Yenilenebilir enerji, yeşil mutabakat ve yeşil hidrojen
Günün her saatinde başlıktaki üç kavramla ilgili dünyanın farklı yerlerinden haberler geliyor. İklim eylemi ve sürdürülebilirlik çalışmaları, özellikle enerji konusunda bizi bu başlıklara yönlendiriyor.
Günün her saatinde başlıktaki üç kavramla ilgili dünyanın farklı yerlerinden haberler geliyor. İklim eylemi ve sürdürülebilirlik çalışmaları, özellikle enerji konusunda bizi bu başlıklara yönlendiriyor. Konrad-Adenauer-Stiftung Türkiye Temsilciliği tarafından Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) işbirliği içinde bu yıl 6. kez gerçekleştirilen Bosphorus Forum, üst düzey katılım ile sektöre ışık tutmaya çalıştı.
Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, ‘akıllı enerj geçişi’ olarak açıkladığı kavram, bu forumda da öncelikle altına çizilen içerikti. Rasyonel bir dijital dönüşüm zorunluluk olarak görülüyor.
TENMAK Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Arş. Kurumu Müdürü Dr Ömer Faruk Tunçbilek, Türkiye’nin yeşil hidrojen stratejinin belirlendiğini ve bakan onayının ardından, bu yıl sonuna dek açıklanacağını duyurdu. Tunçbilek, ayrıca 2030, 2035, 2050 elektrolizör hedeflerini sırasıyla 2 GW, 5 GW ve 70 GW olarak açıkladı.
Buna yapılacak tek yorum şudur: doğru bir hareket için yanlış zaman yoktur.
Eko Group Başkanı H. Serhan Süzer, hidrojenin tek renginin yeşil olması gerektiğini vurguladı. Süzer, üretimde deniz suyu tercihini zorunlu gördüğünü de söyledi.
Forum’un en önemli içeriklerinden biri, Linde Gaz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak söz alan, Mert Kumbaracı’nın anlattıklarıdır. Yönettiği yapı, dünyanın en büyük hidrojen üreticisi. Ayrıntılarıyla önümüzdeki haftanın konusu olacak. Yeşil hidrojenin, enerji ve sanayide nasıl kaçınılmaz bir yakıta dönüştüğünü daha doğru anlayacağız…
-----------
TFF, dünyaya öncü oluyor
Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar’ın, ‘akıllı enerj geçişi’ yaklaşımı, Türkiye Futbol Federasyonu girişimi ile hayat buluyor. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep’teki Çekya maçı öncesi “ekonomik bağımsızlık kulüplerin kurtuluş reçetesidir” diyerek önemli bir duyuruda bulunmuş, kulüplerin ortak sahipliğinde bir güneş enerjisi santrali (GES) kuracaklarını açıklamıştı.
Üzerinden bir ay bile geçmemişken müthiş aşama kaydediliyor, bir yandan kurulum için şirketlere açılacak ihale hazırlanıyor bir yandan da uygun arazi ve koşullar değerlendiriliyor.
TFF Başkanı Büyükekşi, “yeni yönetmeliğe göre, her şirket veya kuruma, tükettiği elektrik kadar lisans almadan elektrik üretebilme hakkı verildi. Biz de oradan faydalanarak kulüplere gelir sağlayacağız. Artık sürdürülebilirliği sağlamamız lazım” demişti.
Niğde/Aksaray illerinde koşullar değerlendiriliyor.
Sistem şöyle işleyecek:
- Santralin sahibi kulüpler olacak.
-GES kurulumunu TFF organize edecek ve yaptıracak.
-Her kulüp, kendi ihtiyacı kadar elektriği üretecek kapasitede pay sahibi olacak.
-Tüm 1., 2. ve 3. Lig kulüplerine bilgilendirme ve çağrı yapıldı.
-GES faaliyete girdiği an itibari ile, kulüplerin elektrik faturaları belki de üçte bire kadar varan oranlarda düşecek.
-Yaklaşık 8-10 yıl içinde (net süreyi anlaşma belirleyecek) kulüplerin elektrik tüketimi tamamen buradan karşılanacak. Yani elektrik kullanımı için kuruş para ödemeyecekler.
