Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 23 Ağustos 2023 02:44

TÜRKİYE'YE ÖNCÜ OLACAK BİR ÇALIŞMA

Uluslararası ticaret düzeninde çok önemli bir yer kazanan iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadele politikalarına yönelik olarak Türkiye'de de somut adımlar atılırken, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, TÜBİTAK destekli hayata geçirdiği proje ile "Yeşil OSB" çalışmalarını bir adım daha ileriye taşıdı.

Türkiye'ye öncü olacak bir çalışma

Türkiye’nin saygın üniversiteleri ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen ve ülke geneline “model” olması beklenen “Avrupa Yeşil Mutabakatı Çerçevesinde Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin Eko-Endüstriyel Parka Dönüştürülmesi Amacıyla Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi” projesinin 1. Gelişim Toplantısı gerçekleştirildi.

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, proje ekibinin katılımı ile AOSB Seyhan Salonunda düzenlenen toplantının açılışındaki konuşmasında, AB Yeşil Mutabakatı sürecinin önemine vurgu yaparak, bu projenin bu açıdan büyük önem taşıdığını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği’nin, çevresel problemleri tek başına çözemeyeceğinden hareketle iş birliği içinde olduğu ülkelerden de “Yeşil Mutabakat” kapsamında birtakım kriterlere uymasını bekleyecek olmasını dikkate alarak, son iki yıldır çeşitli projeler hayata geçirdiklerini ve Yeşil Mutabakat’a ilişkin iki çalıştay düzenlediklerini anımsatan Akpınar, “Bu çabalarımızı TÜBİTAK onaylı projemizle de bir adım daha ileriye taşıdık” dedi.

Geçen yıl Proje Destek Ofisi kanalıyla başlattıkları bu projede Türkiye’nin saygın üniversiteleri ve yine bu üniversitelerin saygın bilim insanlarıyla iş birliği yaptıklarını vurgulayan Akpınar, 18 ay süreli projeyi gelecek yılın Temmuz ayında tamamlamayı öngördüklerini ifade etti.

Bölgedeki sanayicilerin Yeşil Mutabakata uyumu konusundaki çalışmalara öncülük ettiklerini belirten Akpınar, hazırladıkları 14064-1 Kurumsal Karbon Ayak İzi Yazılımının TSE tarafından onaylandığını anımsattı.

Akpınar, bu projenin tamamlanmasıyla birlikte ihracatın önünde engel olacak sınırda karbon düzenlemesine ilişkin kaygıların ortadan kalkacağını ifade etti.

Akpınar, konuşmasını, Proje Yürütücüsü Kadir Has Üniversitesi, Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma merkezi CESD Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger başta olmak üzere tüm proje ekibine teşekkür ederek tamamladı.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR