SON DAKİKA

Hasat vakti

Tarım ekonomisi ve gıda dengeleri, Türkiye için önemli bir konusu. Türkiye, tarım sektörüne önemli yatırımlar yapmakla beraber tarıma dayalı bir ekonomiye sahip.

Tarım sektörü, istihdam sağlama, gıda üretimi ve dış ticaretteki rolüyle Türkiye ekonomisi için stratejik bir sektör.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleri ile Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle de oluşturulan tahıl koridorunda da dünyanın gözlerinin çevrili olması ayrı bir başarı konusu.

Son yıllarda Türkiye tarım sektöründe verimliliği artırmak, tarım teknolojilerini geliştirmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapmakla birlikte çalışanların çeşitliliği de tarıma ayrı önem taşıyan başlıkları içinse bulunduruyor.

Bu çalışmalar arasında, modern tarım tekniklerinin kullanımı, sulama sistemlerinin iyileştirilmesi, organik tarımın teşvik edilmesi, tarımsal Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi ve tarım politikalarının oluşturulmasını sayabiliriz.

Gıda dengelerine baktığımızda Türkiye kendi gıda ihtiyaçlarının büyük bir kısmını üretebilen bir ülke olmakla beraber Tarım sektöründeki yatırımlar ve üretimdeki artış, gıda güvenliği konusunda olumlu etkiler yaratması ile de ayrı bir önem dengesinde.

Bununla birlikte, bazı dönemlerde hava koşulları, iklim değişikliği ve diğer faktörler nedeniyle gıda arzı ve fiyatlarında dalgalanmalar yaşanabilmesi üreticiyi öncelikle tedirgin edici başlıklarda.

Türkiye, tarım ekonomisi ve gıda dengeleri konularında sürekli olarak çalışmalarını sürdürmekte ve sektörün sürdürülebilirliği için çeşitli politikalar geliştirmekte.

Bu şekilde, tarım sektörünün büyümesi ve gıda güvenliğinin sağlanması hedeflenmekte elbette.

Sonbahar ile beraber özellikle güney bölgelerimizde yaşanılan ayrı bir hasat dönemi vardır ki ekonominin ve bölge insanlarının her açıdan fıstık ve pamuk gibi ürünlerde hasat dönemleri genellikle bölgeye ve iklim koşullarına bağlı olarak değişebilir.

Urfa bölgesi, Türkiye'de önemli bir fıstık üretim merkezidir.

Fıstık hasat dönemi, genellikle eylül ve ekim aylarında gerçekleşir.

Bu dönemde çiftçiler fıstık meyvelerini toplar ve işler.

Hasat dönemin de bölgede en kaliteli fıstık keten Köyneği fıstığı.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da fıstık hasadında bulundum ve bilmediğim birçok bilgiyi yetiştiricisinden öğrendim.

Bir kere bölgede 29 milyon kayıt altında fıstık ağacı bulunuyor.

Ve bence de en önemli bilgi; ülkemizin fıstık üretiminin %42’si Şanlıurfa bölgesinden sağlanıyor.

Eskilerin deyişini hatırlattım üreticilere; fıstık ağacı bir sene ürün verir bir sene ürün vermezi. Ama ters köşeye düşecek cevaplar aldım üreticiden.

Zira hem bölgenin Atatürk Barajı ile beraber değişen toprak dokusu hem de farklı sulama teknikleri ile fıstık her sene bol miktarda üreticinin yüzünü güldürebiliyor.

Sulama gerçekten çok önemli tarıma dayalı ekonomide.

Hepsini dengeliyor gerçekten yaşam iksiri doğa içinde.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül dünyada fıstığın başkentinin Şanlıurfa olduğunu her konuşmasında yineleyerek kalitesini daha da artırıcı çalışmalarda bulunduklarını belirtiyor.

Bölgede 600-700 yıllık fıstık ağaçları ile Şanlıurfa fıstık üretimi anlamında çok daha iyi noktalara gelerek fıstık başkentliği unvanını uzun süre koruyacak gözüküyor.

Şanlıurfa da bir diğer kıymet de pamuk.

Pamuk hasat dönemi ise daha geniş bir zaman aralığını kapsayabiliyor.

Pamuk bitkisi genellikle yaz aylarında ekilir ve hasat dönemi, bitkinin olgunlaşmasına bağlı olarak değişebilir.

Hasat genellikle sonbahar aylarında başlar ve bazı bölgelerde kasım ayına kadar devam etmektedir.

Şanlıurfa’da bu günler özellikle işte ülke ekonomisi için de ihracat içinde ayrı bir değer taşıyan fıstık ve pamuk hasadı ile geçiyor.

Üreticiye sorduğumuzda fıstık gibi bir sezon yaşadıklarını duymak da ayrı bir moral konusu.

Ne diyelim toprağın verimi, ürünün hasadı gönüllerce olsun.