Enerjimizde de bayram tadı var
Bu haftaya bayram heyecanı ile başlayan ülkemiz de 3 Bayram birden yaşanacak aslına bakarsanız . Neden derseniz; buyurun…
Kışı bitirdiğiniz şu günlerde geriye baktığımızda kışa girerken özellikle Rusya’nın Ukrayna da başlattığı savaş ile beraber enerji sorunun da gündeme gelmesi ile Avrupa da doğalgaz fiyatları rekor seviyeye taşınmış ve enerji sorunu baş göstermişti.
Neyse ki iklim şartları açısından sert bir kış yaşamayan, doğalgaz stoklarının da yeterli olması ile Avrupa korkulanın aksine enerji alanında az sorunla atlattı kışı.
Ülkemiz için de Karadeniz gazının sisteme bağlanması çalışmalarında sona gelindi ve gazete yazıma hazırlanırken de Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan tarafından düzenlenen gaz yakma töreniyle Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde sisteme entegre ederek kullanıma açılacak Karadeniz gazı denizin 2200 mt altındaki tesisten karaya sevki başlatıldı.
Türkiye tarihinin en önemli enerji projelerinden kabul edilen Karadeniz gazı meşaleleri dün yanmaya başladı ve borularla 170 metre denizden karaya ulaşan gaz, stratejilerinde bir ürünü olarak görmek de çok doğru aslinda.
Bu makus tarihi yenmek adına alınan cesur yatırım ve kararlarında bir göstergesi.
Böylelikle Sakarya gaz sahası geliştirme projesi dahilinde Karadeniz’de bulunan toplam 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervi şebekeye doğru verildi ve üretilen doğalgaz karaya ulaşımı sağlandı.
Öylelikle ilk fazda üretilen gaz mayıs ortalarında kullanıcıya ulaştırılmaya başlanacak.
Türkiye’nin deniz enerji filosunda Yavuz, Fatih, Kanuni sondaj gemileri dışında bölgede 50’den fazla destek gemisinin de görev yaptığı göz önünde bulundurulması gereken ciddi bir ayrıntı.
Yerli gazı kullanıma hemen geçileceği vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşın faturasına da Türkiye’nin yerli ve milli enerjisi Karadeniz doğalgazının kullanımı ile beraber indirimli yansıyacağını da belirtti.
Dünyada doğalgaz üretiminde ki lider ülkelere baktığımızda Ortadoğu’nun Basra geldiğini görmekle beraber Rusya ve Türkmenistan’ın da içinde bulunduğu orta Asya’da rezerv anlamında oldukça zengin ülkeler arasında yer alıyorlar.
Ama üretimde küresel enerji piyasalarında 2022 de en fazla doğalgaz üreten ülkenin 738 metre küp ile Amerika’nın yer alması başka bir deyişle %20’si Amerika’da üretiliyor da diyebiliriz.
2020 de başlayan sondaj çalışmaları ile 1. Faz devreye girerek günde 10 milyon metreküp üretim gerçekleştireceği, 2026’da 2. Fazın devreye girmesi ile de 40 milyon metreküpe çıkartılması ile
Karadeniz’in de enerji anlamında önemli bir bölge olacağı da vurgulandı.
Küresel ölçekte de Türkiye önemli bir aktör olma yolunda bu alanda da ilerliyor diyebiliriz bu gururla ..
Bayram arefesinde böylesine güzel haberler ile beraber hızla 14 Mayıs Seçimlerine ilerlerken seçim rüzgarı sert esmeye çoktan başlamış durumda.
Ülkece özellikle deprem ile beraber fazlasıyla acıyı hissettiğiniz günlerin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken güzel haberler alabilmeye fazlasıyla ihtiyacımız var.
Karadeniz gazı ülkemiz adına umut verici bir başarının aslında bugünlerde ilk adımı.
Başarı başarıyı getirir sözünün en güzel özeti aslında dün ülkece yaşadığımız gurur ve devamı geleceği umudu bile iyi gelecek bir haber aslında…
TPAO’nun açıklamaları umudu fazlasıyla destekliyor. Hazar Denizi fazla uzağımızda değil ve Hazar’a kıyısı olan 5 ülke doğalgaz zengini ülkeler.
2. Faz’ın devreye gireceği 2026 bence biraz daha öne çekilecek gibi gözüküyor bu moralle …
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez bu proje ile 100’e yakın mühendis ve teknik personeli beyin göçüne engel olarak bu projeye dahil olmalarının da ayrı gurubunu yaşadıklarını belirtti.
Şeker bayramının bugün ilk gününü yaşarken 2 gün sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu da bayram coşkumuza karışacak.
Tüm bu güzel haberler ile sendromsuz bir haftamız, umutla bakacağımız güzel günlerimizi dilemek bizler için çok değerli…
Büyük işler büyük başarılar asla kolaylıkla olmamıştır, gelmemiştir.
Öyle değil mi?
Bayramlarımız çok olsun…