Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Salı 23 Ocak 2024 13:55

BURSA OSB, YEŞİL OSB YOLUNDA ADIMLARI HIZLANDIRDI

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) şehrin ilk 'Yeşil OSB'si olma yolundaki adımlarını hızlandırdı.

Bursa OSB, yeşil OSB yolunda adımları hızlandırdı

Konusunun uzmanlarının konuşmacı olarak katılımıyla Bursa OSB firmalarının temsilcilerine “Yeşil Enerji ve Finansmanı” anlatıldı. Bursa OSB Hizmet Binasında çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen organizasyonda T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ETK Uzman Yardımcısı Yasin Berk Deniz, KOSGEB Batı Müdürü Erkan Güngör, PWC Şirket Ortağı Mevlüt Akbaş ve GEFF Türkiye Pazarlama Başdanışmanı Arif Ergin, sunumları ile yeşil sanayi finansman imkanlarını anlattı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa OSB Bölge Müdürü Osman Yıldırım, Türkiye genelinde ve dünyada sürdürülen sanayide yeşil dönüşüm çalışmaları kapsamında sanayide enerji verimliliği, yeşil sanayi destek programı, yeşil ekonomi finansman programı konularına değinmek ve bakanlık yetkilileri ile konunun uzmanlarının katılımları ile bölgelerinde hizmet veren firmaların temsilcilerine yönelik bu etkinliği düzenlendiklerini söyledi.

Dünyada hızla artan nüfus nedeniyle gıda maddelerinden suya, topraktan temiz havaya kadar doğal kaynaklara erişimin gittikçe zorlaştığını belirten Osman Yıldırım, “Tükenen enerji kaynakları da bunların başında geliyor. Bu sebeple gelişmiş ülkeler bir taraftan bu kaynakları verimli kullanmanın yollarını ararken diğer taraftan da bu uygulamaları hayata geçirmek için finansman imkanları oluşturuyorlar. Biz de Bursa OSB olarak bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz. Yeşil OSB olma yolunda sera gazı envanteri doğrulama denetimlerimizi geçen hafta başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. Yeşil OSB Sertifikası kapsamında gerekli kriterler için yaptığımız başvurumuz onaylanmış olup performans kriterlerini içeren ikinci başvurumuzu da yapmış bulunuyoruz. En kısa sürede Yeşil Bursa’nın ilk Yeşil OSB Sertifikası’nı almayı hedefliyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ETK Uzman Yardımcısı Yasin Berk Deniz ise, bakanlığın sunduğu destekleri anlattı. Yasin Berk Deniz, “Enerji verimliliği sağlayan ekipman ve sistem kullanımına verilen destekler kapsamında gereksiz enerji kullanımının azaltılması, atık enerjinin geri kazanımı gibi konularda desteklerimiz var. Bu zamana kadar yapmış olduğumuz desteklerle 826 milyon TL’lik tasarruf sağladık. Halihazırda 300 projemiz devam ediyor. Buradan da 226 milyon TL’lik bir tasarruf öngörüyoruz. 2009 yılından bu yana vermiş olduğumuz desteklerle yıllık bazda toplam 667 bin kw saatlik bir enerji tasarrufu sağlamış bulunuyoruz. Bunun 69,3 milyon m3’lük kısmı doğalgaz, 613 milyon kw saat’lik kısmı da elektrikten elde edildi. Yani devlet 1 birim teşvik verdiğinde 6,5 birim tasarruf etmiş oluyoruz. Bu hesabın içerisinde enerji fiyatlarındaki artış da var” şeklinde konuştu.



ABONE OL