Dünyada ekonomik büyüme ve kalkınma açısından doğrudan yabancı yatırımların taşımış̧ olduğu önemin farkına varan ülkeler politik ve kurumsal düzenlemeler yolu ile yabancı yatırımlar için ülkelerini daha cazip hale getirmeye çalışmaktadırlar.
Dünyada en yüksek konut fiyat artışlarının yaşandığı ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın Ocak-Eylül ayları arasında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre konut satış rakamları yüzde 15 azaldı.
Türkiye'de barınma sorunu özellikle son bir yılda krize dönüşmeye başladı. Son yıllarda hızla artan konut fiyatları ve kira bedellerine karşı hükümet iki önemli adım attı. İlkinde kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süre ile uzatıldı.
Ülkemizde konut talebi iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlar oturum amaçlı konut talebi ve yatırım amaçlı konut talebidir. Oturum amaçlı konut talebi genelde konut fiyatına, hane halkı gelirine, konut kiralarına, enflasyona ve kredi faizleri gibi unsurlara bağlıdır.
Türkiye'de barınma sorunu her geçen gün artarken özellikle son bir yılda krize doğru dönüşmeye başladı.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve stratejik öneme sahip olan inşaat sektörünün 2018 yılından bu yana yaşanan küçülme eğiliminde olması gayrimenkul sektörünü ve konut piyasalarını da olumsuz yönde etkisi altına alıyor.
Barınma ihtiyacı en temel insani haklardan birisidir. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde yer alan kademelerde fiziksel ihtiyaçlar içerisinde yiyecek, giyecek ve diğer fizyolojik ihtiyaçların yanı sıra "barınma" da yer alır.
Toplumda göç, kalıcı veya belirli bir süre için yapılan ikamet değişikliği olarak bilinmektedir.