Yapay zeka ile…
Evet bir müddet sonra ki bu süre bence oldukça kısa yapay zeka yaşamın bir çok alanında karşımıza sıklıkla çıkacak durumda.
Siz de de öyle değil mi?
Kısaca yapay zeka ne dersek de teknolojinin değişmesiyle görülen değişim demek en basit açıklaması olur.
Bir başka değişle de bir bilgisayar veya kontrollü bir robotun akıllı varlıklarla görevleri yerine getirme yeteneği de denilebilir.
Bugünlerde fazlasıyla yapay zeka hakkında bilgi okuma isteğindeyim.
Yoğun işler arasında fırsat buldukça okumaya, araştırmaya devam ediyorum. Dünyada çarpıcı çok önemli çalışmalar yapılıyor yapay zeka hakkında...
Türkiye’de ilk yapay zeka ne zaman başladı sorusuna aldığım cevap çok mutlu ediciydi aslında.
1959’da Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde “Makineler düşünebilir mi, Nasıl düşünebilir” konulu bir sunum yapmış olan Ordinaryüs Prof. Cahit Arf’ın bu konuda ilk çalışmaları bulunduğunu görmek gurur verici.
Dünyada baktığımızda ise birçok araştırmacı ve tarihçi yapay zekanın modern başlangıç noktasının 1956 da gerçekleştirilen Dartmounth Konferansı’nda ortaya atıldığını göstermekte.
Bu konferansta sunulan önerinin sahibi ise John Mv Carthy ve yapay zekanın mucidi olarak da anılan isim olmuş Mc Carthy.
Teknolojinin neredeyse her gün kendini yenilediği günümüzde Türkiye Yapay Zeka Stratejisi’ni hayata geçiren ülkeler arasında yer almakta.
2025’e kadar da yapay zeka alanında yürütülecek çalışmalar 2021’de Cumhurbaşkanlığı genelgesinde belirtilerek Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Ve dijital Türkiye’de toplumsal, kamusal, ekonomik faaliyetlerde dijital teknoloji ürün ve hizmetler kullanılarak sağlanan üretkenlik artışı ile beraber küresel ölçekte rekabetçi bir Türkiye hedeflenerek çalışmalar hızla bu yönde devam etmekte.
Dünyada en önemli yapay zeka çalışmaları ise tahminlerin yanıltmadığı 3 ülkede.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika, ikinci büyük ekonomiye sahip Çin ve dördüncü büyük ekonomiye sahip olan Almanya bu alanda sayısız çalışanlarıyla yapay zeka tanımlamasına bambaşka boyutlar getirici projeler üretmeye devam etmekte.
Yapay zekanın elbette ki bir çok meslek dalını da yok olması anlamına geldiği de bilinmekte.
Özellikle noterlik, emlakçılık, satış, muhasebe gibi direkt insan odaklı meslekler yok olacaklar arasında en başlarda…
Dünyada Amerika, Kanada, şu anda çalışmalarıyla en önlerde.
Türkiye ise Almanya, İngiltere, Fransa gibi gelişmiş Avrupa ülkelerini geriden takip etmekte.
Yapay zeka kullanılan en önemli sektörlerin başında turizm gelmesi şaşırtmayan bir başlık elbet.
İnsanların seyahat tercihlerini belirlemek için 389 milyondan fazla turizm konulu sohbetin analizi yapılarak yüksek trendlerle popüler olacak seyahat noktalarını belirlemeler yapılmış geçtiğimiz günlerde.
Yapay zekaya göre İtalya dört potansiyel başlıkta zirvede yer alan bir ülke mesela turizmde.
Ocak 2024’de yapılan çalışmalar sonucu elde edilen verilerle bu tespit açıklandı.
Sayfalar dolusu bu alandaki çalışmalar yazılsa bitmeyecek bir gerçek oldu.
Yapay zeka ve her an da şaşırtıcı özelliklerini göstermeye de devam edecek durumda.
Ekonomiyi, sağlığı, eğitimi, ulaşımı... Yaşama dokunan her alanda neler yapılabildiğini hep beraber gelişmiş teknolojinin peşine takılıp şaşırmaya, yaşatacağı konfora sahip bu dünya yapay zekada.
Artık cümleler böyle başlayacak hatta başladı çoktan “yapay zeka ile…”
Ve elbette bizler de, ben mesela…
Yapay zekanın büyüsüne çoktan kapılmışlardanım ve zamansızdık içinde zaman yaratarak her boş anımda yapay zekanın yaşamda dokunacağı her alanı yakından sıkıca takip edenlerdenim…