Dolar $
32.57
%-0.26 -0.08
Euro €
34.96
%-0.34 -0.11
Sterlin £
41.3
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
3994.74
%0.24 9.58
SON DAKİKA

Ne yaptınız? Havanda su dövdük

Kaan Özbek 29 Haz 2024

Acısıyla, tatlısıyla bayram geçti. Hareketsiz, durağan siyaset gündemi Pazartesi itibariyle gaza bastı. Herkesin dikkatle beklediği en kritik toplantı ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP'nin gölge kabinesindeki Maliye ve Hazineden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Karatepe arasında gerçekleşti.

İkili arasındaki görüşme tam 4.5 saat sürdü. Bir kesim; görüşmeye çok büyük umutlar bağladı. Zira uzun yıllardır ekonomi politikaları üretemeyen AK Parti’ye toplumun en hassas kesimini oluşturan dar gelirlilere umut olabilecek tavsiyeler verileceği ve bu doğrultuda iyileştirmeler yaşanabileceği düşünüldü. Böyle olacak mı, olmayacak mı bunu ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz. Kısa zamanda asgari ücretli ve emekli zam bekliyor malum… Vergi konusu başlı başına bir muamma. Çözüm bekleyen çok sorun var. Lakin çözüm getireceği düşünülen bir politika yok.

* * *

Toplantı sonrası önce CHP MYK’sına katılıp kendi partililerini bilgilendiren Karatepe, ardından saat 15.30’da basının karşısına çıktı. Karatepe konuşmasına, “Zenginlerin zenginleştiği, yoksulların yoksullaştığı bir dönemdeyiz. Uygulanan ekonomi politikanın temel hedeflerinden bir tanesi ki bunu sık sık ekonomi yöneticileri açık olarak ifade ediyorlar, yurt içi talebin dengelenmesine yönelik tedbirlerin alınması. Oysa biz biliyoruz ki Türkiye'de talebin önemli bir kısmı üst gelir grubunda yer alanlardan kaynaklanmak üzere. Düşük gelir grubunda yer alan nüfusun neredeyse yarıya yakınının burada bir sorumluluğunun olmadığını biliyoruz” diye başladı... İlk cümlelerden anladım fakat haber takibi gereği ve açıkçası biraz da merakla devamını dinledim.

* * *

Karatepe, “Şimdi ben özellikle biraz önce sıraladığım başlıklar çerçevesinde Sayın Bakan'a ilettiğim, onunla paylaştığım konuları biraz detaylı bir biçimde sizinle paylaşmak istiyorum.” diye devam etti. Ve şöyle sonlandırdı uzun süren anlatımını: “Bunları ifade ettim. Ekonominin eğitim sisteminden bağımsız bir hiçbirine düşünülemeyeceğini, bakanı olarak sadece bütçe verilerine değil ama diğer alandaki gelişmelerde yakından takip etmesi gerektiğini, çünkü Türkiye'nin ekonomik dönüşümünün bir bütüncül kalkınmacı program çerçevesinde ancak mümkün olabileceğini, bu kapsamda eğitim, hukuk, yönetim modeli gibi konuların da dikkate alınması gerektiğini ifade ettim.”

Soru cevapta da aslında asıl merak edilenler, yani Şimşek’in verdiği cevaplar yer almadı. Özellikle halkımızın büyük bir kesimini oluşturan dar gelirliler ve tabii ki CHP tabanı çok önem atfetti bu görüşmeye. Geçtiğimiz günlerde Aydınlık’tan Yusuf Tunçer medyadaki suni gündemlere dair çok güzel bir haber toparlamıştı. Bence bu görüşme de bir suni gündemden öteye geçemedi. Biliyoruz ve lakin bilinmeliydi. Havanda su dövüldü. Karşılıklı gaz alındı. Ne AK Parti’nin ne de yerine geçecek herhangi bir hükümetin ekonomi politikaları değişmeyecek(ti)…