcek’de ne rahatsız edici insanlar ne de rakamlarda ki o abartı vardı. Kalite her zaman pahalıdır ama Göcek girmez bu kategoriye. Çünkü Göcek’teki işletmeler bilir kendisine gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamanın bedelini bildiklerini. O rakamlar rahatsız etmiyor işte Göcek’te bizi. Ama o rakamları Bodrum’da, Çeşme’de, Antalya’da kalitesiz işletmelerde, otellerde, restoranlarda gördüğümüzde aşırı rahatsız ediyor işte. Çünkü enayi yerime konulduğunu kalitesizliği yüksek rakamlara aldırılmaya çalışıldığını görüyorsunuz ve işte o zaman en yakın alternatifleri hızlıca değerlendiriyor insan. Bu sene de Yunanistan’ın kapıda vize uygulaması işte hem kaliteli hem ucuz tatili yaşamak isteyenler işte o adalar akın etti. Suçlu sizsiniz turizm işletmecileri başkası değil. Bahaneler peşinde koşacağınıza kendi vatandaşınızı nasıl kaliteli ve ucuz rakamlara tatil için misafir edebileceğinizi düşünün bence sezonu daha fazla kaçırmadan… Ne dersiniz?