SON DAKİKA
sabancı holding mobil alt

Avrupalıların 2024/2025 sonbahar ve kış seyahat beklentileri

Avrupa Seyahat Komisyonunun "Avrupa Turizm Eğilimleri ve Beklentileri" raporuna göre pandemi sonrası turizmde en büyük geri dönüşe imza atan ülke Türkiye olmuştu.

Rapora göre tüm Avrupa’da 2019 turizm talebine hızlı bir geri dönüş yaşanırken ilk sırada Türkiye gösterildi. Raporda, “Maliyet bilincine sahip ve değer odaklı seyahatin öncülüğünde Avrupa'nın seyahat geri dönüşü 2024'ün kalan aylarında da devam edecek denildi.  “Güçlenen dolar şimdiden birçok Avrupa destinasyonu için can simidi oldu” denilen raporda, “Bazı destinasyonlar 2019 seyahat talebini aştı. Türkiye (yüzde +61) en güçlü toparlanmayı gördü, onu Portekiz (yüzde +17), Litvanya (yüzde +7), Karadağ (yüzde +6) ve Polonya (yüzde +6) izledi” ifadesi kullanıldı.

Gelelim Avrupa turizminde 2024/2025 Beklentilerine. Avrupalıların %73'ü Ekim 2024 ile Mart 2025 arasında seyahat etmeyi planlıyor; bu geçen yıla göre %6 artış anlamına geliyor. Seyahat etmeye en istekli olanlar genç nesiller, özellikle 35-44 yaş aralığındakiler, toplam seyahat edenlerin %78’i...

İspanya, Fransa ve İtalya gibi popüler destinasyonlar bu sonbahar ve kış aylarında odak noktası olmaya devam ederken, gezginler bu ülkelerdeki daha az bilinen yerleri keşfetmekle ilgileniyor gibi görünüyor. Avrupa Seyahat Komisyonu'nun (ETC) yeni araştırması, yaklaşan sonbahar ve kış sezonları için Avrupalıların seyahat duygusunda bir artış olduğunu ortaya koydu; Avrupalıların %73'ü Ekim 2024 ile Mart 2025 arasında seyahat planlıyor. 

En son Avrupa İçi Seyahat Duygularını İzleme “Dalga 20” projesine göre, Avrupa'nın en büyük kaynak pazarlarından gelen katılımcılar seyahat etmeye yönelik güçlü bir istek gösteriyor. Katılımcıların %84'ünün seyahat etme isteğini ifade ettiği Birleşik Krallık, 2023'e göre %10'luk bir artışı yansıtıyor. Bunu %79 ki bu %16 artış ile Almanya ve %78 artışla yani %15 ile Fransa yakından takip ediyor.

Bu coşkunun yanında, daha az bilinen yerleri keşfetmeye yönelik artan bir ilgi de var ve bu da alışılmışın dışında yerler için benzersiz fırsatlar sunuyor. 

Ülke olarak Türkiye çok şanslı, genç nesiller özellikle gizli hazineleri keşfetmeye meraklı. Bu çeşitli seyahat seçeneklerini benimseyerek, yerel ekonomileri desteklerken ve kültürel mirası korurken sorumlu turizmi teşvik edebiliriz. Önümüzdeki günlerde Urfa’da yapılacak Uluslararası Neolitik Kongre ile, dünya turizmcilerinin ilgisini ülkemizin üzerimize çevirmesini sağlayabiliriz.

Yeni veriler, 18-24 yaşındaki gençlerin %64'ü artık seyahat etmeyi planlıyor ve bu oran %8 artarken, 35-44 yaşındakilerin %78'i %7'lik bir artış gösteriyor. Genç gezginler, Şehir Tatilleri ve rahatlatıcı Güneş ve Plaj tatillerine güçlü bir tercihle daha sık yola çıkmayı planlıyor.

Avrupa'daki yaşlı gezgin arkadaşlarım da seyahat etmeye pek hevesli... 55 yaş ve üzeri olanların %75'i bunu yapma isteğini dile getiriyor ve bu da planlarında %4'lük bir artışa işaret ediyor. Neredeyse yarısı (%45) yedi geceden uzun süren geziler planlıyor, özellikle Kültür ve Miras veya Doğa ve Açık Hava açısından zengin deneyimler arıyor. Bu yaşlı gezginler genellikle güvenilir turist altyapılarına sahip tanıdık yerleri tercih ediyor. 3.yaş turizmi denilen bu tip turizm için havası muhteşem olan ülkemiz biçilmiş kaftan adeta. 

Rapor ayrıca, anket katılımcılarının %51'inin popüler yerlerdeki aşırı kalabalıktan kaçınmak istediklerini ortaya koydu. %38'i daha az turistik yerler arıyor, %18'i ise asgari altyapıya sahip uzak turistik yerlere bakıyor. 

2024 sona ererken, Avrupalı gezginler tatil planlamalarında seyahat masrafları konusunda azalan bir endişe gösteriyor. Şimdi, %19'u bir önceki yıla göre %3'lük bir düşüşle seyahat masrafları konusunda endişelerini dile getiriyor. Gezginlerin %27'si tarafından seçilen en yaygın bütçe, kişi başı seyahat başına 500-1.000 €'dur. Hemen ardından, %26'sı geçen yıla göre %3'lük bir artışı yansıtan 1.500-2.500 € gibi daha yüksek bir miktar harcamayı planlıyor. Seyahat masrafları ve enflasyonla ilgili endişelerde azalma olmasına rağmen, ankete katılımcıların %15'i genel mali durumları konusunda endişeli olmaya devam ediyor . Diğer önemli endişeler arasında, katılımcıların %13'ünü rahatsız eden devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve katılımcıların %9'unu endişelendiren Orta Doğu'daki gerginlikler yer alıyor. Aşırı hava olayları ile ilgili endişeler geçen yıla göre %4 azalırken, %10'u hala endişelerini dile getiriyor.