Dolar $
32.98
%0.09 0.03
Euro €
35.33
%-0.02 -0
Sterlin £
41.86
%-0.06 -0.02
Çeyrek Altın
4018.4
%-0.18 -7.22
SON DAKİKA

Baskılanmış kur

Hava yaz havasına girdi iyice... Yarın yazın ilk günü 1 Haziran...

Sınavlar, okul tatili ve aynı gün uzun bayram tatilinin başlamasıyla sıcakla beraber rehavetin ülkenin üzerinde hissedileceği günlere başlıyoruz... Ekonomi de özellikle birbirini ardına olan gelişmeler ve açıklamalarda en önemli açıklama yine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek den geldi... Bakan Şimşek özellikle hazırlıkları devam eden asgari Kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamalarda asgari kurumlar vergisini yasalaştırmayan ülkeler vergileme hakkını başka bir ülkeye bırakmış olacağını belirtti. 

Vergileme hakkından vazgeçmemek için uygulanması gerektiğini vurgulayan Şimşek ülkemizde 80 bin civarı yabancı sermayeli şirket olduğunu, ülkemize yatırım yapan çok uluslu şirketlerin sadece 2.5 gibi bir kısmının 750 milyon avro eşiğini aşmakta olduğunu, bu karın kazanılmamış oldukları vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği, farklı alanlarda basıl değerlendirileceği konusunda alternatif modeller üzerinde halen çalıştıklarını belirtti. Bununla beraber özellikle ihracatçıları zor durumda bırakan ihracat hamlesinde yüksek enflasyon, yerini küresel anlamda pazar kaybı endişesine bırakmış durumda. Bakan Şimşek in yüksek enflasyon ile mücadele kapsamında uyguladığı döviz kurlarında baskılanma ihracatçı şirketleri krize sokarken Türkiye’nin ihracat artışı da durma noktasına geldi diyebiliriz. Global yarıştan kopmamaları için ihracatçıların acil desteğe ihtiyaçları var. 

Yaşanan pazar kaybında elbette en önemli etken yaşanılan dolar kuru da ki baskılanma... İhracatçıların beklentisi ayrı bir kur politikası uygulanması çözüm olarak bekleniyor. Baskılanmış kur ile uluslararası pazarlarda fiyat rekabeti yapılamaması müşteri kaybına yol açan en önemli etkenlerin elbette ki başında geliyor… TÜİK in açıkladığı son verilere göre Ocak-Nisan2024 aralığında geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 2.7 artarak 82 milyar 839 milyon dolara ulaştı. İhracatta ilk üç sıralamaya baktığımızda Almanya ilk sırada. Amerika ve İngiltere onu takip eden diğer ülkeler. 

Yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber turizmciler iç piyasada özellikle hareketli günlere hazırlanıyorlar. Antalya da Kurban Bayramı tatili için şimdiden yüzde 80 doluluk oranları yaşanıyor. Halef geçen senelerde görülmeyen konaklama rakamlarına bu sene ulaşılması. İç pazarda ciddi bir hareketlenmenin yaşanacağı turizmde yabancı turistte sıralama bu sene de Almanya birinci sırada. Onu Rus ve İngiliz turistler izliyor. Her zaman ekonominin lokomotifi olan turizm de sektör temsilcileri marka bölgelerde yüzde 100 doluluk beklentisinde. Henüz 9 günlük tatil açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabine de ele alınıp açıklanmasa da turizmciler şimdiden kalan 15 günlük süreçte şu an ki yüzde 80 doluluk oranlarını yüzde 100’e tamamlama mesaisindeler. Tatile doğru giden her yol mutluluk vericidir.