Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Evrensel değerler

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa Atatürk'ün aramızdan ayrılışının hüznü ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ncü yılını kutladığımız günlere denk geldi Filistin-İsrail savaşı.

Kuzeyimiz Ukrayna-Rusya arasındaki savaş ile yanarken, güneyimizde de yangın başladı. Anadolu’nun kadim bilgeliğinin, insanımızın değerler bütünlüğüne gereksinim duyulduğunu görmekteyiz. 

Bu bağlamda; her türlü ameliyatın yapılabildiği, görüntüleme ve laboratuar sistemlerinin bulunduğu 8 tam donanımlı sahra hastanesi, 20 ambulans ve UMKE aracı, tıbbi malzeme, ilaç, jeneratör ve temel ihtiyaç malzemeleriyle yüklü gemi İzmir’den yola çıkarak Mısır’a ulaştı ve Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar tarafından karşılandı. 

Patlamalar, yıkımlar, yangınlar, mühimmatlar ile yaralanan, koşullar nedeniyle hastalıkları artan veya hastalanan çocuk, kadın ve yaşlılara yönelik görev bütün insanlığın sorumluluğundadır. Sağlık çözümlerine erişim sağlığın korunmasının ilk koşullarındandır. Sağlık bakanlığımızın katkıları bu yönde önemli bir örnektir. Ancak standart sağlık çözümlerinin daha ötesinde, patlamalar ve yangınlar nedeniyle oluşan yanıklar, yıkımlar nedeniyle oluşan yaraların sağaltılmasının daha özellikli sağlık uygulamalarını gerektirdiği bütün hekimlerin ortak görüşüdür. Mısır’a sevk edilecek başta çocuklar olmak üzere hastaların tedavilerini, Türkiye’den gönderilen sağlık personeli ile Mısırlı sağlıkçıların gerçekleştireceğinin açıklanması, yerinde-yakınında sağlık hizmetine gösterilen özeni ortaya koymaktadır. Yine durumu uygun hastaların Mısır üzerinden Türkiye’ye nakledilmesini de yine yerinde-yakınında sağlık hizmetinin bir parçası olarak görebilmek mümkündür.

Dünya Sağlık Örgütü; Mısır Sağlık Bakanlığı yönetimindeki El-Ariş Hastanesi’nde tıbbi tahliye tesisleri kurulduğunu ve tesiste gelişmiş ilk yardım eğitimi almış sağlık personeli, doktorlar ve yaşam desteği kapasitesiyle donatılmış 65 ambulans bulunduğunu belirtti. El-Ariş Hastanesi’nin Gazze’den gelecek yaralıların ilk sevk hastanesi olacağını, hastanenin tam donanımlı resüsitasyon ve yoğun bakım tesislerinin yanı sıra büyük travma ve yanıklar da dahil olmak üzere ağır yaralanmaları yönetmek için bir dizi cerrahi ekibe sahip olduğunu belirtti. 

Sağlık bakanımız Fahrettin Koca, çaresizliğin çaresi olma görevinin Türkiye’ye yüklendiğinin bilinciyle, Dünya Sağlık Örgütü’nün en üst düzey yöneticileri başta olmak üzere, Mısır ve Lübnan’ın da içinde bulunduğu mevkidaşlarıyla etkileşim diplomasisini gerçekleştirdi. Türk insanı, insanın yanında Türkiye Devleti insanlığın yanında olma görevini başarıyla yerine getirerek, ısrarlı takiplerini sürdürerek Mısır Sağlık Bakanlığı ile işbirliği kararının alınması, bu işbirliği kapsamında yoğun istişarelerin gerçekleşmesi önemliydi. 

Bu minvalde Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar ile Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kanser hastası çocukları ziyaret kararının alınması, sınır diplomasisinin Türkiye, Mısır ve İsrail Sağlık Bakanlığı irtibat görevlilerinin yer aldığı “Sağlık Koordinasyon Ekibi” ile gerçekleştirilmesinin önemi ve anlamı bir kat daha artmıştır. 

Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki çözülmesi gereken insani sorunların çözümüne yönelik olarak, Mısır’ın Gazze Şeridi’nden 81 hastayı tedavi için kabul ettiğini duyurması üzerine, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü Mısır’ın bu kararını memnuniyetle karşılayarak teşekkür etti. 

Bu süreçte 35 ülke temsilcileriyle 4 uluslararası örgüt liderinin katılımıyla “Kahire Barış Zirvesi” yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Kalıcı Barış”, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi “ Medeniyetin Değerlerine Yönelik İkiyüzlülük”, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri AntonioGuterres “Toplu Cezalandırmanın Yanlışlığı ve Meşru İhtiyaçların Giderilmesi”,Yunanistan Başbakanı Miçotakis “Geçerli Siyasi Çözüm”, İngiltere Dış İşleri Bakanı James Celeverly “İstikrarda Birlik Çağrısı”, Japon Dış İşleri Bakanı Yoko Kamikawa “Uluslararası Hukuka Uygunluk”, Norveç Dış İşleri Bakanı EspenBarthEide “Derin Krizi Aşacak Destekler”, Almanya Dış İşleri Bakanı AnnalenaBaerbock “Sivil Hayatların Eşit Değeri”, Kanada Dış İşleri Bakanı MelanieJoly “Savaşın İnsancıl Hukuku” temalı konuşmaları dikkat çekiciydi.

Arap Birliği’nde, İsrail’e yaptırım kararları Suudi Arabistan ve BAE tarafından reddedilmesi evrensel değerlerin üretilmesi ve paylaşılmasının insanlığın ortak görevi olduğu bilincine en çok ihtiyacımızın olduğu günleri işaret etmektedir.