Dolar $
32.39
%-0.04 -0.01
Euro €
34.78
%-0 -0
Sterlin £
40.51
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
3883.56
%0.18 6.86
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Çarşamba 03 Nisan 2024 12:00

ÇİN, ABD'NİN TİCARET ENGELLERİ İDDİALARINA KARŞI DTÖ İLKELERİNİ HATIRLATTI

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin Çin'in ticaret engelllerini yarattığına dair iddialarını yalanladı. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR) tarafından yakın zamanda yayımlanan "2024 Yabancı Ülkeler Tarafından Oluşturulan Ticaret Engelleri Değerlendirme Raporu"nda, Çin özel ilgi gerektiren bir ülke olarak gösterildi.

Çin, ABD'nin ticaret engelleri iddialarına karşı DTÖ ilkelerini hatırlattı

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin Çin'in ticaret engelllerini yarattığına dair iddialarını yalanladı.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR) tarafından yakın zamanda yayımlanan “2024 Yabancı Ülkeler Tarafından Oluşturulan Ticaret Engelleri Değerlendirme Raporu”nda, Çin özel ilgi gerektiren bir ülke olarak gösterildi.

Buna karşılık olarak Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü dün yaptığı açıklamada, bir ülkenin ticaret politikalarının engel teşkil edip etmediğine karar verilirken, bu politikaların Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uyup uymadığının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Sözcü, raporda Çin'in politikaları ve davranışlarının DTÖ kurallarına aykırılığını doğrulayan herhangi bir kanıt sunulmadığını, buna rağmen Çin'de “piyasa dışı” politikaların var olduğu, tarım ürünleri ile veri politikası gibi konularda ticaret engelleri oluşturulduğuna yönelik eleştirilerin yer aldığını ifade etti. Çin'in bu suçlamalara kararlılıkla karşı çıktığını vurgulayan sözcü, DTÖ'ye katılımından bu yana Çin'in çok taraflı ticaret sistemini desteklediğini, yüksek seviyede dışa açılmayı sürekli artırdığını ve sosyalist piyasa ekonomisi ile hukuk sistemini iyileştirdiğini hatırlattı. Sözcü, bu çabaların uluslararası toplum tarafından takdir edildiğini de sözlerine ekledi.

Sözcü ayrıca, “Önce Amerika” politikasına sıkı sıkıya bağlı kalan ABD'nin çok taraflı ticaret kurallarını hiçe sayarak diğer ülkelere keyfi olarak vergi uygulamaları ve “ulusal güvenlik” bahanesiyle ihracat ve yatırımları kısıtlayıcı tedbirler alarak ticaret engelleri oluşturduğunu belirtti. Sözcü, bu tür eylemlerin, adil rekabeti engellediği ve Çin dahil DTÖ üye ülkelerinin endişelerini artırdığına dikkat çekti.

Son olarak sözcü, ABD'ye asılsız eleştirileri bırakıp DTÖ kurallarına uygun hareket etmesi, eşit ve adil bir uluslararası ticaret düzenini ortaklaşa koruma çağrısında bulundu.


ABONE OL