Bu büyük girişimin örneği Galatasaray. NEF Stadı’nın çatısındaki güneş panelleri, sayesinde Galatasaray, şu anda toplam elektrik tüketiminin neredeyse üçte birini ödüyor.
Sadece futbolda değil, hemen her alanda dünyayı takip eden kimliğimiz, bu kez takipçi değil öncü kimliğiyle dünya futboluna, belki de tüm spor kamuoyuna yol gösteriyor.
Yeşil dönüşüm, futbolda da hız kazanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olağanüstü değerli bir adım. Bir adım sonrası, statlarda döngüsel ekonomi çalışmaları.
TFF Başkanı Büyükekşi, önemli ve öncü bir vizyon sunuyor, hem futbol hem de ülke için…
----------
Van Gaal ve hazımsızlık…
Sporun gözü Katar’da… Messi’den Maradona yaratamayacağımızı anlayalı yıllar oluyor ama bu büyük futbol ikonu da hak ettiği şekilde, final oynama gururunu yaşayacak. Arjantin yarı finalde Hırvatistan’ı göstere göstere yenmeden önce çeyrek finalde Hollanda’yı eledi. Louis Van Gaal sevimsiz kariyerine bir not daha düştü. Arjantin’e elendikten sonra, “yenilmedik, sadece penaltıları atamadık” dedi. ‘Rakip Arjantin, şampiyon olabilir mi’ sorusuna, ‘ilgilenmiyorum. Bundan sonrasını izlemeyeceğim’ yanıtını verdi. Bu çirkin yaklaşım, 71 yaşındaki spor adamının son ayıbıdır. Ya da umarım yenileri eklenmez. Rakibi küçümseme, spora saygısızlık, mesleğine saygısızlık… Pek çok olumsuzluğun arkasında tek gerçek görünüyor: hazımsızlık!
------------
E-spor Dünya Şampiyonası İstanbul’da
Büyük dijital dönüşüm, sporda da hak ettiği yeri buluyor. E-spor, bütün dünya gibi Türkiye’de de baş döndürücü hızla gelişiyor. Dünyada yılın en büyük e-spor etkinliği, Global Esports Games (GEG), şu günlerde İstanbul’da gerçekleşiyor. 65 farklı ülkeden 300’ün üzerinde e-spor oyuncusu, İstanbul’da yarışıyor. Organizasyon İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, Türkiye Espor Federasyonu (TESFED), Global Espor Federasyonu (GEF) iş birliği ile gerçekleşiyor. BtcTurk’ün katkılarıyla İstanbul Hilton Bomonti Hotel’deki dünya finalleri, organizasyon deneyimi için de çok önemli. İstanbul’un Olimpiyat düşünü de destekliyor.
---------------
İstanbul, 2036’ya göz koydu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen yıl, Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın hemen ardından önemli bir açıklama yapmış, 2036 olimpiyat ev sahipliği adaylığı için çalışmaların başladığını açıklamıştı. 15 yıl sonraki bir organizasyon, siyasi dünyada çok da alışıldık bir vizyon değildir. Siyasiler, genellikle, orta ve uzun vadeli hedeflere sıcak bakmazlar. İmamoğlu bu iddiayı ortaya koyduğunda,
N Kolay İstanbul Maratonu basın toplantısındaydı. Adı cumhurbaşkanlığı adaylığı için de geçen başkan, henüz yargı kararıyla da karşılaşmamıştı ve “bu alışılmadık bir iddia. 15 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusuna, bri retorik örneği, yanıt vermiş; “15 yıl sonra, öncelikle bu dünyada olmak isterim, hayatta olmak isterim” demişti. O gün duyurulan vizyon bugün farklı eylemler ile devam ediyor. Spor ve iş dünyasından bir grup isim, İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubu çatısı altında bir araya geliyor. Oimpiyanlar, akademisyenler, gazeteciler ve STK temsilcilerinden oluşan değerli bir grup oluşturulmuş. Bazı isimler tartışılabilir, tanınmıyor olabilir, pek çok başka değerli isim de önerilebilir veya zaman içinde grupla bütünleşir. Aslolan, çalışmanın başlamış olması ve 2036 İstanbul evsahipliği için sunulan kararlılıktır.