Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 15 Kasım 2023 02:39

TÜRKİYE YEŞİL DÖNÜŞÜMDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI

Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinde attığı önemli adımları döngüsel ekonomi perspektifinden gündeme taşıyan ve küresel gündemdeki gelişmelerin değerlendirildiği 3. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası İstanbul ve Ankara'da geniş bir katılımla gerçekleşti

Türkiye yeşil dönüşümde önemli adımlar attı

Ülkemizin döngüsel ekonomiye geçişini hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilen Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası etkinliği DCube Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik A.Ş. (DCube), Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G) ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) iş birliğinde bu yıl üçüncü kez düzenlendi.  Finlandiya Büyükelçiliği, Business Finland ve İstanbul Sanayi Odası’nın değerli katkıları ile düzenlenen III. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası’nda Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecinde attığı önemli adımlar ve küresel gündemdeki gelişmeler COP28’in hemen öncesinde değerlendirildi. Hafta boyunca düzenlenen panel ve konuşmalarda, Türkiye ve çeşitli ülkelerden uzman ve iş dünyası temsilcileri tarafından; sürdürülebilir üretim, ikiz dönüşüm, üretim sürecinde karbonsuzlaşma, sürdürülebilir malzemeler, döngüsel ekonomi iş modelleri, döngüsel tedarik zinciri, yeşil satın alma, yeşil dönüşümde OSB’lerin rolü ve eko-endüstriyel alanlar konuları kapsamlı şekilde ele alındı.  Etkinliğin kapanışı 9 Kasım’da Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Pirkko Hämäläinen, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Sayın Virve Vimpari’nin katılımları ile TÜSİAD Ankara Temsilciliği’nde gerçekleştirildi. 

Ortak çabalarımızda paylaşmaya istekliyiz

Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Pirkko Hämäläinen konuşmasında “Finlandiya şu anda ortak hedeflerimiz doğrultusunda iş birliği yapmak üzere kilit bakanlıkları, işletmeleri, kuruluşları, uzmanları ve bilim insanlarını bir araya getiren döngüsel ekonomi için yeşil bir anlaşma inşa ediyor. Bu iş birlikçi yaklaşımı Finlandiya-Türkiye ortaklığımızda, döngüsel ekonomi ve karbon nötr olma konusundaki ortak çabalarımızda paylaşmaya istekliyiz. Uşak ve Paimio kentleri arasında tekstil sektörünün yeşil dönüşümünü hızlandırmaya yönelik şehir eşleştirme projemiz bunun güzel bir örneğidir ve bu tür iş birliklerinin artarak devam etmesini diliyoruz” diye konuştu.

Güçlü bir itici güç sağlıyor

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton konuşmasında “İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava felaketleri de dahil olmak üzere, israf alışkanlıklarımızın artan insani ve maddi maliyetlerini her gün gördüğümüzden dolayı döngüsel bir ekonomi yaratmak her zamankinden daha acil. Değerli doğal kaynaklarımızı tüketmeyi bırakmalı ve doğaya saygı duymayı öğrenmeliyiz. Azaltmak, yeniden kullanmak ve geri dönüştürmek, sahip olduğumuz tek gezegeni korumak için hayati yaklaşımlardır. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası olumlu değişim için güçlü bir itici güç sağlıyor ve UNDP üçüncü kez bu etkinliğin düzenleyicisi olmaktan gurur duyuyor” sözlerine yer verdi.

Bağlayıcı iklim hedeflerine sahip

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Sayın Virve Vimpari, AB'nin Türkiye ile dekarbonizasyon yolculuğunda iş birliği yapmaya kararlı olduğunu ve ülkeye önemli teknik ve mali destek sağladığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: ”Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın ve otomotiv sektöründe döngüselliğe ilişkin tekliflerin kabul edilmesiyle birlikte, net sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 1990 yılı seviyelerine kıyasla en az yüzde 55 oranında azaltılmasına yönelik “Fit for 55” tedbir paketinin hâlihazırda gerçekleştirilmiş olduğunu belirtmekten büyük memnuniyet duyuyorum. AB artık ekonominin tüm kilit sektörlerini kapsayan yasal olarak bağlayıcı iklim hedeflerine sahip”


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR