SON DAKİKA
Son Yazıları

Bakanlıktan üretimin sürekliliği için ek önlemler

01 Nis 2020

Pandemi niteliği kazanan Koronavirüsün (COVID-19) tarımsal üretim ve gıdanın önemini tekrar gündeme getirdiğini ve özellikle tarımsal üretimin devamlılığı için neler yapılması gerektiğini önceki haftalarda iki yazıyla gündeme taşımaya gayret göstermiştik.

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve gıda arz güvenliğinin korunması sağlığımızdan sonra gelen ikinci konudur. Hatta normal zamanlarda sağlığımızın korunması için ilk konudur. 

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Dr. Mehmet Hasdemir imzasıyla 81 ilimizin Tarım ve Orman Müdürlüğüne bir yazı gönderdi. 

Her şehre ait tarım takviminin dikkate alınarak bitkisel üretim faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde bazı tedbirlerin ivedilikle alınmasının ve her hangi bir aksaklık yaşanması durumunda ise Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bilgi verilmesinin istendiği yazıda özellikle üretimin kesintisiz sürdürülmesine vurgu yapılıyor.

Yazıda dikkat çeken maddeler şöyle;     

- Bitkisel üretim faaliyetlerinin gereği olarak ekim, dikim, gübreleme, sulama, ilaçlama, çapalama, bakım vb. faaliyetlerine kesintisiz devam edilmesi,

- Çiftçilerin veya tarım işçilerinin, işletmelere (tarla, bahçe, sera vb.) alınan tedbirler çerçevesinde kolaylıkla erişimlerine yönelik çalışmaların yürütülmesi,

- Gübre, tohum, ilaç vb. tarımsal girdilere erişim veya dağıtımın her hangi bir aksaklığa meydan vermeyecek şekilde planlanması,

- Kullanımı artan gübrelerin sevk ve tedarikinde sorun yaşanmaması için gübre bayilerinde etkin stok kontrolü ve denetimlerinin yapılması,

- Tarım işçilerinin hijyen ve koruyucu malzemelere erişiminde aksaklık yaşanmaması,

- Mevsimlik tarım işçilerinin faaliyetlerine devam edecek şekilde nakilleri ve barınma koşullarının düzenlenmesi,

- Hasat edilen ürünlerin aşırı fiyat artışlarına izin vermeyecek şekilde pazara arzını sağlayacak tedbirler alınmalıdır. 

Ayrıca, ivedilikle alınması gereken bu tedbirler yanında, ekili/dikili üretim alanlarında birim alandan elde edilen verimi artıracak, diğer alanlarda ise yazlık ekim yapılabilecek ilave yeni ürünleri dikkate alarak ürün/ürün grubu bazında "Bitkisel Üretimi Geliştirme Projelerinin" uygulamaya geçirilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Bu kapsamda başta hububat, baklagil ve yağlı tohumlar olmak üzere bitkisel üretimi geliştirmeye yönelik hazırlanacak projelerin en kısa sürede Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne gönderilmesi isteniyor. 

Veteriner hekimlerden örnek olacak karar 

Bu arada Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) de çok önemli bir çağrı yaptı. Hiç arzu edilmemekle birlikte Covid-19 salgınının kontrol edilemez halde artması halinde, insanlarımıza hizmet veren hastanelerimizin, özellikle ventilasyon (solunum) cihazı ve yoğun bakım ekipmanlarının yetersizliği ve bazı ülkelerde olduğu üzere Veteriner Hekimlerimizde var olan cihazlardan yararlanma ihtiyacı ortaya çıkabilir. 

TVHB bu gerçekten hareketle aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Bu olumsuz duruma hazırlık amacıyla, Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak korona virüs ile mücadele kapsamında oda başkanlıklarımızdan acil koduyla serbest veteriner hekim klinik, poliklinik ve hayvan hastanelerindeki ‘ ventilasyon (Solunum) cihazı ve yoğun bakım ünitesi ekipmanlarının’ tam listesi istenmiştir. 

İhtiyaç duyulması halinde ki umarız ihtiyaç duyulmaz, Türk Veteriner Hekimleri söz konusu ekipmanları ve bilgi birikimini insanlarımızın hizmetine sunmaya hazırdır.”

Türk Veteriner Hekimleri Birliğine ve Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu’na teşekkür ediyoruz.  

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları