SON DAKİKA

Yapay zeka…

Son zamanlarda sizi bilmem ama benim ilgi alanlarımın basında geliyor…

Yapay zeka uygulamaları ne zamandır diye bir baktığımda çok şaşırdım zira geçmişinin 2. Dünya savaşına kadar dayandığını, Nazilerin savaş stratejilerini ‘Enigma’ adı verdikleri bir makine ile şifreleyerek iletmeleri, bu makineyi de o zamanlarda ki önemli bilim mucidi Alan Mathison Turing’in bilim ve İnsanlığa sonsuz bir değer katan bu bilim insanı sayesinde olduğunu öğrenmek yapay zeka ya karşı ilgili daha da fazlasıyla artırdı. 

Yapay zekanın farklı uygulama alanları olması, bu alanda uygulama alanlarına bağlı kalınarak pek çok tanımı da yapılıyor.

Yapay zekanın uygulama alanlarında itiraf edeyim ki benim en ilgilimi çeken bölüm tarım.

Yapay zeka uygulaması ile tarım…

Üretimde insan gücünün yerini alarak toprağı erken, sulayan, işleyen hasat yapabilen! Toprak ve bitkinin durumunu analiz yapabilen geleneksel tarım uygulamalarını bu teknoloji ile her geçen gün bir yenisini eklenmesi tarım da artık dünya da bambaşka bir sayfa demek ..

Hollanda tarım uygulamalarında küçücük yüzölçümünün her bir alanını fazlasıyla verime çevirmiş ülkelerin basında geliyor.

Dünyanın en sağlıklı süt üreticileri, süt ürünlerinin bu ülkeden çıkması yadsınamaz başarısının arkasında teknolojiyi tarımda ki uygulamalarında tam kontrollü kullanımları ile yapmaları verimlerini her anlamda kuvvetli kılıyor.

Özellikle gelişmiş ülkeler de tarımsal süreçlere hızlı girişlere baktığımızda altında sürece hızlı şekilde Yapay Zeka uygulamasının dahil olduğunu görüyoruz ve bu bir çok üreticini de ilgisini toplayarak bambaşka tarım uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor dünyada.

Yapay zeka ne mi yapıyor? Tarımda tarımsal üretimi desteklemek amacı ile uygulandığında üretimdeki sorunların tespiti ile daha verimli üretimin de yolunu açarak üreticinin güvenini sağlıyor.

Dikey tarım uygulamaları yapay zeka ile birleşerek uygulanan bir tarım uygulaması ve son zamanlarda dünya da fazlasıyla bu alanda üretime geçildiğini de söyleyebiliriz. 

Dronlar ile bitkilerin gelişimi anlık izlenebiliyor mesela. Hastalık durumu, bitkinin gelişimi anlık kayıtlarda toplanıyor ve olumsuzluklara anında müdahale ile verimin artması sağlanıyor.  Tüm bunlar ile beraber de verim odaklı üretim desteklenerek iş gücünden, zamandan da tasarruf sağlanabiliyor. 

Uygulamalar dünyada laboratuvarlarda son teknolojiler ile denenir iken ülkeler de artık yapay zeka uygulamalarını yaşamın bir çok alanında hayata geçirmek adına yatırımlarını sürekli artırıyor. 

Tarımda sürdürülebilirlik… İşte yapay zeka ile çok daha farklı bir kulvarda mümkün günümüzde

Ülkemizde tarım ülkesi ama son yıllarda tarım alanlarında ki uygulamaların yetersizliği, artan maliyetler ile çiftçinin topraktan kopma noktasına gelmesi tarımda dışa bağlılığı maalesef artıran üzücü bir örnek.

Ülkemizin her noktasını defalarca görmüş biri olarak ekonominin ana kollarından tarımda ki uygulama sorunları, çiftçinin sorunlarının artmalarında ki sıkıntılara zaman zaman yerinde denk gelmek de üzücü oluyor.

Özellikle verimli topraklarında yetiştirilen ürünlerin sayısının giderek azalması, yanlış tarım uygulamaları ve diğer etkenler üretimde geri seviyelere gelmesi üzücü olsa da tarım can damarıdır bir ülkenin…

Yapay zeka uygulaması ile tarım çalışmaları araştırdığımda geçen sene ilk defa bu ülkemizde Havza bölgesinde uygulandığına rastladım.

Sonrasında Kırşehir, Aksaray’da denemeler ile Konya da uygulanması toprağın her alanında sine zararlısı böceklerin uzaktan tespitleri kalitenin, verimin olumlu cevap vermesi anlamında sevindirici çalışmalar gerçekten.

Dünya bankasının sene basında Türkiye’nin tarımda yeşil ve rekabetçi büyümesinde ki sağladığı kredi de ülkemizde tarımda bambaşka umutlarla verimliliği en üst noktalara sağlayacağında habercisi.

İklim değişiklikleri, enerji sorunu… diye uzayıp giden sorunlar ile de insan gücü ve yapay zeka birleşerek bereketli topraklara sahip ülkeler arası da yeniden yerimizi almamız da koşa sürede mümkün olabilecek.

Ekonominin can damarlarından tarım sahnede ki yerine yeniden kavuşması için elbirliği ile bereketli topraklarımızın eski günlerine döneceğimiz verimli günlere kavuşmamız için, çiftçinin yüzünün gülmesi için çok fazlasıyla çalışılması, destek olunması gerekiyor.

Topraklarımızda yeniden bol bereketi yaşayacağımız günlerimizin mutluluğu hepimiz için çok önemli.